Bebeginiz sizi duyabiliyor mu?

Küçük çocuklar ve bebekler duyma ile ilgili sorunlarini anlatamadiklarindan bu yas grubunda isitme kayiplari genellikle fark edilmiyor. Önlem alinmayan isitme kayiplari çocuklarin konusmalarinda gecikme yaratmanin yani sira sosyal, duygusal problemlere ve okulda basarisizliga yol açiyor. Acibadem Hastanesi Kadiköy Kulak - Burun - Bogaz Hastaliklari Uzmanlari "Ayni zamanda erken dönemde fark edilerek gerekli müdahale yapilmayan bazi geri dönebilir isitme kaybi nedenleri, ileriki yillarda kalici isitme kayiplari ya da hayati tehlike yaratabilecek enfeksiyonlar gibi ciddi sorunlar olusturabilmektedir" diyor.

Çocukluk çaginda en sik görülen isitme kaybi nedeni saglam kulak zari arkasinda enfeksiyon bulgusu olusturmadan sivi birikmesi olarak izlenen Efüzyonlu Otitis Media (EOM) hastaligi. Bu rahatsizlik çok sik görülmesine karsin sessiz bir problem olmasi nedeni ile genellikle gözden kaçiyor ve zaman içinde önemli sorunlara neden oluyor.

Orta Kulak Iltihabi


EOM çesitli etkenlere bagli olarak orta kulak havalanmasini ve drenajini saglayan östaki borusunun fonksiyonunu kaybetmesi nedeniyle olusuyor. En sik nedeni orta kulak iltihabi. Uzmanlar bu konuda sunlari söylüyor: "Akut orta kulak iltihaplarinin hepsinde orta kulakta sivi toplanmakta ancak bu sivi tedavi ile zaman içinde kaybolmaktadir. Akut iltihabi takiben hastalarin yüzde 10?unda yaklasik 3 ay orta kulak sivisi kalabilmektedir. Üç ayi geçen orta kulakta sivi birikimi durumlari ise EOM olarak kabul edilmektedir. "

Bahar Aylari Tehlikeli

Anne sütü almayan bebeklerde vücut savunma sisteminin zayifligi enfeksiyon ihtimalini artiriyor. Özellikle yatar pozisyonda biberon kullanimi ise sütün östaki kanalina kaçmasi nedeni ile EOM?a sebep oluyor. Elbette bu hastalik sadece bebeklerde görülmüyor. Okul öncesi çocuklarin yaklasik yüzde 50-70?inin en az bir kez EOM geçirdigi kabul ediliyor. Kulak enfeksiyonlari her zaman çocuklar için bir tehdit. Ancak uzmanlar bir noktada ailelere su uyarida bulunuyor: "Bahar aylarinda mevsimsel alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara bagli olarak burun ve östaki kanalinda sisme olusmasi ya da orta kulagin dogrudan alerjene karsi reaksiyon vermesi sonucunda EOM vakalarinda artis izlenmektedir."

Agaç polenleri ve mantarlara karsi alerjisi olan çocuklarda Mart ve Nisan aylari, çayir polenlerine alerjisi olanlarda, Mayis Temmuz aylari, yabani ot allerjisi olanlarda ise Agustos ayi sonlari en riskli dönemler olarak kabul ediliyor. Alerjisi olanlarin bu aylara dikkat etmesi öneriliyor.

Konusmayi Bozuyor

EOM genellikle kendiliginden iyilesiyor ancak fark edilmeyen ve önlem alinmayan vakalarda ciddi sorunlara sebep veriyor. Bu sorunlarin en önemlisi ise isitme kaybi. Böyle bir kayip algilamada ve dolayisi ile dil gelisiminde sorunlara neden olurken ve okul basarisini etkiliyor. Üstelik özellikle "s" "z" gibi sessiz harflerin algilanamamasi konusma bozukluklarina yol açiyor.

Uzmanlar diger etkile hakkinda su bilgileri veriyor: "Uzun süre EOM?ya bagi negatif basinç altinda kalan kulak zarinda çökme, ceplesme, orta kulak yapilarina yapisma, orta kulak yapilarinda dejenerasyon, kulak zarinda delinme ya da kemikte erime yapan ciddi enfeksiyonlar nadir de olsa gelisebilmektedir."

Sigara Zarar Veriyor

Tedavide ilk etapta antibiyotik kullaniliyor. Uzu süren durumlarda tibbi tedavinin yani sira çocugun bir süre anaokulu ya da krese gönderilmemesi, sigara dumanindan korunmasi, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karsi asi uygulamalari gibi yöntemler uygulaniyor.

Uzmanlar "Tedaviye cevap vermeyen hastalarda ise özellikle belirgin isitme kayiplari, denge bozuklugu, kulak zarinda çökme ya da yapisal degisiklikler veya sinir tipi isitme kayiplar saptanmasi durumunda cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir."diyor. Bütün hastaliklarda oldugu gibi, bu konuda da anne ve babalara büyük görevler düsüyor.