Proje Ödevi


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Proje Ödevi

Konu: Proje Ödevi

  • #1
    cadı girL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Ekim.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    56
    @cadı girL



    Proje Ödevi






    - Günlük planda yer alan ana dili etkinliği düzenleyerek gerekli araç gereçleri hazırlayınız.
    - Türkçe dil etkinliklerinin çocuğun gelişimine etkilerini rapor halinde hazırlayınız.

    Ödevim bu. Benim soracağım soru ise ben burada ne yapacağım yani; Hikaye öncesi ve sonrası etkinlikleri yapacağım bir hikayeyi her hangi bir teknikle anlatacağım ama nasıl yapacağım bunları ve raporu. Bana hocalarım bir kaç örnek gösterirlerse çok sevnirim..
    Temelde neler yapacağımı biliyorum ama nasıl, ayrıntılı bilemiyorumm.

  • #2
    hkaran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Mayıs.2009
    Mesajlar
    217
    @hkaran







    https://www.onceokuloncesi.com/dosya...9a7dfd349c.doc
    geçen sene stajda uyguladığım türkçe dil etkinliği

  • #3
    cadı girL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Ekim.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    56
    @cadı girL







    Baktımm. Gerçeten çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Sanırım bu işime yarayacak. Bundan yola çıkarak bende kendi seçtiğim yöntem ve tekniklerimle, farklı etkinlik çeşitlerimle yapacağım. Çok sağolun teşekkür ederim ilginiz için.

  • #4
    hkaran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Mayıs.2009
    Mesajlar
    217
    @hkaran







    yardımıcı olduğuma çok sevindim gerçekten

  • #5
    hkaran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Mayıs.2009
    Mesajlar
    217
    @hkaran







    3. sınıf türkçe dil etkinliği gözlem raporumda bu arkadaşım yardımcı olacağını düşündüm. Uygulama Etkinliğinin Adı: Türkçe Dil Etkinliklerinin İncelenmesi
    Uygulama Tarihi / Etkinlik No: 06.04.09 / 12. Etkinlik

    TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİ

    Yer Verilen Süre ve Ayrılan Zaman

    Türkçe dil etkinliklerine genellikle öğleden önce yer verilmektedir. Bu zaman çocukların ilgisine, ihtiyaçlarına, plana, uygulanan etkinliklere göre değişmektedir. Türkçe dil etkinliğine ayrılan süre genellikle 25 – 40 dakika arası bir zaman dilimidir. Bu süre çocukların ilgilerine ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir

    Öykü Öncesi Etkinliklerde Öğretmenin Tutumu ve Öğretmenin Çocukları Nasıl Yönlendirdiği

    Bilmeceler: Okunacak hikâyeye ya da işlenen konuya uygun olarak öğretmen tarafından çocuklara bilemeceler sorulmaktadır. Çocuklar bilmeceleri dikkatlice dinleyerek parmak kaldırıp, cevaplarlar. Öğretmen çocukların bilemedikleri yerlerde küçük ipuçları vererek çocuklara yardımcı olmaktadır.

    • Açtım okudum dalından, yedim doydum balından. KİTAP

    Öğretmen yukarıdaki bilmeceyi sorarak çocuklardan cevapları almaktadır. Çocukların bilemedikleri yerlerde “ sınıfımızda oldukça fazla sayıda var, içinde çok yararlı bilgiler vardır “ gibi küçük ipuçları vermektedir.

    Tekerleme: Öğretmen hikâyeden önce çocuklara çeşitli tekerlemeler öğretir veya öğretmiş olduğu tekerlemeleri çocuklara uygun ses tonuyla tekrar ettirir. Öğretmen çocuklara tekerlemeleri öğretirken çocukların öğrenme hızlarını dikkate almaktadır. Çocuklar bu tekerlemeleri söylemekten oldukça keyif almaktadır.

    TOP
    Bir iki üç
    Söylemesi güç
    Sana verdim bir elma
    Adını koydum Fatma
    Hop hop hop
    Bir büyük altıntop
    Öğretmen yukarıdaki tekerlemeyi çocuklara önce kendi söylemektedir. Daha sonra çocuklara hep birlikte tekrar ettirmektedir. Çocuklardan tekerlemeyi söylemek isteyenlere fırsat vermektedir.

    Şiir: Öğretmen çocuklara konuyla ilgili veya ilgilerini çekebilecek bir şiiri seçerek hikâyeden önce öğretmektedir veya hikâyeden önce yeni bir şiir yerine önceden öğretmiş olduğu bir şiiri de çocuklara tekrar ettirmektedir. Öğretmen çocuklara şiiri önce kedi okumaktadır. Çocuklar daha sonra hep birlikte şiiri tekrar etmektedir. Bireysel olarak şiiri söylemek isteyenlere fırsat verilmektedir.
    Öğretmenime
    Sözlerin ışık bize,
    Örneksin hepimize.
    Saygı, teşekkür size…
    Sevgili öğretmenim.
    Sen bahçıvan, biz gülüz.
    Çiçek açar büyürüz,
    Aydınlığa yürürüz
    Parmak Oyunu: Öğretmen çocuklara hikâyeden önce çeşitli parmak oyunları öğretmektedir veya daha önce öğretmiş oldukları parmak oyunlarını tekrar ettirmektedir. Öğretme aşamasında çocukların seviyelerin uygun olarak parmak oyununu öğretmektedir. Parmak oyununu çocuklarla hep birlikte söyleyerek onların kavramalarını sağlamaktadır. Parmak oyununu bireysel olarak yapmak isteyen çocuklara fırsat verilmektedir.

    ÖRÜMCEK KARDEŞ
    Örümcek kardeş duvara, (Parmaklar üst üste konur, serçe parmaktan başlanarak parmak uçları oynatılır.)
    Tırmandı tırmandı,
    Yağmur yağdı yağdı, (Parmaklarla yağmur yağması hareketi yapılır.)
    Örümcek kardeş ıslandı, (Eller büzülüp, çene altına yapıştırılır.)
    Güneş açtı açtı, (Kollar yarım daire şeklinde, yukarıda açılır.)
    Örümcek kardeş kurudu,
    Yavrularını toplayıp
    Uykuya daldı. (Avuç içleri birleştirilip, yanağa konulur.)

    Sohbet: Hikâye öncesinde öğretmen çocuklarla belli bir konu hakkında ya da hikâye ile ilgili sohbet etmektedir. Bu sohbetler hikâyenin içeriğini tahmin etme, hikâyenin kapağındaki resimleri anlatma, o günkü konuyla konuşma ile ilgili olarak yapılmaktadır. Öğretmen sohbet sırasında çocuklarla göz teması kurarak çocukların her birini dinlemektedir. Sormak istedikleri soruları dikkatlice dinleyerek cevaplamaktadır.

    Öğrencilerin Etkinliğe Hazırlanması

    Bir etkinlikten Türkçe dil etkinliğine geçiş yapılarken bağlantılar kurularak yapılmaktadır. Örneğin; sanat etkinliğinde faaliyet olarak civciv yapılmıştır. Hikâye etkinliğinde ise civcivle ilgili bir hikâye okunmaktadır. Öğretmen çocuklara “ yaptığımız civciv bakalım nasıl büyücek, neler yapacak ” gibi cümleler kurarak Türkçe dil etkinliğine geçişi eğlenceli hale getirip, çocukların ilgisini çekerek yapmaktadır. Çocuklar bu sayede hikâyeye uygun şekilde hazırlanmış olurlar.

    Kullanılan Araç ve Gereçler

    Hikâye Kitabı: Öğretmenin çocuklara hikâyeyi anlattığı, resimli içerisinde hikâyenin yazılı olduğu araçtır. Sınıf ortamında kullanımı oldukça uygun olmaktadır. Öğretmen genellikle hikâyeleri hikâye kitabından okumaktadır. Hikâye sonrasında öğrencilere resimleri tekrar göstererek hikâyeyi anlatmalarını istemektedir. Parmak kaldıran çocukların arasından öğretmen anlatacak çocukları seçerek onlara fırsat vermektedir.

    Hikâye kartı: Hikâyenin kartlara resimlendirilmiş ve hikâyenin yazılı olduğu bir araçtır. Öğretmen bu aracı kullanırken çocuklara tek tek resimleri göstererek hikâyeyi anlatmaktadır. Hikâye sonrasında resimler tekrar gösterilerek çocuklardan hikâyeyi anlatmalarını istemektedir. Çocukların hikâye kartlarını incelemelerine fırsat verilmektedir.

    Kuklalar: Sınıf ortamında çeşitli kuklalar bulunmaktadır Öğretmen kukla sahnesini kullanarak çocuklara kuklalarla hikâyeyi canlandırmaktadır. Çocukların çok severek katıldıkları bir yöntemdir. Hikâye sonrasında çocuklarında kuklalarla hikâyeyi canlandırmalarına fırsat verilir.

    Tepegöz: Hikâyenin resimlerinin duvara büyük bir şekilde yansıtılarak öğretmenin hikâyeyi anlatması ile gerçekleştirilmektedir. Çocukların dikkatini çeken bir yöntemdir. Çocuklar hikâyeyi dinledikten sonra öğretmenin resimleri yeniden göstermesiyle hikâyeyi sırasıyla anlatırlar.

    Televizyon Şeridi: Hikâyenin televizyon şeklinde bir kutunun içinde film şeridi ile anlatılmasıdır. Çocukların ilgilerini çeken bir yöntemdir. Öğretmen çocukların görebileceği bir yerden, çocuklara hikâyeyi film şeridini sararak anlatmaktadır. Çocukların hikâyeden sonra film şeridini kullanarak hikâyeyi anlatmalarına fırsat verilmektedir.

    Slâyt: Öğretmenin önceden hazırlanmış olan slâytları, slâyt makinesine yerleştirip, panoya yansıtmasıyla anlattığı bir yöntemdir. Çocuklarının ilgisini oldukça çeken bir yöntemdir. Çocuklar hikâye sonrasında hikâyeyi resimlere tekrar bakarak sırasıyla anlatmaktadırlar.

    Kullanılan Teknikler

    Hikâye Tamamlama: Öğretmen çocuklara bir hikâyeyi yarım bir şekilde okuyarak çocuklardan hikâyeyi tamamlamalarını istememektedir. Çocuklar sırasıyla hikâyeyi hayal güçlerini kullanarak tamamlamaktadırlar. Öğretmen çocukların anlattıklarını dikkatli bir şekilde dinlemektedir.

    Hikâye Oluşturma: Öğretmen çocuklara belli bir konu üzerine veya serbest olarak hayal güçlerini kullanarak hikâye oluşturmalarını sağlamaktadır. Çocuklar sırasıyla hikâyelerini anlatmaktadırlar.




    Hikâye Sonrasında Kullanılan Teknikler

    Dramatizasyon: Karakterler çocuklar tarafından canlandırılmaktadır. Bu etkinlikte öğretmen çocukların fikirlerini alarak çocuklara çeşitli rol dağıtımları yapmaktadır.

    Pandomim: Hikâye sonrasında, öncesinde veya hikâye okumadan çeşitli karakterler ve olaylar sessiz bir şekilde beden dilini kullanarak jest ve mimiklerle anlatılmaktadır. Öğretmen çocukların hayal güçlerini kullanmalarını sağlayarak çocukların her birine fırsat vermeye çalışmaktadır. Çocukların ilgilerini çeken bir etkinliktir.

    Drama: Öğretmen çocuklara çeşitli drama etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu Etkinlikler çocukların rahatlamalarını, motive olmalarını, öğrenmelerini sağlayan oyunla bütünleştirilmiş etkinlikler şeklinde yapılmaktadır. Çocukların ilgilerini çeken bir etkinliktir. Öğretmen etkinlik sırasında ses tonunun etkinliğine uygun olmasına dikkat ederek çocukların gerçekten kendilerini etkinliğe vermesini sağlamaktadır.

    Örnek; Öğretmen çocuklara rehberlik ederek drama etkinliğine başladı. Çocuklara; “şu an bir ormanda yürüyüş yapmaktayız.” dedi. Ormanda önlerine dikenlerin, ağaçların çıkacağını bunlara dikkat etmeleri gerektiğini çocukların ilgilerini çekebilecek bir ses tonuyla çocuklara söyledi. Ormanda karşılarına çıkan güzel çiçeklerden toplayıp, onları sevdikleri kişilere verebileceklerini belirtti. Ormanda bulunan bir kutuyu çocuklara sırasıyla vererek çocuklara “bu kutunun içinde sizin korktuğunuz bir şey var onu üfleyerek çok uzaklara gönderin.” dedi. Etkinliğin bitiminde çocuklar daire şeklinde oturdular. Öğretmen sırasıyla çocuklara kutunun içinde ki korktukları şeyi sorarak çocuklardan bu soru hakkında cevaplar aldı. Çocukların her biri soruyu cevapladıktan sonra öğretmen kendi korktuğu şeyi de çocuklara açıkladı. En son olarak hala korkup korkmadıklarını sordu ve yeniden kutuyu üfleyip, korktukları şeyleri daha uzaklara göndermelerini söyledi. Etkinliği böylece tamamen bitirmiş oldu.

    Öğretmenin Diğer Etkinliklere Geçişteki Tutum

    Öğretmen etkinliklerin geçişlerini birbiriyle bağlantı kurarak yapmaktadır. Türkçe dil etkinliklerinden başka bir etkinliğe geçiş yaparken okuduğu hikâye ile ilgili konuyla veya karakterle ilgili geçişler yapmaktadır. Öğretmenin gerçekleştirdiği etkinlik geçişleri sayesinde çocuklar etkinlikler arasında geçişi bocalamadan gerçekleştirmektedir.

    Değerlendirme Çalışmaları

    Öğretmen çocukların etkinliğe olan ilgilerini etkinlik sırasında gözlemleyip değerlendirerek çocukların ilgileri doğrultusun da etkinlikler hazırlamaya dikkat etmektedir. Planda belirlenen amaç ve kazanımlara ulaşıp, ulaşılmadığını planında objektif olarak değerlendirmektedir Etkinlik için daha fazla ne yapılması gerektiğini düşünerek etkinliği geliştirme yoluna gitmektedir.


    Günlük Planda Türkçe Dil Etkinliği Örneği

    Öğretmen, “Tik Tak” tekerlemesi ile öğrencilerin U biçiminde oturmalarını sağlar. Kendisi de rahat görülecek bir yere oturup “Ali ile Ayşe” adlı parmak oyununu oynatır. Çocuklara çeşitli bilmeceler sorulur.
    Benim bir evim var, Çok oğlu kızı var, Minareden düşer kırılmaz,
    Birçok kardeşim var. Ne de tatlı sözü var. Suya düşer kırılır.
    (Okul ve öğrenciler) (Öğretmen) (Kâğıt)
    Çocuklara küçük ipuçları verilerek bilmeceleri bilmeleri sağlanır ve arkadaşlık konusu ile ilgili grup sohbeti yapılır. Öğretmen, “Şimdi içinizden biri elimdeki hikâyelerden birini seçecek.” der. Bir öğrencinin ismini söyler. O öğrenci bir hikâye seçer. Öğretmen, resimleri göstererek hikâyeyi okur. Öğrencilerin dikkatini toplamak için hikâye ile ilgili sorular yöneltir. Hikâye bittikten sonra hikâyeyi dinleyen öğrenciler alkışlanır. Etkinlik bu şekilde tamamlanır.

    DÜŞÜNCELER

    Türkçe dil etkinlikleri çocukların gelişimi açısından oldukça önemli bir etkinliktir. Çocukların iletişim kurma, kendilerini ifade etme, duygularını ifade etme, dili etkili bir biçimde kullanma, Türkçeyi güzel konuşma, hayal güçlerini kullanma gibi birçok alanda gelişimlerini olumlu yönde etkilemektedir. Çocukların bu gelişimlerini olumlu yönde etkilenmesi için öğretmene sorumluluklar düşmektedir. Öğretmen çocukların yaratıcılıklarını sosyal ve dil gelişimini geliştirmek için planlarını çocukların seviyelerine, ilgilerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlemelidir. Çocukların etkinlik sırasında hayal güçlerini kullanmalarına, kendilerini ifade etmelerine, dili etkili bir şekilde kullanmalarını sağlamalıdır. Etkinliği çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde uygulamalıdır ve çeşitli teknikleri kullanmalıdır. Çocukların etkinlik sonunda fikirlerini alarak onların fikirlerini de etkinlikte uygulamalıdır. Etkinlik sırasında çocuğa fazla müdahale etmemelidir. Çocukların sosyal gelişmelerine faydalı olmak için grup olarak düzenlenen etkinliklere önem vermelidir. Değerlendirme aşamasında etkinliğin çocukların ihtiyaçlarını karşılayıp, karşılamadığını, açmalara ulaşıp, ulaşılmadığını, çocukların gereksinimlerini ve kendinde gördüğü eksiklikleri objektif olarak değerlendirmelidir. Bu yaptığı değerlendirmeleri planında da objektif olarak aktarmalıdır.






    Öğretmen Adayı Uygulama Öğretmeni
    Hümeyra KARAN Zuhal ERÇİN

  • #6
    cadı girL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Ekim.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    56
    @cadı girL







    Harika. Raporda güzel olmuş. Bunları kafanda topladığımda güzel bir şeyler oluşacağına inanıyorum. Gerçekten yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim. Çok işime yaradı bunlar.

  • #7
    gül baki - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Nisan.2011
    Nereden
    bursa
    Mesajlar
    1
    @gül baki







    merhaba benim bir proje ödevim var ama bilemiyorum aratırma yaptım ama birşey bulamadım. projem bir paket kelebek makarnayı farklı renklere boyayıp makarnaya desenler vermem ama hiç bir fikrim yok bu konu da eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • #8
    nickini feriha koydum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Kasım.2011
    Mesajlar
    12
    @nickini feriha koydum







    hocanızın besin maddelerini sanat etknilğinde kullanmanızı istemesi hiç olumlu bir örnek olmamış bence bu durum çocuklarda yanlış algı gelişimine sebep oluyo. hem olmazsa olmaz bişey değil ,makarna yerine farklı alternatifler üretiledebilir diye düşünüyorum. fiyonk ,makarnadan olcağna kağıttan oluverir sana önerebilceğim bi etkinlik yok ama eğer bulamazsan hocana böle diyiver gitsin

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. proje ödevi
      Konu Sahibi öğrenci z Forum DERSLER VE ÖDEVLER
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 14.Ocak.2012, 13:33
    2. proje ödevi
      Konu Sahibi didem_89 Forum DERSLER VE ÖDEVLER
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 29.Aralık.2011, 12:50
    3. proje ödevi
      Konu Sahibi sefa_merve67 Forum DERSLER VE ÖDEVLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Aralık.2011, 21:01
    4. proje ödevi
      Konu Sahibi albina. Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 28.Nisan.2011, 01:44
    5. proje ödevi
      Konu Sahibi tuğçe gündüz Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 9
      Son Mesaj : 19.Aralık.2010, 16:39

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş