3-4 Yaşındaki Çocuğunuz Nasıl Beslenmeli?


Çocuğunuz abur cuburun tadını almaya ve diretmeye başlamış olmalı. Yemek masasına aile bireyleriyle oturmasının da zamanı geldi. Sizi örnek alabilmesi için sizin de yeme alışkanlarınızı gözden geçirmeniz gereken zamanlar... Kuralları belirlemenin, ona örnek olmanın, onun da aile bireylerinden biri olduğunu hatırlatmanın tam sırası. Elbette bu süreçte ona düşen şeyler de var. Öncelikle oyundan kopup size katılması gerekiyor. Masa ona sıkıcı ve kuralları fazlaca olan bir yer gibi görünüyor. Gösterdiği ilk tepkileri anlayışla karşılarsanız ve kızmadan, onu ikna ederek yaklaşmaya çalışırsanız bir arada yemek yeme ritüellerine iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.
3-4 yaşlardaki çocukların vücut gelişimi devam ettiği için uygun beslenme bebeklikteki kadar kritik olmasa da oldukça önemli. Bu dönemde alınan günlük enerjinin %45-50'sinin karbonhidrattan, %15-20'sinin proteinden, %35'inin de yağlardan gelmesi gerekir. Az yağ tüketmek, erişkinlerde herhangi bir beslenme sorunu oluşturmaz ama okul öncesi çocuklarda enerji açığına neden olur. İki yaşın altında yağ sınırlaması yapılmaz. Zira anne sütü veya mamalarla beslenen bebeklerde günlük enerjinin %40-50 gibi önemli bir bölümü yağlardan gelir. Beş yaşına doğru yağ tüketiminde dereceli bir sınırlama yapılır ve okul öncesi dönemde yağdan gelen enerjinin %30 civarında tutulması yerinde olur.
Günlük beslenme örneklerinden birine göz atalım isterseniz…
Kahvaltı:
150 ml süt 1 yumurta (gün aşırı) veya peynir (1 kibrit kutusu kadar) 1-2 tatlı kaşığı reçel, bal, pekmez ya da fındık ezmesi 2-3 adet zeytin 1 ince dilim ekmek + yarım domates
Öğle:
1-3 yemek kaşığı sebzeli köfte 2 yemek kaşığı makarna veya 4-5 yemek kaşığı pilav 1 porsiyon meyve
İkindi:
1 küçük dilim kek veya 1 kâse yoğurt 1 küçük meyve
Akşam:
1 porsiyon mercimek çorba 1-2 köfte ya da ızgara balık

.alıntı.