Besin Alerjiisnde Nelere Dikkat Etmeliyim?

-Kendinizce tanı koymayın; bu sizin veya çocuğunuzun büyüme ve gelişimi için çok önemli bir besinden mahrum kalmasına neden olabilir. Besin alerjisinin tanısında ve tedavisinde mutlaka doktorunuzdan yardım alın.

-Aldığınız her ürün için “Etiket okuma” alışkanlığı edinin.(İçindeki maddeler, üretim ve son kullanma tarihi).

-Besin alerjisi şüphesi olan hasta bir çocuğa, alerji uzmanı tarafından testleri tamamlanıncaya kadar şüphelenilen besinler verilmemelidir.

-Besin alerjilerinde tanı kesinleştikten sonra tedavi, çocuğunuzun alerjik olduğu besin veya besinleri diyetten çıkarın. Çok az miktarda alımlarda bile şiddetli reaksiyon olabileceği için mutlak kaçınma şart.

-Önemli bir besin diyetten çıkarılmışsa beslenme bozukluğunun önlenmesi için diyetin düzenlenmesi gereklidir.

-Besin alerjisi tanısı konulan kişi veya o kişi çocuksa ailesi, bakıcıları ve okul personeli belirtilerin tanınması ve gerekirse acil tedavisi konusunda bilgilendirilmelidir. Acil tedavinin önemi vurgulanmalıdır.

-Aileye bir acil eylem planı verilmeli, ciddi reaksiyonlarda adrenalin otomatik enjektörü kullanımı konusunda eğitilmeli.

-Besin alerjisi olan çocuk arkadaşlarından, yabancılardan veya satış yapan yerlerden hiçbir yiyecek almamalıdır.

- İşlenmiş, dondurulmuş veya paketlenmiş gıdalar gizli besin proteinleri içerebilir; alışveriş sırasında besin etiketleri ve içerikleri dikkatle okunmalıdır. Restoranlarda yenen yemeklerde de gizli besin alerjenleri olabilir; hazırlayan kişilerden yiyecek içerikleri hakkında bilgi alınmalıdır.


.alıntı.