Çocuklarda Güneş Yanığı, Güneş Yanıkları ve Cilt Kanseri

Savunmasız ve narin bedenleri ile bebek ve çocuklar güneşin zararlı etkilerinden en çok nasibini alanlardır. Özellikle açık renk tene sahip olanlar, sarı ya da kızıl saçlı bebek ve çocuklar, vücudunda-yüzünde çil ve/veya çok sayıda ben olanlar, renkli gözlüler güneşten en çok etkilenenlerden. Peki, çocukluk çağında, koruma altına alınmadan güneşe çıkan çocukların ilerleyen dönemlerde cilt (deri) kanserine yakalanabileceğini biliyor muydunuz?

Malign Melanomaya, cilt kanserleri içinde en tehlikeli olarak tanımlananı… Yaşantımızın ilk evresinde güneşin zararlı ışınlarından korunulmadığı takdirde ileri yaşlarda görülme riski olan bu deri kanser türü, güneşin içinde yer alan UVA adı verilen uzun dalga boylu ışık ile gelişim gösteriyor. UVA, dalga boyunun uzun oluşu ile derinin alt tabakalarına kadar ulaşabiliyor. Ve böylece gerekli tahribatı yapabilecek katmanlara ulaşmış oluyor. Derinin kendini korumak için geliştirdiği savunma mekanizması olan bronzlaşma, zararlı UV ışınlarının tahribatını azaltsa da çocukluk ve bebeklik döneminde korumasız beden kendini bu denli koruyamıyor. Nedeni ise ciltte bulunan pigmentlerin yetişkin evredeki kadar olmayışı…

Çocuklarda Güneş Yanığı

Ciltteki pigmentlerin azlığı, cildin koruma kalkanı bronzluğa dönüşemediği için bebek ve çocukların derisi güneşten hasar görür. Bu da yanıkların gelişmesini sağlar. Güneşin altında durma süresi uzadıkça yanıkların evreleri de ağırlaşır. Ancak güneş altında geçirilen korumasız on dakika bile güneş yanıklarının oluşması için yeterlidir.
Bebeklik ve çocukluk evresinde yaşanan her güneş yanığı vakası ileri yaşlarda görülebilecek cilt kanserine diğer bir deyişle malign melanomaya zemin hazırlar.

Çocukları Güneşin Zararlı Etkilerinden Korumak İçin

Çocukların, güneşin zararlı etkilerinden korunması dikkat edilmesi gereken adımların başında çocuğunuzun ten rengi ve cilt tipine uygun güneş kremi seçimi geliyor. Uzmanlar, çocuklar için ideal güneş kreminin en az 30 faktör olması gerektiğini söylüyor. Suya dayanıklı olması ise diğer önemli etken… Şimdi gelin hep birlikte bebek ve çocukluk çağındakileri güneşten nasıl korumamız gerektiğine göz atalım;

1- Henüz yaş almamış ve altı ayın içinde olan bebekler, doğrudan güneş ışıklarına maruz bırakılmamalıdır.


2- Saat 11.00 ile 16.00 güneş ışıklarının en dik oldukları saatlerdir. Çocukların deniz ve havuzda geçirecekleri süre bu saat dilimlerinin dışında planlanmalıdır.
3- Bebek ve çocukların en hassas noktaları kafa ve boyun bölgeleridir. Bu alanları kapatacak şapkalar kullanmak önemlidir.
4- Gölgelik alanlar tercih edilmeli, çocuğun oyun ile geçireceği alanların gölge olmasına dikkat edilmelidir.
5- Gün boyu sıvı tüketiminin yeterli oranda olması sağlanmalı, bol miktarda su içirilmelidir.


.alıntıdır.