Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebekler için ilk 6 ayda önerilen tek besin anne sütüdür. Bebeğin her türlü gelişimi için ihtiyaç duyulan tüm maddeler tam ihtiyaç duyulan oranda anne sütünde mevcuttur. Ayrıca pratik ve ekonomik olarak da anne sütünden başka tercih edilebilecek bir gıda mevcut değildir.
6. aydan itibaren bebeklerin enerji gereksinimleri artar ve fizyolojik değişimler başlar. Bu da anne sütünün yanında ek besin ihtiyacını doğurur. Ayrıca bebeğin değişik tatlarla tanışması sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığını da kazandıracaktır. Bu besinler bebeklerin ayına uygun şekilde sıralandırılarak verilmelidir. Besleyici değeri yüksek ama alerji yapma niteliği az olan besinler ön planda tutulmalıdır.
Elma,şeftali vb asitsiz taze meyve suları ya da bu meyvelerin püresi, patates, havuç vb. gaz yapmayan sebzelerle hazırlanan sebze çorbaları veya püreler, pirinçli çorbalar, yoğurt, peynir, pekmez, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde kullanılan ek gıdalardır. Bu besinler bebeğin ayına göre sırasıyla beslenmesine eklenmelidir.
Annelerin bebekleri için hazırladıkları yemeklerde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar mevsimine göre meyve ve sebze seçimi ile hijyen koşullarına tam olarak riayet edilmesidir. Ayrıca bu gıdaların sırayla denenmesi ile oluşulabilecek alerjik reaksiyonun hangi gıdadan kaynaklandığı anlaşılacağı gibi bebeğin lezzetini sevdiği gıdalar da belirlenebilir.
Bal alerji yapma olasılığı nedeniyle 2 yaşından önce tercih edilmez.
Çocukluk dönemi denildiğinde çok geçiş bir aralığı içine almaktadır. İlk olarak 1 yaşını tamamlamış olan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir çocuğun artık bütün besin gruplarını tüketebilecek hale gelmiş olması gereklidir. Bu arada halen anne sütü alımı varsa 2 yaşa kadar buna da devam edilmesi tavsiye edilmektedir.


.alıntı.