Çocuğunuz rotavirus ishaline mi yakalandı?

Rotavirus nedir?
Rotavirus çocuklarda şiddetli ishale neden olan bir mikroorganizmadır. Barsaklarda enfeksiyona neden olur (Gastroenterit).
Kimler enfeksiyona yakalanabilir?
Herkes yakalanabilir. Premature bebekler, İki yaş altındakiler ve yurtlarda, bakımevlerindeki çocuklarda risk artmıştır. Üç yaşına gelmiş hemen tüm çocuklar enfeksiyona bir kez yakalanmışlardır.
Belirtiler Nelerdir?
Kusma, Ateş İshal Dehidratasyon (su kaybı) Karın ağrısı
Bulaşıcı mı?
Evet çok bulaşıcıdır. Bir insandan diğerine kolaylıkla geçebilir. Bu durum özellikle çocuklar banyoyu kullandıktan sonra ve yemeklerden önce ellerini yıkamadıklarında görülür.
Nasıl tedavi edilir?
Çocuğunuzun gıda alımını ve sıvı alınımını kontrol altına tutabilmeniz önemlidir. Çocuğunuzun yeterince sıvı aldığından emin olmalısınız. Çocuğunuza birkaç gün az yağlı ve az şekerli diyet yaptırmalısınız (pirinç çorbası, pirinç lapası, havuç suyu muz, patates püresi vb.). Katkı maddeli ve kızarmış şeyleri vermeyin. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç vermeyiniz.
Ne kadar sürer?
Birçok çocukta ateş ve kusma birkaç gün içinde gerilemektedir.
Hastalık Önlenebilir mi?
Özellikle yemekten önce ve tuvaletten sonra el yıkama önemli. Yeni bir rotavirus aşısını yakında beklemekteyiz.
Ne zaman doktorunuzu aramalısınız?
Çocuğunuz 6 aydan küçükse ve ateşi varsa Çocuğnuz iki yaşında küçük kusma ve ishali varsa Ağzı kuru ve sıvı gıdalar almıyorsa Çok koyu idrar çıkarıyorsa Çok uyuyorsa, ağladığında göz yaşı yoksa.

.alıntıdır.