Hamilelik sırasında aspirin, paracetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesici kullanımının anne karnındaki erkek bebeğin cinsel organlarının gelişimini engellediği belirlendi.

Daily Mail'in haberine göre, İngiltere Sheffield Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, iki veya daha fazla süreli ağrı kesici kullanımının, anne karnındaki erkek bebeğin testislerinin torbaya inmesini engellediğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre kadınların en az yarısı hamilelik sırasında yaşanılan baş ağrılarına karşı aspirin, paracetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanıyor.

Sheffield Üniversitesi'nden Dr. Allan Pacey'nin başını çektiği ekibin elde ettiği sonuçlara göre, özellikle de iki farklı türde ağrı kesicinin, aynı anda birlikte kullanımı sorunlu cinsel organ gelişimi riskini daha da katlıyor. Örneğin aspirinle ibuprofenin birlikte alımı bu riski dörde katlarken, aspirinin paracetamolle birlikte kullanılması riski iki katına çıkarıyor.

Benzer şekilde ibuprofen-paracetamol ikilisi sorunlu cinsel organ gelişimi riskini tam yedi kat artırıyor.

Araştırma, “endroktrin veya hormon bozucu" olarak adlandırılan kimyasallar içerdiği belirtilen ağrı kesici kullanımında en riskli dönemin, hamileliğin dördüncü ile altıncı ayları olduğunu gösterdi.

CNN TÜRK