Çocuğun Konuşma Gecikmesinin Nedenleri Ve Öneriler


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Çocuğun Konuşma Gecikmesinin Nedenleri Ve Öneriler

  • #1
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL



    Çocuğun Konuşma Gecikmesinin Nedenleri Ve Öneriler





    Çocuğun Konuşma Gecikmesinin Nedenleri Ve Öneriler

    Konuşma ve dil gelişimi iletişim ve sosyal hayatın en önemli öğesidir. Kişi iletişim araçları ile kendini ifade eder ve hayatını devam ettirir.

    Çocuk ilk doğduğu günden beri sürekli olarak psikososyal ve psikomotor gelişim süreci içerisindedir. Dil gelişimi de doğumdan itibaren başlar. Çocuğun zamanında konuşmasında psikososyal gelişimin, sosyal ilişki gelişiminin, zeka ve öğrenme kapasitesinin normal seviyede olması gereklidir.

    Konuşmanın Zamanı Ve Gelişmesini Olumlu Ve Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörler

    Genelde bütün çocukların konuşması ve dil gelişiminin olması için yapısal olarak sinir sistemi, sinir sistemi ile dil kasları arası yollar, ağız-damak-dudak-diş yapısının doğuştan normal olması gerekmektedir.

    Bunlardaki herhangi bir doğumsal sıkıntı ve eksiklik veya sonradan oluşabilecek bozukluk, çocuğun konuşmasını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu normal anatomik yapıyı bozan hastalıklar hamilelik döneminde, doğum sonrası gelişebilmektedir.

    Ortalama olarak, gelişimin ilk altı ayında bebekler önce hecelemeye (ba ba, da da vb), bir yaşından itibaren kelimeler söylemeye (anne, baba, mama, dede vb), 18 aydan itibaren de cümle kurmaya başlar (mama ver, baba gel vb).

    Bu gelişim dönemlerinin çok gerisinde kalan çocukların tıbbi yönden değerlendirilmesi gereklidir. Altta yatan bir durum çocuğun iletişim sorununun yanında, normal zeka gelişimini ve sosyal gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir.

    Bununla birlikte bazı çocuklarda hiçbir problem (anatomik ve psikiyatrik) olmadığı halde konuşmada gecikme olabilmektedir. Burada ailesel özellikler önemlidir, çocuğun anne, baba veya yakın akrabalarında alta yatan hiçbir sorun olmadığı halde geç konuşma hikayesi bulunuyorsa, çocuğun konuşmasında da genetik yakınlığa bağlı gecikme gözlenebilir.

    Konuşma Gecikmesine Yol Açan Nedenler

    Çocuklarda konuşma gecikmesine ve konuşma geriliğine yol açan en yaygın etmenlerden bazıları şunlardır:

    1- Zeka geriliği

    Konuşmanın gecikmesinde en sık karşılaşılan nedenlerden biri çocuğun zeka olarak yaşıtlarına göre geri olmasıdır.

    2- Yaygın gelişimsel bozukluklar

    Konuşma geriliğine yol açan önemli sorunlardan birisi de yaygın gelişimsel bozukluklar adı altında toplanan otistik bozukluklardır. Bu durumlarda, asıl sorun çocuğun sosyal iletişime kapalı olmasıdır. Sosyal iletişimin eksikliği, kişilere ve yaşıtlarına ilgisizliğin yanında, ilgi alanlarının kısıtlı olması, değişikliğe tepki, bazı oyuncak veya nesnelerle aşırı ilgilenme, sallanma, dönme, el çırpma gibi değişik hareketlerin sık gözlenmesi bu çocukların özellikleridir. Erken yaşta tespit edilerek tedavi edilmesi çok önemlidir.

    3- İşitme bozukluğu

    Çocuklarda konuşma yeteneğinin gelişmesi için dış dünyadan ses olarak uyaran alması, bunları algılaması, yorumlaması, ayırt etmesi ve bunun sonucunda ona benzer sesleri çıkartması süreci gereklidir. İşitme sorunu olan çocuklarda, dış dünyadan hiç bir ses işitmedikleri ve uyaran almadıkları için konuşma sorunu ortaya çıkar. Konuşmayan veya geç konuşan çocukların ilk olarak işitme yönünün incelenmesi gereklidir.

    4- Görme bozukluğu

    Görme özrü işitme sorunu kadar probleme yol açmasa da çocuğun etrafında olup bitenleri görmemesi, nesneleri tanıyamaması, isimlerini öğrenememesi nedeniyle konuşma açısından sorun teşkil edebilmektedir.

    5- Sık havale geçirilmesi ve epilepsi

    Küçük yaşta sık havale geçiren ve epilepsi hastası çocuklarda konuşma sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bazı çocuklar normal biçimde konuşmaya başlamaları ve hatta bazı cümleler kurmalarına karşın geçirdikleri havaleler ve epilepsi nöbetleri nedeniyle beynindeki işitme merkezi veya ilgili bölümlerde hasar oluşması konuşma açısından ciddi etkilere yol açabilmektedir.

    6- Uyaran eksikliği

    Konuşma problemlerine yol açan bir diğer neden ise çocukların çok fazla kendi haline bırakılması, bu nedenle uyarı almalarının engellenmesidir. Çocuğun doğduğu andan itibaren insanlar arasında olması, onunla konuşulması, sevilmesi, oyun oynanması onun gerekli çevresel uyarıları alarak konuşmasını hızlandıracaktır.

    Diğer yandan etrafında fazla insan bulamayan, özellikle bakım evlerinde kendi halinde kalan çocuklarda, ailenin ilgisiz olduğu ve etrafında çocukların bulunmadığı durumlarda konuşma gelişimi geri kalabilmektedir.

    Yukarıda bahsedilen soruna paralel olarak özellikle küçük yaşta insan ilişkilerinin kısıtlı olması ve ilgisizlik nedeniyle sadece TV seyretmeye (saatlerce klip, reklam izleme) terk edilen çocuklarda dış dünyadan kopma, kendi halinde olma eğilimi, insanlardan ve insanlar arası ilişkilerden uzaklaşma, duygusal alışverişten vazgeçme, konuşmama, seslenince bakmama gibi durumlar gelişebilir. Buna bağlı olarak çocukların konuşması gelişmez veya geliştikten sonra gerileyebilir.

    7- Çeşitli hastalıklar

    Ayrıca düzenleme bozuklukları, kronik depresyon, çocukluk çağı psikozları gibi bir çok hastalıkta ve çok merkezi sinir sistemini tutan hastalıklarda konuşma sorunları ortaya çıkabilmektedir.

    Konuşma Ve Dil Gelişimini Hızlandırmak İçin Yapılabilecekler

    Konuşma ve dil gelişimini hızlandırmak ve desteklemek için yapılabileceklerden bazıları şunlardır:

    * Çocukla ilgilenmek ve sevildiğini hissettirmek.

    * Çocuğun bedensel ihtiyaçlarına yerinde ve zamanında cevap vermek.

    * Çocukla sık sık konuşmak, hikaye masal anlatmak, ninni, tekerleme söylemek.

    * Çocukla yaşına uygun oyunlar oynamak.

    * Çocukla birlikte kaliteli vakit geçirmek.

    * Çocuğun dengeli ve çeşitli beslenmesini sağlamak.

    * Mümkün olduğunca yaşıtları ile birlikte oyun oynamasını sağlamak.

    * Çocuğun konuşmasına ve sesli mesajlarına cevap vermek.

    * Nesnelerle ilgili açıklayıcı bilgi vermek.

    * 2 yaşından önce TV iletmemek, 2 yaşından sonra bir gün içinde 1-2 saatten uzun süreyle TV karşısında kalmasını engellemek.

    * Çocuğun işaret ile gösterdiği istekleri onunla konuşarak yönlendirmek, anlatmasını sağlamak. (yaşına uygun olarak)

    * Çocuğun fikirlerine değer vermek, anlattıklarını dinlemek.

    * Çocuğun sık sık sosyal ortamlarda bulunmasını sağlamak.

    * Konuşmaya başladığında cesaretlendirmek, teşvik etmek.

    * Günlük belli bir zaman ayırarak, çocukla resimler üzerinde bol bol konuşmak.

    * Çocuğun yaşına uygun olarak hikaye, masal anlatmasını desteklemek.

    * Konuşma zorlukları görüldüğünde çocuğun dikkatini konuşma zorluklarına çekmemek.

    .ALINTIDIR.

  • #2
    mince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mart.2010
    Nereden
    aydın
    Mesajlar
    70
    @mince







    mrb ben 1.sınıf öğretmeniyim.benim bir öğrencim var.bu yaşına kadar hiç konuşmamış.dr götürmüşler. dr çocuğu hiç ağlatmammışsınız o yüzden konuşmamış zamanla açılır demiş o kadar.daha önceleri senelerde bu çocuk bahçede oynarken sınıfıma çağırıyordum 5-10 dk sonra sınıf ortamını bozuyor arkadaşlarına zarar vermeye başladığında sınıftan çıkarıyordum çocukta buna tepki olarak kapımın önüne çişini yapıyordu.öyle böyle derken bahçede bununla oyunlar oynamaya başlayınca uysallaştı önceki olumsuz davr.bıraktı.şimdi 1.sınıf anasınıfımız yok dağ köyü burası.sadece benimle konuşmaya başladı.önceleri bana amca sonra baba-yenge-anne-öğret demeye başladı.öğretmenim diyemiyor öğret diyor.en başta anne babası olmak üzere herkes şok oldu.benimle kısa cümleler kurarak konuşurken başka kimseyle sözlü iletişim kurmuyordu.şimdi daha rahat herkesle konuşuyor tabi konuşması biraz bozuk ama ben her kelimesini anlıyorum.hatta artık hiç susmuyor şarkı söylüyor ve sürekli konuşuyor bazen diyorum hatta öönce konuş diye gözünün içine bakarken şimdi ne olur biraz susu diye gzünün içine bakıyorumbu yaşına dek konuşmamasından dolayı diğer ark seviyesinde değil.bazı konuları daha da basitleştirerek kelimeleri seçerek anlatıyorum.e-l-a-t-i-o-m-n-s seslerini tanıyor yazıyor.iki sesli kelimeleri çok rahat okuyor yazıyor ama ses sayısı artınca prb başlıyor .bakalım nisan ayında ram gidecek.inşallah faydalı olur.
    olumsuzluklara inat,engel koymaya çalışanlara inat DAİMA GÜLÜMSE.gülmek sana yakışıyor.

  • #3
    GizLi_OzNe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mayıs.2009
    Nereden
    ^AkdeniZ^
    Mesajlar
    3,089
    @GizLi_OzNe







    Çok teşekkürler...Çok güzel bilgiler bunlar.

  • #4
    GizLi_OzNe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mayıs.2009
    Nereden
    ^AkdeniZ^
    Mesajlar
    3,089
    @GizLi_OzNe







    Alıntı mince Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    mrb ben 1.sınıf öğretmeniyim.benim bir öğrencim var.bu yaşına kadar hiç konuşmamış.dr götürmüşler. dr çocuğu hiç ağlatmammışsınız o yüzden konuşmamış zamanla açılır demiş o kadar.daha önceleri senelerde bu çocuk bahçede oynarken sınıfıma çağırıyordum 5-10 dk sonra sınıf ortamını bozuyor arkadaşlarına zarar vermeye başladığında sınıftan çıkarıyordum çocukta buna tepki olarak kapımın önüne çişini yapıyordu.öyle böyle derken bahçede bununla oyunlar oynamaya başlayınca uysallaştı önceki olumsuz davr.bıraktı.şimdi 1.sınıf anasınıfımız yok dağ köyü burası.sadece benimle konuşmaya başladı.önceleri bana amca sonra baba-yenge-anne-öğret demeye başladı.öğretmenim diyemiyor öğret diyor.en başta anne babası olmak üzere herkes şok oldu.benimle kısa cümleler kurarak konuşurken başka kimseyle sözlü iletişim kurmuyordu.şimdi daha rahat herkesle konuşuyor tabi konuşması biraz bozuk ama ben her kelimesini anlıyorum.hatta artık hiç susmuyor şarkı söylüyor ve sürekli konuşuyor bazen diyorum hatta öönce konuş diye gözünün içine bakarken şimdi ne olur biraz susu diye gzünün içine bakıyorumbu yaşına dek konuşmamasından dolayı diğer ark seviyesinde değil.bazı konuları daha da basitleştirerek kelimeleri seçerek anlatıyorum.e-l-a-t-i-o-m-n-s seslerini tanıyor yazıyor.iki sesli kelimeleri çok rahat okuyor yazıyor ama ses sayısı artınca prb başlıyor .bakalım nisan ayında ram gidecek.inşallah faydalı olur.
    Tebrik ederim sizi, emeklerinize sağlık.
    Çocuk, okulönencesi eğitim almış olsaydı, harfleri tanıyıp, okumaya geçmişti .
    Ama siz konuşma sorunuyla ilgilenmişsiniz, okuma-yazmada geri kalmış sanırım.Ama en büyük sorun çözülmüş, gerçekten teşekkürler.

  • #5
    kaangormez1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Temmuz.2011
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    27
    @kaangormez1







    merhaba..
    benim oğlum 4,5 yaşında şu an..
    3,5 yaşına kadar çok sınırlı konuştu..2 yaşında baba gibi sesleri çıkarmasına rağmen sonraki dönemde onlarda gitti.
    psikiyatra gittik ve yaygın gelişimsel tanısı koydu( atipik).
    6 aydır eğitim alıyoruz..bayağı faydası oldu..bazı kelimeleri tam söyleyebiliyor,bazıları sadece ses benzetmesi şeklinde..sınırlı cümleler kuruyor..
    acaba ekstradan dil ve konuşma uzmanına götürmemizin faydası olurmu?yoksa bundan fazlası olmayacakmı..bu konuda endişeliyiz.

  • #6
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    Alıntı kaangormez1 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhaba..
    benim oğlum 4,5 yaşında şu an..
    3,5 yaşına kadar çok sınırlı konuştu..2 yaşında baba gibi sesleri çıkarmasına rağmen sonraki dönemde onlarda gitti.
    psikiyatra gittik ve yaygın gelişimsel tanısı koydu( atipik).
    6 aydır eğitim alıyoruz..bayağı faydası oldu..bazı kelimeleri tam söyleyebiliyor,bazıları sadece ses benzetmesi şeklinde..sınırlı cümleler kuruyor..
    acaba ekstradan dil ve konuşma uzmanına götürmemizin faydası olurmu?yoksa bundan fazlası olmayacakmı..bu konuda endişeliyiz.
    Merhaba kaangormez1; Endişe duymakta haklısınız. Her baba ya da anne sizin duygularınıza sahip olur.

    Farklı bir tanı kondu mu?

    Çocuğunuz bazen dalıp gidiyor mu?

    Dikkatini belirli bir konu üstünde yoğunlaştırabiliyor mu?

    Parmak emme gibi bir problemi var mı?

    Dilimizin altında bir bağ vardır. Bu bağ çocuğunuzda doğuştan bağlı mı? yani dilini dışarı çıkartabiliyor mu?

    Konuşma probleminin olduğunu 4 yaş civarında fark ettiniz. Doğru mudur?

    4 yaşa kadar çocuğunuzdaki durum hakkında neler düşündünüz?



    Her çocuğun olgunlaşma süreci birbirinden farklıdır. Bazı çocukların ilgi merkezi olma ihtiyacı da diğerlerine göre farklılıklar gösterebilir. Bu duruma sahip bazı çocuklar yürüme olgunluğuna eriştikleri halde yürümemekte ya da konuşma olgunluğuna sahip oldukları halde konuşmama görülebilir. Çoğu zaman aile yanlarında yokken asıl yaş olgunluğunu göstererek yürür ya da konuşurlar. Bunu aile görmediği zamanlarda gerçekleştirirler.

    Yukarıda anlattığım durumların benzerlerini çocuğunuzda gözlemlediniz mi?

  • #7
    kaangormez1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Temmuz.2011
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    27
    @kaangormez1







    merhabalar..
    farklı bir tanı derken,ilk koyulan yaygın gelişimsel bozukluktan sonra doktora gitmedik tekrar..raporunu aldık ve eğitime başladık sadece.
    dalıp gitme olayını gözlemlemedik,ya annesi yada ben devamlı yanındayız ve her an bir şeyle meşgul etmeye çalışıyoruz..sadece tv izlerken hareketesiz onu izliyor..
    dikkati belirli bir knouda yoğunlaşıyor evet.evde bazı aktiviteler yapıyoruz ve bitene kadar bizimle kalıyor..tabi her zaman değil..bazı zamanlar başka şeyler yapmak istiyor ama genelde beraber kalıyor bizimle aynı knou üstünde.
    parmaklerını emmiyor ama bazen elleri ağzında ,parmaklarını ısırır gibi yapıyor.
    dilini ise normal dışarı çıkarabiliyor.okulda öğretmeni bu şekilde çalışma yaptırıyor.
    3,5 yaşında çocuk psikoloğuna gittik.bize yaygın gelişimsel bozukluk olabileceği yönünde hiç bir şey söylemedi.sadece parka götürün,daha çok zaman geçirin gibi telkinlerde bulundu..bizde böyle bir problem olacağını düşünmedik doğal olarak.bu knouda bilgimizde yoktu zaten..
    ilginize teşekkür ederim..

  • #8
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    kaangormez1; ÇOCUĞUNUZ HAKKINDA ANLATTIKLARINIZDAN ÇOCUĞUNUZUN ÇOK ŞÜRÜK GELİŞİMSEL BİR BOZUKLUĞU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

    KONULAN TANI SAYESİNDE ÇABANIZLA ZAMAN İÇİRİSİNDE YAŞ ÖZELLİĞİNE UYGUN İSTENİLEN DÜZEYDE KONUŞMAYA BAŞLAYACAĞINA EMİNİM.

    BİRAZ SABIR, BİRAZ ZAMAN, HER ŞEYİN FAZLASINDAN SAKINARAK;

    YETERLİ SEVGİ,


    YETERLİ İLGİ.

  • #9
    kaangormez1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Temmuz.2011
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    27
    @kaangormez1







    Alıntı EMEL ÖZDEMİR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    kaangormez1; ÇOCUĞUNUZ HAKKINDA ANLATTIKLARINIZDAN ÇOCUĞUNUZUN ÇOK ŞÜRÜK GELİŞİMSEL BİR BOZUKLUĞU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

    KONULAN TANI SAYESİNDE ÇABANIZLA ZAMAN İÇİRİSİNDE YAŞ ÖZELLİĞİNE UYGUN İSTENİLEN DÜZEYDE KONUŞMAYA BAŞLAYACAĞINA EMİNİM.

    BİRAZ SABIR, BİRAZ ZAMAN, HER ŞEYİN FAZLASINDAN SAKINARAK;

    YETERLİ SEVGİ,


    YETERLİ İLGİ.
    hocam gercekten umutlandırdınız bizi...sanırım şifre YETERLİ SEVGİ,


    YETERLİ İLGİ olsa gerek...

  • #10
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    Alıntı kaangormez1 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    hocam gercekten umutlandırdınız bizi...sanırım şifre YETERLİ SEVGİ,


    YETERLİ İLGİ olsa gerek...

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. ÇOCUKLARDA KONUŞMA BOZUKLUKLARI VE KONUŞMA TERAPİSİ
      Konu Sahibi PSIKOLOGPEDAGOG Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 17.Ocak.2014, 22:42
    2. Boy Kısalığının Nedenleri
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum ÇOCUK SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Ocak.2010, 23:51
    3. Kansizligin nedenleri?
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 19.Ocak.2010, 23:13
    4. okul korkusunun nedenleri
      Konu Sahibi gulcinnnnn Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 25.Ağustos.2009, 23:57
    5. İştahsızlık ve Nedenleri
      Konu Sahibi Cihan ÇAĞLAYAN Forum SAĞLIK
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 24.Haziran.2009, 15:17

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş