Bakım ürünleri ve kozmetikler insanların günlük bakım alışkanlıklarında önemli bir yer tutuyor. Bunlar diş macunlarından başlayarak parfümler, makyaj malzemeleri, deodorantlar, sabunlar, saç bakım ürünleri, duş jelleri, saç boyaları, çeşitli bakım kremleri olmak üzere, her gün kullanılan15-20 çeşit ürüne ulaşıyor. İnsanların çoğu, bu ürünlerden kaynaklanan çok az problemle karşılaştığını düşünüyor.

Ancak dermatologlar, endokrinoloji ve onkoloji uzmanları uzun süreli kullanımın hemen veya yıllar sonra ortaya çıkan astım, alerji; cilt, meme, rahim ve yumurtalık kanseri gibi birçok hastalığa neden olabileceğini anlatıyor.

Örneğin, Fransa Sağlık Bakanı, 2008 Kasım ayında yaptığı bir açıklamada kadın ve erkeklerde hormonal enzimleri taklit ederek üreme ve doğum öncesi ve sonrası gelişim bozukluklarına yol açtığı belgelenen paraben ve phtalate içeren kozmetik ürünlerin ambalajlarına uyarıcı etiket konulması gerektiğinden bahsetmiş, bu konunun altını çizmişti. Gerçekten de, kullandığımız cilt ve saç ürünlerinin içerikleri gelecekteki yaşam kalitemizi belirlemede çok büyük önem kazanıyor. Deri yoluyla aldığımız kimyasal maddeler alerjen ve tahriş edici reaksiyonlarıyla zaman içerisinde saç dökülmesine, kepeklenmeye, aşırı yağlanmaya, cildin erken yaşlanmasına neden oluyor.

Şampuanlar, içeriğine hiç dikkat etmeden kullandığımız kişisel bakım ürünlerinin başında geliyor. Saç gövdesini parlak ve dolgun göstermek üzere kullanılan silikon ve diğer kimyasalların saçlı deriyi kaplaması sonucunda dökülmenin arttığı, saç köklerinin zayıfladığı yapılan saç analizleriyle de artık biliniyor.
Yirmi yılı aşkın süredir bitkilerle iç içe yaşayan Herbalist ve Doğal Terapi Uzmanı Işık Kırgız, organik sertifikalı bitkiler kullanılarak üretilen bakım ürünlerinin son yıllarda büyük önem kazandığını vurguluyor. Türkiye'nin ilk organik hidrosollü şampuanı Organicum'u üreten Kırgız, tüketici gruplarının paraben, phtalate, silikon, SLS, SLES gibi tahriş edici sentetiklere karşı savaş açtığını belirtiyor. Kırgız, saçlarına doğal bakım yapmak isteyenler için de evde kolaylıkla hazırlayabilecekleri tarifler veriyor.