Çocuklarda İdrar Yolu Hastalıklarında Islak Mayo En Büyük Etken

Deniz ve havuz kenarında geçirilen zaman özellikle çocuklar için yaz aylarının en eğlenceli saatleridir. Bu eğlence yüklü saatlerin, beklenmedik rahatsızlıklara dönüşmemesi için bir dizi önlem alma konusundaki sıkıcı görev ise her zaman olduğu gibi ebeveynlere düşüyor. Deniz ve kumsal arasında oyunlar kuran çocuklar eğer mayoları üzerlerinde kurumaya terk edilirlerse idrar yolları enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalık adeta bir tehdit gibi ıslak mayolarda hazır bekliyor… Yaz tatilinizin kabus dolu bir deneyime dönüşmemesi için deniz ve havuz sonrasında çocuklarınızın mayosunu değiştirmeyi ihmal etmeyin!

Yaz aylarının gelişi ile en sık görünen rahatsızlıkların başında geliyor idrar yolları enfeksiyonu… Özellikle deniz ve havuz sonrası ıslak olan mayoların değiştirilmemesi ile gelişen bu rahatsızlığın yanı sıra genital bölgede mantar enfeksiyonlarının görülme riskine de sebebiyet veriyor. Bu tür istenmeyen gelişmelerden çocukları korumanın en kolay yolu ise deniz ve havuz sonrası ıslak mayoların kuru olanları ile değiştirilmesi.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Üriner sistem de denilen idrar yollarının herhangi bir bölgesinde bakteri ve virüslere bağlı gelişen enfeksiyon oluşumuna idrar yolu enfeksiyonu deniliyor. Bakteri ve virüslerin nemli ortamda gelişimi çok daha hızlı olduğundan özellikle deniz mevsiminde sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu vakalarına rastlanıyor.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kimlerde Görülür?

İdrar yolu enfeksiyonu doğumu takip eden ilk bir ay erkek çocuklarda, ilerleyen zamanlarda ise kız çocuklarda görülüyor. Erkek çocukların sünnet olana kadar geçirdikleri evrede de sünnet sonrasına oranla iki katı dikkatli olunmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu sünnetsiz ve ıslak mayo ile vakit geçiren erkek çocuklarda da görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu doğrudan kız çocukları tehdit ediyor dersek yanlış olmayacaktır. Çünkü kız çocukların üriner yapısı erkek çocuklara oranla çok daha farklıdır. Kız çocuklarda idrar yolu daha kısa ve anüse daha yakındır. Bu nedenle de bağırsak bakterileri kolaylıkla idrar yollarına bulaşabilmektedir. Kız çocuklarının deniz ve havuz sonrası ıslak mayoları ile kalmaları bu riski tetikleyen bir faktör olarak ortaya çıkar. Ayrıca kız çocuklarının tuvalet sonrası temizliklerini arkadan öne yapmaları da idrar yollarında enfeksiyon görülmesine neden olur. Kız çocukları – kadınlar tuvalet sonrası temizliklerini önden arkaya doğru yapmalıdırlar. Dar ve sıkı iç çamaşırı, pantolon ve benzeri kıyafetlerin giyilmesi de idrar yolları enfeksiyonuna neden olur. Bu iki durumunun da dikkatlice çocuğa öğretilmesi sağlıklı bir beden için önemlidir.



Havuzlarda enfeksiyon riski denize oranla daha yüksektir. Özellikle durgun su kabul edilen havuzlarda yüzenlerde idrar yolu enfeksiyonu daha çok gözlemlenmiştir. Oyun oynamayı kesmemek amacı ile tuvalet ve idrarını tutan çocuklar da risk altındadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri
Çocuklar bedenlerinde gelişen farklılıkları, ağrı ya da şikayetleri tanımlamakta zorluk çekerler. Bu nedenle ebeveynlerin gözlemi bu noktada önem taşır. İdrar yolları enfeksiyonu her yaş grubundaki çocukta farklı belirtilerle ortaya çıkar. Yenidoğan döneminde bebeklerde eğer iştah kaybı, kilo alamama, uzayan sarılık dönemi, aktivitelerde düşüklük söz konusu olur ise idrar yolları enfeksiyonundan şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Yaş alan ve ileri dönemdeki çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ateş, karın ağrısı, kusma, sık idrar yapma ve idrar yaparken yanma şeklinde kendini gösterir.

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar tahlili ile tanılanır. Bu nedenle yılda bir kez idrar tahlili yaptırmak ve enfeksiyonun gelişip gelişmediğini anlamak önemlidir.

Yaz aylarında hem çocuğunuzu hem de kendinizi bu keyifsiz hastalıktan korumak için mutlaka deniz ve havuz sonrası mayo değişimi yapmalı; çocuğunuzun ıslak mayo ile saatler süren aktivitelerde bulunmamasına dikkat etmelisiniz.


.alıntıdır.