Boğmaca

Hastalar hastalık başladıktan sonra en az dört hafta ya da semptomlar hafifleyene kadar, diğer çocuklardan ayırılmaldır.

Her yaşta görülebilirse de vakaların %38’i, altı aylıktan küçük bebeklerde ve %71’i 6 yaşından küçük çocuklarda görülür.

Kuluçka süresi 7-14 gündür.(maksimum 4 hafta), virüs solunum yollarını istila ederek, başlangıçta akışkan ve sonra koyu ve yapışkan olan mukus salgısını arttırır. Hastalık 3 evreden oluşur.

Kataral evre sinsice, genellikle hapşırma, gözlerde sulanma ya da başka nezle belirtileri, iştahsızlık, huzursuzluk ve yavaş yavaş bütün gün süren gece öksürüğüyle başlar.

Proksismal evre 10-14 gün sonra, öksürüğün şiddeti ve sıklığı ortaya çıkınca artar. Tek bir soluk verme sırasında 5-15 ya da daha fazla birbiri ardına gelen hızlı ve zorlu öksürük olabilir, ardından hızlı ve derin bir nefes alma gelir. Birkaç normal soluktan sonra yeni bir nöbet başlayabilir. Nöbetler sırasında bol miktarda koyu mukus çıkabilir (genellikle bebekler ve çocuklar mukusu yutarsa da bazen burun deliklerinden büyük hava kabarcıkları şeklinde çıkabilir). Nöbetlerden sonra y da yapışkan mukusun boğaza kaçması sonucu kusmalar olur. Bebeklerde tıkanma nöbetleri görülebilir.

Nekahat evresi genellikle 4 hafta içinde başlar; nöbetler o kadar sık ya da şiddetli değildir, kusma azalır ve hasta daha iyi görünür. Hastalığın ortalama süresi yaklaşık 7 haftadır. Öksürük nöbetleri aylarca sürebilir.

Hastalığın seyri :

boğmaca 2 yaşından küçük çocuklarda çok ciddidir; 1 yaşından küçük çocuklarda ölüm oranı yaklaşık %1-2’dir (yaşamın ilk aylarında en yüksek). Boğmaca yaşlılar dışında erişkinlerde ve büyük çocuklarda rahatsız edici olsa da genellikle ciddi değildir.

Hastalar hastalık başladıktan sonra en az dört hafta ya da semptomlar hafifleyene kadar, diğer çocuklardan ayırılmaldır.

Tedavisi :
Ağır durumdaki bebeklerde hastalığın ilerlemesinin değerlendirilmesi ve komplikasyonların önlenip tedavi edilmesi için hastaneye yatırılması tavsiye edilir. Küçük ve sık öğünlerle beslenme yapılmaldır. Aşırı kusma varsa tuz ve su kayıplarını yerine koymak için sıvı tedavisi gerekebilir.

Bebeklerde boğazdaki balgamın temizlenmesi yaşamı kurtarabilir. Ağır durumdaki bebekler karanlık ve sessiz bir odada tutulmalı ve mümkün olduğunca rahatsız edilmemelidir. Bebeğin besin gereksinimi yakından takip edilmelidir. Öksürüğü baskılayan ilaçlar dikkatle kullanılmalı ya da hiç kullanılmamalıdır. Nöbetler yerleştikten sonra antibiyotiklerin genellikle önemli bir etkisi yoktur ancak yayılmayı sınırlamak için kullanılması önerilir. Hastalığı hafif olduğu büyük çocuklarda yatak istirahati gereksizidir.

.ALINTIDIR.