Apandisit (çocuklarda)


Bazı karın ağrıları, diğerlerinden daha ciddi olabilir. Çocuğunuz karın ağrısından yakınıyorsa, ağrının nerede olduğuna dikkat edin. Ağrı birkaç saat içinde karnın sağ tarafına doğru ilerler ve daha keskin ve şiddetli bir hal alırsa, ciddi bir durum olan apandisitten kuşkulanılır. Apandisit, 6 yaşın üzerindeki çocuklarda sık görülür, ancak daha küçük çocuklarda da ortaya çıkabilmektedir. Yaşamı tehdit edebildiğinden, bu tür belirtiler görüldüğünde, apandisit olabileceğinin düşünülmesi ve hemen doktora başvurulması önemlidir.

Çocukların doktora tam olarak ne hissettiklerini söyleyemedikleri durumlarda da, giderek daha geliştirilen bazı tanı araçları, apandisitin saptanmasına yardımcı olur. Bir çalışmada, ultrasonografi (yansıyan ses dalgalarıyla görüntü oluşturulması) ve bilgisayarlı tomografinin (ayrıntılı radyografik görüntüler elde edilmesi için bilgisayar programının kullanıldığı bir röntgen tekniği) çocuklara apandisit tanısı konmasına yardımcı olduğu bildirilmiştir.

APANDİSİT NEDİR?

Apandisit, apendiksin (karnın sağ alt bölümünde kalınbarsağın kenarından dallanan dar bir kanal) enflamasyonudur. Daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Apendiksin vücutta bilinen bir işlevi yoktur. Ancak enflamasyonlu bir apendiks tedavi edilmediğinde, yırtılarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Apendiks yırtıldığında içindekilerin karın boşluğuna dağılması, peritonite (karın boşluğunu kaplayan zarın enflamasyonu) neden olabilir. Genellikle apandisitin nedeni, çoğu vakada bir feçes yumrusuyla olmak üzere, apendiksin tıkanmasıdır.

BELİRTİLER:

İlk belirti genellikle göbek hizasında başlayan, yavaş yavaş şiddetlenen ve çoğu kez karnın sağ tarafına geçen ağrıdır. Karın ağrısı hareketle, derin soluk alırken, öksürürken, hapşırırken ya da o bölgeye dokunulduğunda şiddetlenebilir. Bazen, özellikle küçük çocuklarda, ağrı karnın başka bir bölgesinde görülebilir.

İştah kaybı

Bulantı

Kusma

Ağrıdan sonra başlayabilen hafif ateş

Kabızlık (ancak bazı çocuklarda küçük müköz dışkı çıkabilir)

YAPILMASI GEREKENLER :

Yırtılma tehlikesi bulunduğundan, apandisit acil bir durum olarak kabul edilir. Çocuğunuzda apandisit olduğunu düşünüyorsanız, hemen doktora başvurunuz.

TEDAVİ:

Apandisit apandektomi (ameliyatla apendiksin çıkartılması) ile tedavi edilir. Insanlar apendiksleri olmadan normal bir yaşam sürebilirler.



.ALINTIDIR.