alçakgönüllülük değeri
mavi kuş hikayesi
Değerler eğitimi alçakgönüllülük
Değerler eğitimi konuları

ALINTIDIR

* Öğretmen, çocukları karşısına oturtur. Alçakgönüllülük ne demektir? diye sorar.
* Çocukların fikirleri alındıktan sonra öğretmen daha kapsamlı bir konuşma yapar.
* Mavi kuş masalı çocuklara okunur. Masalla ilgili sorular sorulur.
* Kuş resmini her çocuk aşağıdaki anlatılan şekilde yapar.
* Bir mavi elişi kâğıdı küçük küçük parçalara bölünür. Daha sonra yapıştırıcı yardımıyla parçalanan kâğıtlar resmin üzerine yapıştırılır.
* Hazırlanan resimler sınıf panosunda sergilenir.

MAVİ KUŞ

Anne ve baba kuş çok heyecanlıydı çünkü bir bebekleri olacaktı. Anne kuş sabırla onu bekliyor, yumurtasının başından ayrılmıyor ve onu sıcak tutuyordu. Baba kuş ise anneye yiyecek getiriyordu. Gel zaman git zaman yumurta çatladı ve mavi kanatlı minik bir kuş yumurtadan çıktı. Anne ve baba kuşun heyecanlanacağı kadar vardı çünkü mavi kanatlı şirin mi şirin tatlı mı tatlı bir kuştu.Git gide büyüyordu. Annesi ona her zaman çevresiyle uyumlu olması gerektiğini, çok güzel bir kuş olduğu için arkadaşlarını hor görmemesini, bir hata yaptığında onu kabullenmesi gerektiğini çok iyi öğretti.

Mavi kanatlı kuş saygılı, arkadaşlarıyla iyi geçinen, hatası olduğunda hemen düzelten, kibar ve alçak gönüllü bir kuş olmuştu. Bir gün canı sıkıldı ve annesinden izin alarak dışarı çıktı. Gözlerini evinin oradaki ağaçlara dikti ve en sevdiği dostlarını aradı. Evet! 3 ağaç ileride gördüğü kuşlar onun arkadaşıydı hemen yanlarına uçtu. Arkadaşları bir konu hakkında tartışıyorlardı.

Arkadaşlarından birisi diğerini boyu kısa diye küçümsüyor, diğeri de senin de kanatların çirkin diyordu. Mavi kuş arkadaşlarının birbirlerini küçümsediğini görünce çok üzüldü. Çünkü annesi bunun çok kırıcı olduğunu söylemişti.

Mavi kuş arkadaşlarına yaptıkları bu davranışın kötü olduğunu açıklamaya karar verdi. Onlara, birbirimizle uyum içinde olmamız gerektiğini, birbirimizi hor görmememiz gerektiğini, arkadaşlığın çok önemli olduğunu anlattı. İki kuşta hatasını anlamıştı. Birbirlerinden özür dilediler. Bir daha böyle davranmamak için birbirlerine söz verdiler.

Mavi kuş çok mutluydu. Arkadaşlıkları hiçbir zaman bitmedi…