Yeme Bozukluğu

Çocuklarda gözlenen yeme bozukluklarının birçok nedeni olabilir. Peki, yeme bozukluğu tam olarak nedir? Çocuğunuzun sofraya oturduğunda yemek yememesinin başka nedenleri de olabilir.
Sahte yeme bozuklukları
Eskiden kıtlık dönemlerinde tabaktaki yemeğin bitirilmesi yönünde yapılan baskılar geçmişte kaldı. Çocuğunuzun tabakta yemek bırakması artık o kadar büyük bir sorun olarak algılanmıyor. En iyisi çocuğunuzun yiyebileceği kadar yemeği tabağına koymanız. Çocuklar ne kadar yemeleri gerektiğini ve neyin hoşlarına gidip gitmediğini çok iyi bilirler. Baharatlı yiyeceklerden çok hoşlanmazlar.
Hastalığa bağlı yeme bozuklukları
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda görülen iştahsızlık da hastalık belirtisi olabilir. Çocuğun iyileşmesiyle birlikte iştahı geri geliyorsa endişelenmenize gerek yok. Ayrıca yetişkinler gibi çocukların canı da her zaman yemek yemek istemeyebilir. Böyle zamanlarda daha az yemeleri hasta oldukları anlamına gelmez. Çocuğunuza her zaman sadece sevdiği yemeği pişirmeyin. Öğünlerinin düzenli olmasına özen gösterin. Böylece hesapta olmayan açlık krizleriyle de karşılaşmazsınız. Çocuğunuzun sıvı tüketimini kontrol altında tutun.
Yemek yemesi konusunda baskı yapmamanız da çocuğunuzun stresini hafifletir. Arada sırada bazı yemekleri yeme konusunda direnebilir. Hemen endişelenmeyin, belki de amacı dikkat çekmektir. Önemli olan çocuğunuzu sevmediği ya da daha önce yemediği besinler konusunda zorlamamanız. Yeni tatlar denediğinde onu övmeyi unutmayın. Yemek esnasındaki olumsuz davranışlarıyla baş edebilmek için de birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Örneğin yemeye başladıktan yarım saat sonra hâlâ tabağındakilere dokunmadıysa, beş dakika içinde yemeğin biteceğini ve masayı toparlayacağınızı söyleyin. Bir sonraki öğüne kadar acıkacaktır. Bu arada meyve atıştırabilir.
Örnek olun!
Eğer siz de masadaki sebze yemeklerinden uzak duruyorsanız, çocuğunuzun sebze yemeklerini sevmesini beklemeniz anlamsız olur. Bu yüzden masadaki her besinden az bir miktar da olsa tüketmeye çalışın. Böylece merakı artar ve yemek konusunda tutucu olmamayı öğrenir. Hatta birlikte mutfağa girmeniz ve yemek pişirmeniz de çocuğunuz açısından çok iyi bir deneyim olabilir. Kendi pişirdiği yemeklerin tadına bakmak ona ayrı bir keyif verecektir. Herkesin damak tadının farklı olduğunu unutmayın. Çocuklardaki sağlıklı beslenme anlayışının zamanla gelişeceğinin bilincinde olun, sabırlı olun.


.alıntı.