Anaokulunda ilk Gün


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Anaokulunda ilk Gün

  • #1
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU



    Anaokulunda ilk Gün





    Bebeğiniz büyüdü ve anaokuluna başlıyor en az on kadar heyecanlısınız ve okula başladığında çıkabilecek problemler için endişe ediyorsunuz. Şimdi size çıkabilecek sorunları ve nasıl stratejiler geliştirmeniz gerekiyor anlatacağım. Ama unutmamak gereken her ailenin şartları ve her çocuğun büyüme şartları tamamen farklı olduğu için bu alışma sürecinde her aileye verilecek öneriler farklı olacaktır ben sadece genel birkaç şeyi belirtmek istiyorum.

    Yarın Büyük gün… Bebeğim Anaokuluna Başlayacak…

    Bütün hazırlıklar bitti. Okulu seçtiniz, bunu çocuğunuza doğru bir şekilde açıkladınız ve yarın okulun ilk günü. İlk gün için neler yapabilirsiniz? İlk gün için okul yetkilileriyle konuşup bir oryantasyon programı hazırlayabilirsiniz. Çocuğun okuldaki ilk izlenimi çok önemlidir. Bunun için en etkili yol “ çocuğunuzun çok istediği, sevdiği bir oyuncağı alıp hediye paketi yapıp anaokulu öğretmenine bir gün önceden vererek işbirliği yapmanız. Öğretmen hediyeyi kendisi almış gibi yapacak ve çocuğunuza verecek. Çocuğun öğretmeninden hediye alması öğretmeni ve okulu sevmesini sağlar. Hediyeyi verdikten sonra öğretmen çocukla birlikte o hediye açarak bir süre beraber oynayabilir ve çocuğa okulu gezdirebilir. Çocuğun okulla ilk tanışacağı gün kısa tutulmalı ve eğlenceli geçmeli. Çocuğun sıkıldığını hissettiğiniz anda ayrılmaya hazırlanın. Eve de ise o okul hakkında konuştukça konuşun. Okul hakkında konuşarak sıkmamaya çalışın. O okula gitmek için sizi ikna etmeye çalışsın siz okula gitmek için ikna etmeye çalışmayın.

    Alışma Sürecinde Yaşanabilecek Problemler Nelerdir?Peki, bütün tavsiyelere uydunuz, pedagogdan da destek aldınız ama çocuğunuz okula gitmekte zorlandığını görüyorsunuz. Bu normal mi diye düşünmeye başladınız. Bütün bu hazırlık ve tavsiyeler çocuğunuzun okulda hiçbir problem yaşamdan, güle oynaya gideceğinin garantisi vermez ve sadece alışma sürecini yumuşatır. Çünkü çocuğun hangi hayat şartlarından geldiğini bilmiyoruz. Eğer çocuğu kendinize ya da anneanne ve babaanneye çok bağımlı yetiştirdiyseniz, evde evin tek yıldızıysa tabi ki okula gitmek zor gelecektir.Okula öncesi eğitime yeni başlayan her çocuk, ilk aylarda okula alışmakta zorlanabilir. Çünkü aileden sonra ilk defa sosyal bir çevreye giren çocuk, anne babanın bölünmeyen ilgisine sahipken, öğretmenin en az 10’a bölünmüş ilgisiyle yetinmek zorunda kalır; ilk defa kurallarla tanışır, bütün günü günlük plana ve öğretmenin komutlarına göre yaşar ve her istediğini yapamaz. İlk zamanlarda buna alışmak çocuğa zor geldiğinden, okula gitmemek için stratejiler geliştirebilir.

    Okula Gitmemek İçin Geliştirilen Stratejiler

    Çocukların tarafından geliştirilen en yaygın stratejilerden biri sabah evden ayrılırken ağlamak, kendini yerden yere atmak, anne babaya yapışmaktır. Amaç okula gitmemek için anne babayı ikna etmektir. Eğer bu işe yaramazsa daha ileri gider ve “Anne, sen beni sevmiyorsun, okula gönderiyorsun” ya da “Artık seni sevmiyorum. Senden nefret ediyorum. Çünkü beni okula gönderiyorsun” gibi sözlerle anne baba üzerinde duygusal baskı yaratmaktır.Bütün bu tepkiler ilk defa okulla tanışan bir çocuk için çok normal olup, okula alışma sürecinin bir aşamasıdır. Çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiğini biliyorsanız endişelenecek bir şey yok. Fakat bu durumla başa çıkamıyorum derseniz profesyonel bir yardım alabilirsiniz.

    Bu Stratejilerle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?Öncelikle anne baba olarak kararlı olmalı, kendinden emin ve tutarlı davranmalısınız. Çocuk ne kadar ağlarsa ağlasın üzüldüğünüzü belli etmemeli ve çocuğu teselli etmeye çalışmamalısınız. Ağlama krizi yaşayan çocuğa aşırı şefkat gösterilirse; çocuk daha fazla ağlayacak, kendini yerden yere atacaktır. Yüz ifadesinden ne kadar üzüldüğünüzü gören çocuk bunu çok iyi kullanır. Bu nedenle anne baba olarak ses tonuyla, yüz ifadesiyle “okula gönderme konusunda” ne kadar kararlı olduğunuzu göstermelisiniz. Bunun yanı sıra çocuğun “Siz beni sevmiyorsunuz. Beni okula gönderiyorsunuz” gibi sözlerine üzülmeyin çünkü bu sözler gerçek değil. Bu durumda tutarlı tavrınızı koruyun ve “Seni çok sevdiğimiz için diğer arkadaşların gibi okulda eğlenceli vakit geçirmeni istiyoruz.” gibi cümlelerle, rahat bir şekilde, üzüldüğünüzü belli etmeden cevap verin.Okula yeni başlayan çocuğa yapılan diğer hatalı yaklaşım ise her fırsatta okul hakkında konuşmaya çalışmaktır. İlk günler çocuk eve girer girmez “okulda bugün ne yaptın”, “okul nasıldı” gibi sorularla çocuğu bunaltmayın. Çocuk, okul hakkında soru sormadıkça, konuşmadıkça bu konuyu açmayın. Ayrıca okulun ne kadar güzel bir yer olduğunu inandırmaya çabalamayın. Bunu kendisi fark etsin. Bu sözler çocuğu bunaltabilir ve okuldan soğumasına neden olabilir. Kısacası kendinizden emin, rahat ve tutarlı davrandıkça çocuğun okula alışması uzun sürmeyecektir.

    Öğretmeninin Tutumu Nasıl Olmalıdır?

    Okulun, ilk haftaları eğitim program ağır olmamalı. Programda kurallı oyun yerine, serbest zaman etkinliklerine; sakin oyun yerine, daha fazla eğlenceli, aktif oyunlara yer verilmeli. Öğretmenler, çok kurallı otoriter olmamalı; çocuğun yaptığı bazı olumsuz davranışlarını görmemezlikten gelmeli ve çocukları ilk günden kurallarla sıkmamalı. Çünkü çocuğun okulu sevmesi için kendini evde gibi özgür ve rahat hissetmesi okula alışmasını kolaylaştırır.Ayrıca öğretmen sabahları ağlayarak gelen çocuklar için bir ödül sistemi geliştirebilir. Örneğin; sabah ağlamadan gelen çocuklara, kartondan kesilmiş bir kelebek ya da çiçek arkadaşları karşısında verilebilir ve bu konu hakkında motive edici şekilde konuşulabilinir. Okula ağlamadan gelen çocuğa bir kahraman gibi davranıldığı için, çocuk bu davranışından dolayı gurur duyar ve övgüler almak için ağlamadan gelmeye başlar, bir kaç hafta sonra okula tamamen alışmış olurlar.Bu stratejiler çocuğunun özelliklerine, şartlarına göre değişebilir. Bu konuda öğretmen ve bir pedagogla işbirliği için çalışabilir. Kısacası, bebeğiniz bir gün büyücek ve anaokuluna başlayacak. Çocuğun eğitim hayatın da mutlu ve başarılı olması için anaokulu doğru bir başlangıç yapması şart. Doğru bir başlangıç için bilinçli anne baba olmak gerekiyor. Bir pedagog danışmanlığında çoğunuzu anaokuluna hazırlayın ve çocuğunuzun sosyalleşmesi için fırsatlar yaratın.

    Çocuğunuzun okul hayatına yumuşak bir geçişle başlaması dileğiyle...

    Pedagog Sevil Gümüş
    Psikolojik Danışman, Çocuk Psikoloğu, Oyun ve Filial Terapist

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    Paylaşım için teşekkürlerr

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Bebeğim Anaokulunda!
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 13.Ağustos.2012, 02:53
    2. anaokulunda çalışmak?
      Konu Sahibi goksuu Forum ATAMALAR VE TAYİN İSTEMLERİ
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 05.Ağustos.2012, 00:31
    3. ANAOKULUNDA İLK GÜN
      Konu Sahibi drdalkran Forum MAKALE-ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL YAZILAR
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 09.Eylül.2011, 00:49
    4. ANAOKULUNDA BÜLTEN
      Konu Sahibi nisan28-68 Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 13.Mart.2011, 18:12
    5. ANAOKULUNDA YARIM GÜN
      Konu Sahibi serkan Forum İDARECİLER BÖLÜMÜ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 22.Ekim.2010, 20:22

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş