PSK.Leyla Arslan

Dilden sonra düşünce ve duygular devamında ise kişilik gelişir. Böyle bakınca algıdaki bir bozukluk; sonrasında zihinsel bozukluk ve konuşma bozukluğuna neden olabiliyor. Konuşma zihnin en üst düzeydeki işlevidir. Düşünce, kavram gelişmiş olacak ki, kişilik de etkilenmeyecek bazı şeylerden. Gecikmiş konuşmayı tembellikle açıklamak mümkün değil. Ama depresyon varsa eğer çocukta bu da konuşmayı etkiler.
Evde iki farklı dilin aynı anda konuşulması gecikmiş konuşmaya neden olabilir mi?
Evet. Bir evde iki yabancı dilin aynı anda konuşulması da bozukluk yaratabiliyor. Dil bir yetenek aslında o yüzden uyaranları yorumlamayla ilgili bu durum oluşabilir. Çocuk ana dilde daha kolay öğrenirken, ikinci dil bu öğrenmeyi bozuyor. Yani, çocuk iki dil öğrenirken, ikinci dil erken verilirse bu gecikmeye neden oluyor. Bu nedenle 5 yaşından sonra ikinci yabacı dilin kullanılması öneriliyor fakat zeka iyiyse iki dil birden aynı anda öğrenebilir. Ama zeka yetmezse 5 yaşından sonra verilmeli mutlaka ikinci dil.

Zeka düzeyi ne kadarsa çocuk konuşmada gecikir?
Konuşmanın gecikmesi için en az orta düzeyde zihinsel yetersizliği olmalı çocuğun. Örneğin 0-25 arasındaki bir zihinsel yetersizlik konuşmayı kesinlikle yapamaz. Cümle kuramaz. Zeka bölümü 45-65 arasında ise konuşur ama çok uzun cümleler kuramaz ve konuşmaya düşüncesini katamaz. Okumayı da konuşmayı da kusurla öğrenir. Down sendormu olanlar da böyledir ve kelimelerdeki ekleri kullanamazlar. Ama bunların bazıları da çok iyi bir eğitimle ünivesiteye gidebiliyor.

Konuşmanın geliştirilmesi mümkün mü yani?
Evet mümkün. Zeka değişkendir. 7 yaşına kadar konuşma ve kişilik değiştirilebiliyor eğitimle. Zihnin esnek olma kapasitesinden istifade ederek zeka ve konuşmayı geliştirebiliyorsunuz. Zekayı 7 yaşına kadar hızla artırabilirsiniz.

alıntı