Kendini iyi ifade edemeyen çocuklar daha içe dönük tepkiler gösterir. Okula gitme saatinde huzursuzluk, yavaş davranma, karın ve baş ağrısı, kusma vb gibi bedensel yakınmalar, durgunlaşma, okulda suskunlaşma.. Yani okul fobisinin belirtileri çoktur.

Hangi çocuklar okul korkusuna adaydır?

En başta gelişme geriliği, duyusal kusurları ve zihinsel yetersizliği olan çocuklar. Çünkü; özel handikapları sınıftaki performanslarını olumsuz etkiler. Bunun dışında aşırı bağımlı büyütülmüş çocuklar; özgüvenleri ve özdenetimleri zayıf olduğu için okul ortamında güvensizlik hissederler.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu, Tik Bozukluğu,Altını Islatma Ve Kaçırma, Obsesif Kompülsif Bozukluk, Sosyal Fobi gibi çeşitli psikiyatrik sorunları olan çocuklar da okul ortamında sorun yaşamaya ve dolayısıile okul korkusu yaşamaya adaydırlar.

Ergen neden okula gitmeyi reddeder?

Daha ileri sınıflarda yaşanan travmatik bir olay çocuğa sıkıntı verebilir ve o güne dek devam eden bir çocuk birden okula gitmeyi reddeder. Son yıllarda gündemde olan okul önlerindeki uyuşturucu çeteleri,okullardaki kavga, tehdit ortamları vs hepsi öğrenciler için tehdit unsuru olabilmektedir.

Kronik okul fobisi nedir?

Bir de okul korkusunun gözden kaçan bir şekli var ki bu kronik okul fobisidir. Yani, çocuğun yaşadığı okul fobisi zamanla sürekli hale gelebilir. Çocuk okula devam edebilir ama okul fobisini iç dünyasında çözememiştir ve derslere katılsa bile motivasyonu düşüktür, ilgisi kopuktur ve bu durum akademik başarısızlığın da en sık nedenlerindendir. Ergenlerde görülen okuldan kaçma, argo tabiriyle dersleri kırma ise okul fobisinden farklıdır. Gelişme dönemine özgü sorunlara, davranım bozukluklarına vs işaret eder.

Agresif arkadaş grubu okuldan soğutabilir

Okulda çocuğu huzursuz eden, kaygısını tetikleyen durumlar olabilir ya da okul ortamı çocuğun ilgisini uyandıramaz. Ulaşım sıkıntısı, yoğun tempo, agresif arkadaş grubu, öğretmenlere ısınamama, beden eğitimi, müzik, aritmetik vb özel performans gerektiren bazı dersler, kalabalık önünde tahtaya kalkmak, okuldaki resmi görevlilerle muhatap olmak, okulun kalabalığı, sınava alınmak, kötü notlar, yeni yüzler ve ortamlarla karşılaşmanın yarattığı gerginlik, sağlık problemleri, temizlik, oyun vb konularda okuldan yeterince yararlanamama gibi durumlar çocuğun okula ısınmasını geciktirebilir, hatta soğutabilir.

UZM. DR. Serdar Alparslan
DR. AHMET ÇEVİKASLAN

alıntı