Bulimia Nervoza

Bulimia olarak da bilinen bulimia nervoza, aşırı yemek yemeyi takip eden, kusma, oruç tutuma, lavman yaptırma, çok miktarda laksatif ve müshil kullanma, çok fazla egzersiz yapma gibi uygunsuz kilo kontrol metodlarının kullanımıyla karakterize, psikolojik bir bozukluktur.

Bulimia, geç çocukluk ya da erken yetişkinlik dönemlerinde başlar. Kadınları erkeklerden daha sık etkilemektedir. Bulimik kişiler, aşırı yemek yedikten sonra utanç ve iğrenme duyguları içinde kilo kontrolü davranışlarını gizlice yaparlar. Yediklerini çıkarttıktan sonra utanç ya da iğrenme duygusu geçer, rahatlarlar. Bulimiklerin kilosu , kendi boy ve yaşlarına göre genellikle normal dağılımın içinde seyreder.Ancak ya kilo almaktan çok korkarlar, ya kilo vermek isterler, ya da vücutlarından kesinlikle memnun değillerdir.

Bulimia Nervozaya Ne Sebep Olur?

Bulimia nervozanın kesin sebebi henüz bilinmemekle beraber yapılan araştırmalar bazı kişilik özelliklerinin,duyguların, düşünce paternlerinin, biyolojik ve çevresel faktörlerle beraber bozukluğun oluşumunda etkili olabileceğine işaret etmektedir.Araştırmacılar, kişinin vücuduyla alakalı tatminsizliği ve beden şekli ve yapısına dair aşırı endişelerinin de bulimiayı başlatabileceğini söylemektedirler. Bulimik kişilerin özgüveni genellikle düşüktür ve aşırı kilolu olmaktan çok korkmaktadırlar.Bulimia nervozanın aile kuşakları içinde görüldüğü fikri ise bozukluğun kalıtımsal olabileceğini akıllara getirmektedir.

Bulimia Nervozanın Semptomları Nelerdir?

Bulimia semptomları şunlardır:

Kilo vermek adına laksatif veya müshillerin kötüye kullanılması, kusmak
Yemeklerden hemen sonra banyoyu kullanmak
Aşırı egzersiz yapmak
Vücut ağırlığı üzerine odaklanmak, kilitlenmek
Dişlerde problem
Boğaz ağrısı
Depresyon ya da duygu durumda dalgalanmalarKontrolsüz hissetmek
Boyun ve yüzdeki bezlerin şişmesi
Midede yanma, hazımsızlık, şişkinlik
Adet düzensizliği
Halsizlik, bitkinlik, gözlerde kanlanma
Bulimiada yaşanabilecek problemler

Diş minesinde sürekli asidik gastrik maddelerle karşılaşmaktan ötürü yıpranma
Diş çürükleri
Sıcak ya da soğuk yiyeceklere karşı dişlerde hassasiyet
Sık kusmadan ötürü tükrük bezlerinde şişme ve ağrı
Mide ülserleri
Midede ve yemek borusunda zedelenmeler
Sindirim faaliyetlerinde bozulma
Dehidratasyon
Düzensiz kalp atışı
Kalp krizi (ağır vakalarda)
Düşük libido ve cinsel ilgi
Yüksek intihar riski

Bulimia Nervoza Nasıl Tedavi Edilir?

Bulimia tedavisi kişinin hem psikolojik hem de fiziksel ihtiyaçları üzerine kurulur. Tedavi psikolojik destekle birlikte antidepresanlar gibi ilaç tedavileriyle de birlikte gider. Bir çok vakada tedaviyi tıp hekimleri, beslenme uzmanları ve ruh sahlığı uzmanlarından kurulu bir ekip üstlenmektedir. Tedavinin ideal sonucu fiziksel sağlığı ve dengeli beslenme paternlerini tekrar kazandırmaktır.


Bulimik Bir Kişinin Gidişatı Nasıldır?

Bulimia tedavi edilmesi kolay olmayan bir bozukluktur. Pek çok kişide iyileşme olurken, bazı vakalarda problemin tekrarına zaman zaman rastlanmaktadır. Ayrıca tedavi olduğu düşünülen bir çok kişi de normal beslenme paternlerinin daha azıyla hayatlarını sürdürmektedir. Ancak genelde, bulimik kişilerin durumlarının görünüşü anoreksik kişilere göre daha olumlu olmaktadır.

Bulimia Önlenebilir mi?


Bulimia oluşumunun gerçek sebebi bilinmediği için bulimianın nasıl önlenebileceğini söylemek çok zordur. Ayrıca yaşadığımız toplumda medyanın çizdiği “ideal” kadın resmi de gerçeklikten oldukça uzaktır. Yeni çağın moda akımları aşırı zayıflığı güzellik ve üstünlük gibi yansıttığından dolayı, bulimia ve anoreksiya nevroza gibi yeme bozukluklarının ortaya çıkışını olaylaştırmaktadır. Eğitmenler ve ebeveynler, gençlere bu “ideal” resmi değerlendirme konusunda yardımcı olabilirler. Ergenlerin ise uygun vücut ağırlığının aşırı zayıflık olmadığı düşüncesi yönünde desteklenmeleri gerekmektedir.

Ne Zaman Yardım Aramalıyım?

Eğer siz veya ailenizden biri kilo ve beden konusunda sağlıksız değerlendirmeler yapmaya ve /veya yiyeceklere karşı aşırı bir ilgi duymaya başladıysa mutlaka bir sağlık uzmanının tavsiyesini almanız gerekmektedir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, iyileşmek için de o kadar fazla şans olacaktır.


alıntı