Çocuklar gece neden korkar?

Ebru ışığı açık bırakıyor…Eren karanlık odalara giremiyor….Ahmet ağlayarak gece uyanıyor ve “baba bu gece yanınızda yatabilir miyim!” Diye fırtınadan kaçan gemi gibi sığınacak güvenli bir liman arıyor.
Ve anne-babalar için zor saatler başlıyor.

Işıklar söndüğünde gece tüm sessizliğiyle ortalığa hakim olduğunda, artık kendisiyle başa baş kalmıştır çocuk. İç dünyasını boğan onu korkutan, kaygılandıran, ne varsa yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar.
Korku hissini birçok insan zaman zaman yaşar. Çocuklar içinde bebeklikten başlayarak gelişim dönemlerine uygun korkular yaşamaları normaldir. 2 yaşına kadar bebeklerin yüksek seslerden, yabancı kişilerden, anne-babadan ayrılmaktan, büyük hayvanlardan ve değişik objelerden korkmaları normaldir. 6 yaş civarında bu korkulara ek olarak canavar, hayalet… olağandışı yaratıklarda eklenir. Çocuklarda en sık rastlanan korku gece-karanlık korkusudur. Her çocukta bu korkuların yoğunluğu ve var olma süresi farklıdır. Bunun birçok sebebi olabilir. Çocuğun yanında anlatılan korkunç hikâyeler, çocuğun izlediği(izlemesine izin verilen)korku ve gerilim filmlerindeki hayaletlerin-cadıların-cinayetlerin çocuğun ruh dünyasını sarması, çocuğun yaşadığı ateşli hastalıklar, travmalar, ailede geçimsizlik ve şiddetin olması, çocuğun anne-babanın cinsel ilişkisine şahit olması... Özellikle korkunun ortaya çıktığı dönemde anne-babaların hangi tutumu sergilediği büyük önem arz etmektedir.


Anne-Babaların Dikkat etmesi gereken noktalar:


• Çocuklar için güven duygusunu yaşayabilecekleri yer anne-babanın yanıdır. Onlar size geldiklerinde şefkatli bir ses tonuyla onlarla konuşup rahatlatma, güven verme, hep yanındayız mesajını verme çok önemlidir.


• Çocuğa karşı söylenen “niye korkuyorsun, korkacak bir şey yok”, “yine mi korktun”, “yemeğini yemezsen dilenci gelir”, “uyumazsan seni götürürler”… gibi yargılayıcı ve korkuya dayalı geribildirimler çocuğun yaşadığı korkuyu körükler.


• Çocuğun elinden tutularak odasına gidin, çocuk kendi odasında ve yatağında uykuya dalana kadar ona hikâyeler anlatın, bir müddet onun yanında kalın.


• Karanlıktan korkmamaları için beraber çözüm yolları arayın. Odaya florasan alma ya da ışığın belirli bir süre açık kalması, kapının aralıklı kalması, çocuğun korktuğu odayı beraber gezme, çocuğun korktuğu nesneleri tanımasına yardımcı olma… gibi çözüm yolları üretilebilir.


• Çocuk gece anne-babanın kavgasına veya cinsel birlikteliklerine tanık olmuşsa bu durumu annenin saldırıya uğraması şeklinde yorumlayabilir. Annesini korumak için onunla yatmak isteyebilir.


Gece korkuları çocuğun yaşı ilerledikçe anne-babaların tutumuna bağlı olarak kendiliğinden geçer. Ancak çocuk anne-babaların gerekli destek ve güvenine rağmen çok huzursuz ve sakinleşmiyorsa, bir uzmanla görüşmekte fayda vardır.


Abdullah Purtaş

.ALINTIDIR.