Kardeş Kardeş Geçinmek

Kardeşlik bağı, başka hiçbir bağa benzemeyen kendine özgü ve özel bir bağ. Ancak, kardeşlerin sıklıkla çatışma yaşadıkları da bir gerçek. Genelde rekabeti de içinde barındıran bir ilişki olmasından dolayı sıklıkla itişmeler, bağrışmalar, birbirlerine vurmalar olabiliyor. Anne ve babalar kardeşlerin o esnada yaşadıkları negatif duygulanımları engelleyemezler; ancak bazı yaklaşımlarla negatif duygunun şiddetini azaltıp kavgaların temposunu da düşürebilirler…

* Çocuğunuz tepki gösterdi diye diğer çocuğunuza ulu orta sarılmaktan çekinmeyin. Nasılsa, sıra birazdan öbürüne de gelecek. Üstelik çekinilecek bir şey yapmıyorsunuz. Onun da bunu anlamasını sağlamış olursunuz.

* Paylaşamadıkları bir eşya için kavga başladıysa, bir süreliğine eşyayı almak zorunda olduğunuzu, onlar sakinleştiklerinde, eşyayı isteyebileceklerini söyleyerek duruma el koyun.

* Çocukların sevdikleri bir etkinliğin hemen öncesinde kavgaya tutuşurlarsa (nedeni ne olursa olsun), onlar kavgayı bitirmeden etkinliğe başlamayacağınızı söyleyin ve bekleyin.

* Çocuklarınıza “sen büyüksün, daha anlayışlı ol.” “sen küçüksün, ağabeyinin/ablanın dediğini yap” gibi yaklaşımlarda bulunmayın. Aksi taktirde, birbirlerini ezmeleri yada üstünlük taslamaları için ellerine koz vermiş olursunuz.

* Bazen, ufak tefek tartışmalara ve hatta daha büyük bağrışmalara müdahale etmek yerine kulak tıkayın. Onlara sorunlarını kendi başlarına halletmeyi öğrenme fırsatı vermiş olursunuz.

Psikolog Başak Ünver

.ALINTIDIR.