Çocuğunuz 3 Yaşında Hala Konuşmuyorsa Uzmana Gidin


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Çocuğunuz 3 Yaşında Hala Konuşmuyorsa Uzmana Gidin

  • #1
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)



    Çocuğunuz 3 Yaşında Hala Konuşmuyorsa Uzmana Gidin





    Çocuklar dil gelişimini ilk üç yılda büyük oranda tamamlıyor. Ancak, bu dönemde hâlâ konuşamıyorsa, bir uzmana başvurmak en doğrusu. Çocukların iki yaşına geldiğinde, 50 ile 80 arası kelimeyi söyleyebilmesi gerekiyor
    Aileler, çocuklarının konuşmaya başlayınca ilk olarak ne söyleyeceğini merakla bekler. Bu bekleme sürecinin uzaması, çoğu aileyi telaşlandırır. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Seyhun Topbaş, bunun her zaman endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, çocuğun dil gelişimini ilk üç yıl içinde büyük oranda tamamladığını söylüyor. Peki aileler, çocuklarının konuşma ile ilgili bir probleminin olup olmadığını nasıl anlayacaklar? Doç. Dr. Seyhun Topbaş, her çocuk için konuşmanın doğuştan gelen bir yetenek olduğunu, ancak bu yeteneğin tek başına yeterli olmadığını söylüyor. Bebeğin konuşması için öncelikle çevresindeki bazı konuşmaları ve sesleri duyması gerektiğini belirten Topbaş, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bebekler doğdukları andan itibaren ana dilini oluşturacak sesleri duyar, anlamlandırır ve çok geçmeden isteklerini kendilerince ifade etmeye başlarlar. Doğru bir dil gelişimi için anne-babaların doğdukları andan itibaren bebekleriyle özel olarak ilgilenmeleri gerekir."

    Konuşurken Eğlendirin
    Çocukların yaşamın ilk üç yılı içinde dil gelişimlerini büyük ölçüde tamamladıklarını ifade eden Topbaş, özellikle 0-6 yaşın dil gelişiminde kritik bir dönem olduğunu belirtiyor. Topbaş, bu dönemdeki çocuklarda öğrenim hızının önemli olduğunu, anne babaların çocuklarıyla konuşarak, konuşmayı eğlenceli hale getirerek, yardımcı olmaları gerektiğini anlatıyor. Dil kazanımının çocuktan çocuğa farklılık gösterdiğini kaydeden Topbaş, bu durumun çevresel ve sosyal faktörlere bağlı olarak değiştiğini bildiriyor. Topbaş, "Ailenin çocuğa sunduğu yaşantılar, çocukla etkileşim biçimleri, dilsel ortam ve bireyin kendi getirdiği öğrenme stratejileri bu farklılığı meydana getirir" diyor. Konuşmanın gerçekleşmesi için dil, dudak, yumuşak damak, çene gibi organlarımızın eşgüdüm içinde çalışması gerektiğini kaydeden Topbaş, ayrıca işitme özrü, zihinsel özür gibi belirgin özürlere bağlı olarak da konuşmanın gecikebileceğini vurguluyor.

    Hangi Çocuklar Risk Altında?
    Topbaş, risk altında olan çocukları ise, şöyle sıralıyor: "Prematüre doğan, gelişim geriliği bulunan, ağır metallere, alkol ve zehirleyici maddelere maruz kalan, ototoksik ilaç alan, hamileliğin ilk üç ayında ve doğum sürecinde enfeksiyon alan, oksijen yetersizliği ve kafa içi kanamaları geçiren çocuklar risk altındalar." Gecikmiş konuşmada, bebeğin büyüdüğü çevre ve sosyal alanın da çok önemli olduğunun altını çizen Topbaş, "Beslenme bozukluğu olan, anne-çocuk etkileşimi sorunu yaşayan, kendisiyle çok az konuşulan, ağır ihmale uğrayan çocuklarda konuşmanın gecikmesi sıkça rastlanılan bir durumdur" diyor. Çocuk konuşma zorluğu çekiyorsa, üç yaşına gelmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Topbaş, erken tanının çocuğun yaşıtlarıyla arasındaki farkın hızla kapanmasını sağlayacağını belirtiyor. Çocuk, üç yaşına geldiği halde hiç konuşmuyorsa, yaşıtlarıyla arlarındaki farkın daha zor kapanacağını ifade eden Topbaş, bu çocukların iki gruba ayrıldığını belirtiyor: "Birinci gruptaki çocuklar zaman içinde akranlarıyla aralarındaki farkı kapatır. Bu çocukların konuşma zorluğu nedeniyle, sık sık jest kullandıkları görülür. Sözcük dağarcıkları sınırlıdır. İletişimi başlatma konusunda daha çekingendirler, fakat başkasının başlattığı iletişimi sürdürürler. İkinci gruptaki çocuklarsa; arayı kapatmaları zor olan, dil bozukluğu riski taşıyan çocuklardır. Bu çocukların sözcük dağarcıkları oldukça sınırlıdır ya da hiç konuşmazlar. Bu evreleri atlattıklarında ise, gramer hatalarıyla karşımıza çıkarlar. Her iki grupta da dikkat eksikliği ve hırçın davranışlar gözlemlenebilir."

    alıntı

  • #2
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL







    bu ve benzeri gecikmelerde KESİNLİKLE "bizim çocukta geç konuştu, bekle" gibi benzetme ve genellemelere aldırış etmeyip uzmana baş vurmak gerekir. paylaşımın için teşekkürler canım...

  • #3
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)







    Rica ederim canım..
    Evet her zaman bu tür yorumlar yapan,kendince fikir verenler olur ; fakat en sağlıklısı bir uzmana başvurmaktır,gecikmeden...

  • #4
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL







    Erken teşhis ve tedavi her konuda olduğu gibi bu konuda da çok çok önemli

  • #5
    FUNDA123 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Ekim.2010
    Mesajlar
    9
    @FUNDA123







    Mrhb.12.11.2007 doğumlu görkem isimli oğlum halen daha tam anlamıyla konuşamıyor. onunla yaşıt çocuklar gayet normal bir büyük gibi konuşuyor. büyüklerimizin dediği oğlanlar biraz geç konuşur.acele etme gibi ifadeler kullanıyolar. ama bende çok merak ediyorum. gerçi oğlum kendini ifade ediyor anne bunu al şeklinde gibi. derdini el hareketleriyle anlatmaya çalışyor. ben ona kelimeleri düzgün bi şekilde söylüyorum. harfleri ve rakkamları benimle birlikte söylüyor. ama yine de tedirginim neden bu kadar uzun sürdü diye. gerçi her çocuk bir değildir karşılaştırma yapmakta istemiyorum. Ben bir çalışan anneyim babasıda aynı şekilde beni öğlenler ve akşamları görüyor. babayı sadece akşamları. bana yardımcı olursanız sevinirim.kolay gelsin.

  • #6
    meraklı çocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17.Aralık.2010
    Nereden
    osmaniye
    Mesajlar
    2
    @meraklı çocuk







    merhaba 3 yaşında oğlum var dediğim herşeyi tekrarlıyor ama birşey anlatırken cümle kurmuyor. istediğini ya elimden tutup gösterek alıyor yada bağırıyor bazen çok sinirli oluyor acaba anlatmak istediğini anlayadığımız içinmi diye düşünüyoruz.şu anda bir uzmana gittim inşallah konuşur.çünkü yaşıtları konuşurken ben çok üzülüyorum.beni teselli eden en azından dediğimi tekrarlıyor anne baba abi hayır gibi çoğu kelimeleri söylüyor. parmağını ona kadar sayıyor. bu siteyi anaokuluna giden oğlumun santranç dersine gelenöğretmenlerinin vermiş olduğu ödevdeki adresten buldum çok güzel konularınız var. bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • #7
    suleogrt82 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Şubat.2012
    Nereden
    Konya
    Mesajlar
    212
    @suleogrt82







    bir tanıdığım 4.5 yaşındaki kız çocuğunu konuşmuyor diye doktora götürdü. doktor bakmış neyse anne baba diyebildikten sonra zamanla herşeyi söyler demiş. o da bana anlattı bende bilmiyorum ama herhalde fiziksel sorun olmadıktan sonra konuşur demek istemiş dedim.

  • #8
    dtirmik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17.Ekim.2012
    Mesajlar
    1
    @dtirmik







    4 yaş 2 aylık kızım var bu yıl anaokuluna yazdırdık okulda çok içine kapanık hemen hemen kimse ile konuşmuyor. anaokul öğretmeni h,v,g, (örnegin evet yerine epet ) gibi harfleri söylemediğini bu nedenle konuşma merkezine götürmemi önerdi.haceteppe hastanesinde randevu aldık ama en erken 8 kasım verebilceklerin söylediler.fakat kızm evde gayet rahat yine harflerde problem var ama herşeye bir yorum yapar konuşur şarkı söyler .içine kapanıklıgı için ne yapmam gerek yardımcı olurmusunuz. okulda ki arkadaşları 60-65 aylıklar kızım ile birlikte 3 çoçuk daha küçük digerleri nerede ise 1- 1,5 yaş büyükler. yanlız kızımda yabancılara karşı utangaçlık var. mesela alışveriş merkezinde oyun salonlarına götürmüzde oynuyamıyor çekiniyordu .bunları fark ettigim için bir yıl erken anaokuluna gödermeye karar verdik.kreşe maddi imkanlarımız yetmiyor.eşimle aramızda hiç sorun yok kızım yanında tartışma vs. hiç olmaz.eşim çok koruyucu yanlız.düşersin kızım koşma dikkat et kafanı çarpacaksın gibi...

    kızıma okulda neden konuşmadıgı sordugum sınıfdakilerden korkdugunu söylüyor. neden korkuyorsun diyorum beni döverlerse sen kaka çoçuksun pis çoçuksun derlerse diyor. lütfen yarımcı olurmusunuz kızım pedogog götürmelimiyim yoksa konuşma merkezi yeterli mi.... anaokul öğretmeni konuşmamasının nedeni harfleri söylememesine baglıyor.ben çok kararsız kaldım bu yıl göndermek ile iyi mi ettik kötü ettik bilmiyorum.okuldan da almak istemiyorum.

    kızıma 1,5 yaşında iken PFAPA (peridodik ateş sendorum tehşisi kondu 21 günde bir 41 derece ateşi oluyordu 5 gün boyunca kortizon aldık bir dönem daha geçen yıl bademcik ve geniz eti amleiyatı oldu tabi tehşisiz konulana kadar 8 tane hastane dolaştık. kızıma annem bakıyor abim oüğlu ile birlikte aibim oğlu 2 yaşında ve hiperaktif ben çalışıyorum.hemen hemen hiç arkadaşı yok abim oğlu dışında.

    yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşşekürler ....

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. hala şoktayım:((((
      Konu Sahibi kamuş Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 18
      Son Mesaj : 03.Kasım.2012, 17:10
    2. moduller hala yok :/
      Konu Sahibi cadıı34 Forum HAKLARIMIZI ARAYALIM
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 09.Ocak.2012, 21:30
    3. HALA İŞ BULAMADIM :(
      Konu Sahibi sema___ Forum İŞ ARAYANLAR
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 22.Eylül.2010, 23:37
    4. HANGİ DURUMLARDA UZMANA BAŞVURULMALI
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum Çocuklarınızla İlgili Sorunlarınız
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 24.Aralık.2009, 18:29
    5. Ölmeden önce İnönü`ye gidin...
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum SPOR
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 22.Aralık.2009, 23:45

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş