Gıda alerjisi nasıl seyreder?

Bebek alerji olduğunda hemen belirti verir. Bunlarda bir yiyeceği ilk kez ya da ikinci kez denemenizde hemen bebekte alerji izlerine rastlarsınız. Alerjik belirtiler yüz, ağız, dilde veya vücutta kızarıklık, dudaklarda veya gözlerde şişkinlik, burnun sürekli akması veya tıkanık olması, bulantı, kusma, ishal şeklinde olabilir. Daha ağır durumlarda, çocukta alerji hırıltı, zor nefes alma, halsizlik şeklinde de ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda acilen doktorunuzdan yardım almalısınız.

Farklı allerji çeşitleri mevcut. bazı alerjiler daha sinsi. Bunlara gecikmeli alerjiler de diyebiliriz. Belirtileri zaman içinde ortaya çıkar. O yüzden de tespit edilmeleri daha zordur. Çünkü hemen belirti vermedikleri için çocuk bu gıdaları yemeye devam eder. Genelde süt, soya, yumurta ve buğday ürünleri bu tip allerji yaratabilir. Allerjik belirtiler de egzama, reflü, mide ağrısı, yetersiz büyüme , ishal veya kabızlık olabilir. Alerji yapan gıdayı çocuğa vermeyi kesseniz bile belirtiler tamamen ortadan kalkmaz ama hafifler.

Bebeğinizin bu tür bir alerjisi olmasından şüpheleniyorsanız bir alerji günlüğü tutabilirsiniz. Buraya bebeğinize verdiğiniz gıdaları ve alerji belirtilerini not edin. Ve bu notları en az iki haftadan aksatmadan yazmaya özen gösterin. Bu tür bir gıda alerjisini tespit edebilmek için mutlaka bir doktordan yardım almanız gerekir.


.alıntı.