Yoğurt Bebek Ve Çocuklar İçin İdeal Bir Besin

Uzmanlar yoğurdun 6 ayını dolduran bebekler için ideal bir ek besin olduğu görüşündeler. Kalsiyum ve protein kaynağı yoğurdun serin, kremsi dokusu bebeklerin hoşuna gidiyor. Ayrıca yoğurt bebeğin hassas sindirim sistemi için de hazmı kolay bir besin.

Çeşitli meyvelerle de tatlandırabileceğiniz yoğurt tüm çocuklar için kalsiyum ve protein deposu olduğu gibi, çocukları ishalden de koruyor...

Yoğurtta bulunan faydalı bakteriler
Yoğurt sağlığa yararlı canlı bakterileri içeren "probiyotik" bir gıda olarak kabul ediliyor. Yoğurtta bulunan canlı bakterilerin (lactobacillus acidophilus, lactobacillus bulgaricus, lactobacillus GG, ve/veya bifidobacteria varyantları) mideyi iyileştirme ve koruma özelliği olduğu da biliniyor.

Araştırmalar yoğurt yiyen çocuklarda ishalin de daha çabuk iyileştiğini ortaya koyuyor.

Ayrıca yoğurdun antibiyotik alan çocuklarda ishali önlemede yardımcı olduğu da belirlendi. Antibiyotikler sadece zararlı bakterileri öldürmekle kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminin dengede kalmasını sağlayan faydalı bakterileri de öldürüyor. Yoğurtta bulunan bakteri kültürleri ise bağırsaktaki iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olarak kötü bakteriler galip gelmesini önlüyor.

Yoğurdun diğer faydaları

Yoğurt sindirim kolaylığı nedeniyle özellikle bebekler için iyi bir besindir. Mayalanma sürecinde süt şekeri olan laktoz parçalanarak sindirimi daha kolay iki ayrı şekere dönüşür. Mayalanma sürecinin yoğurdu süte kıyasla hazmı daha kolay bir besine dönüştürmesinden dolayı laktoz intoleransı olan kişiler bile çoğunlukla yoğurt yiyebilirler.

Bunun yanında, yoğurtta bulunan aktif kültürler kalsiyum emilimini artırdığı için, yoğurt yiyen kişi aynı miktar süte kıyasla daha fazla kalsiyum almış olur.

Bebeğinize hazır yoğurt alırken
Yoğurt bebekler için mükemmel bir ilk besin olmasına rağmen, tüm yoğurtlar birbiri ile aynı değildir. Bebek için yoğurt alırken şu noktalara özen göstermelisiniz:

2 yaşından küçük bebeklere sadece tam yağlı yoğurt verin. Büyüyen bebek, normal beyin ve sinir sistemi gelişimi için doymuş yağlara ve tam yağlı sütte bulunan kolesterole ihtiyaç duyar.

Çok şekerli, puding tipi yoğurtlardan uzak durun. Özel olarak bebekler için hazırlanmış yoğurtları veya sadece taze meyve püresi ile tatlandırılmış sade yoğurdu tercih edin. (Tüm yoğurtlar süt ürünlerinde doğal olarak oluşan şekeri içerir).

Sadece süt ve canlı kültür içeren yoğurtları tercih edin. Bazı üreticiler yoğurtlara demir ve başka besin maddeleri de ilave etmektedir, bunların sakıncası olmamakla birlikte nişasta, fruktoz şurubu ve jelatin gibi kıvam verici maddeler ve katkı maddeleri içeren ürünlerden kaçının.

Kıvam vericiler ve şeker içermeyen, tam yağlı sade yoğurdu tercih etmeniz yoğurdu doğal malzemelerle lezzetlendirmenize olanak verecektir. Yoğurdu elma suyu ve meyve püreleri ile karıştırarak tatlandırmayı deneyebilirsiniz.

İşlem sırasında antibiyotik ve sentetik büyüme hormonları kullanmayan markaları tercih edin.

Ailenizde süt alerjisi veya laktoz intoleransı varsa, bebeğinize yoğurt vermeden önce doktorunuza danışın.


.ALINTIDIR.