Bebeğinizi Emzirme



Emzirme son derece sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Anne ve bebeğin ilk dokunuşu ve bebeğin anne kokusunu hissetmesi bebeğin emmeye alışması için çok önemlidir. Bebeğin doğumdan yakın bir süre sonra anneye verilmesi ve emzirilmeye alıştırılması gerekir. Bu süre uzatılırsa bebekte emmeye karşı isteksizlik oluşur. Sezaryanlı anneler de başkalarının yardımıyla bu süreyi geciktirmemelidirler.

Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizi sabunlu su ve göğsünüzü ılık su ile yıkamalısınız. Ilık su göğsün rahatlamasını sağlayarak sütün daha çabuk gelmesini sağlar. Bebeğinizi emzirirken rahat oturmalısınız ve bebeği doğru pozisyonda tutmalısınız (bkz. emzirme pozisyonu). Bebekler ilk günlerde çabuk yorulabilirler ve anne göğsünde daha uzun zaman geçirebilirler. Bebeğiniz doyduğunda memeyi kendiliğinden bırakır. Emzirme sonrasında mutlaka bebeğinizin gazını çıkarmalısınız. Bazı durumlarda gaz çıkarma işlemi emzirme sırasında da yapılmalıdır.

Meme başı bebeğinizin ağzına bir kez girdikten sonra bebeğiniz yalnızca meme başını emmez, areola’nın (koyu renkli kısım) hemen ardındaki süt bezlerini çenesiyle bastırarak süt sağar. Böylece emme işi gerçekleşir. Bir memedeki emzirme işlemi bitince diğer memeyi de emzirin. Bebeğinizi emme esnasında gözleyin; ağzı tam açık, areola büyük oranda bebeğin ağzı ile kapanmış ve bebeğin alt dudağı dışa doğru dönükse emzirmeyi doğru yapıyorsunuz demektir. Ama bebeğin dudakları büzüşmüş şekilde ise ve areola görünüyorsa doğru kavramayı sağlayın.


ALINTI