Çocuklarda Süt İçmenin Önemi


Bilirsiniz, bazı çocuklar süt içmeyi sevmez. Ya çok az içmeye razı olur, ya da süt içmeyi tümden reddedebilir. Kimi de yoğurt yemeyi sevmez, yediremezsiniz... Kimi de peynir... Az bir kısmı da süt ve süt ürünleri ile hiç barışık değildir. Anneler bu durumda, süt içirebilmenin veya diğer süt ürünlerinden yedirebilmenin yollarını ararlar. Başka besinlerin içinde saklayarak vermeye çalışırlar. Kimi çocuk hemen anlar, yemez. Kimi de bu yolla biraz daha süt veya süt ürünü tüketmiş olur. Peki ama, biz anneler neden çocuklarımız ille süt içsin, yoğurt ve peynir yesin istiyoruz?
Önce şunu söylemeliyim ki, bir çocuk tüm süt ürünlerini tüketmeyebilir. Örneğin, yoğurt sevmiyorsa ama süt içiyorsa sorun yoktur; bunun tersi de söz konusu olabilir. Ayrıca çocuğumuz masamızdaki peyniri yemiyorsa ama süt içiyor ya da bir başka çeşit peyniri ve/veya yoğurt yiyorsa, tamamdır. Bu konuda iki hatamız var. Birincisi, çocuklarımız tüm süt ürünlerini alışılagelmiş besinler aracılığı ile tüketsinler istiyoruz. Peyniri, beyaz peynir olarak tüketmiyor ama taze peynir olarak bayıla bayıla yiyorsa üzülüyoruz. Oysa ki gerek yok, bırakın afiyetle yesin... İkinci hatamız da, süt ürünlerini peynir ve yoğurt ile sınırlamak... Oysaki, meyveli yoğurt, taze peynir, donmuş yoğurt, dondurma ve de sütlü tatlılar aklımıza pek gelmiyor. Gelse de pek rağbet etmiyoruz. İçimize pek sinmiyor. Oysa, tüm saydığım bu besinler birer araç. Yanlış yapıyoruz; önemli olan çocuğumuzun sütü, sütün içindeki yararları (protein, enerji ve kalsiyum ) severek tükettiği bir besin ile almasıdır.
Kemik sağlığı, büyüme ve gelişme için gerekli olan başta kalsiyum olmak üzere enerji ve protein alımını arttırmak ve ihtiyacı karşılamak, eksikliği ile ilgili hem bugün hem de yarınlarda sıkıntı çekmemeleri için birer araç. Bu nedenle beyaz peynir yemiyorsa önemli değil... Ayran da içebilir. Ya da bir başka çeşit peynir yiyebilir. Ama, süt ve süt ürünleri tüketmek önemli. Hem de çok önemli. Biliyoruz ki, günde 400 mg’dan daha az kalsiyum alan çocuklarda kemik sağlığı önemli ölçüde risk altında. Büyüme de benzer şekilde risk altında... Süt içmeyenlerin daha minyon kemik iskelet yapısına sahip olduklarını biliyoruz. Kemik mineral yoğunlukları da daha düşük. Süt içmeyenlerde kemik kırıkları daha sık görülüyor. Bunun için süt ve süt ürünleri tüketmek önemli. Süt bilinen en zengin kalsiyum kaynağı... Ama, eğitim her şey de şart olduğu gibi bu konuda da şart. Çocuklarımızı da, biz bu konuda onlara örnek olarak eğitmeliyiz. Biz içmezsek onlara için diyemeyiz. Yapılan çalışmalar buna işaret ediyor. Yani, biz süt içeceğiz ki çocuğumuz da süt içsin ve bunu bir doğal beslenme davranışı olarak benimsesin Özellikle de hem anne hem de babanın örnek olması durumunda çocukların da benzer şekilde süt içme alışkanlığı edindiklerini biliyoruz. Ayrıca süt içen çocuklar ergenlikte hızlı boy atma döneminde de daha başarılılar. Süt içenler de boy daha uzun... Ayrıca süt içmeyenler arasında obezite daha sık görülüyor.
İşte bütün bu nedenle çocuklarımız süt içmeli... Bizler de örnek olmalıyız. Süt ürünleri de süt kadar besleyici... Geleneksel seçeneklerin dışına da çıkmalı ve yaratıcı olmalıyız.


Prof.Dr. Benal Büyükgebiz