Araştırmalara göre ülkemizde her 3 kişiden biri saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya. Endişe verici nokta ise saç dökülmesinde yaş sınırının günden güne düşüyor olması.

Saç dökülme problemini erkek-kadın, hemen herkes yaşıyor. 150 yıllık geçmişe sahip olan trikoloji yani saç bilimi, saç problemlerini bilimsel olarak araştırıp kişiye özel çözümler sunuyor.

Saç dökülmesinin nedenlerini anlatan Saç Bakım Danışmanı Burcu Çayözü, saç dökülmesi sorunuyla başa çıkma yöntemleri hakkında şunları söylüyor:

“Her saç dökülmesi aslında bir kayıp değildir, çünkü saçın bir ömrü vardır ve her gün belli sayıda saç dökülmesi normaldir. Burada önemli olan nokta; saç kaybının nedenidir. Hormonal düzensizlik, kansızlık, tiroit fonksiyonlarının sağlıklı işlememesi, yoğun stres, diyette verilen hızlı kilolar saç dökülmesini de beraberinde getirebilir. Günlük saç kaybı 300-400 tele kadar çıkabilir. Saç derisi sağlıklı ise dökülen saçlar tekrar geri gelecektir. Bazı yanlış bilgiler de saç sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olabilir."

Burcu Çayözü, saç bakımı konusunda doğru bilinen yanlışlar olduğunu söylüyor. Çayözü, bu konuda sık sorulan soruları ve cevaplarını şöyle özetliyor:

Saç sık yıkanırsa dökülür mü?
Saç yıkamayla dökülmez. Saç yıkanırken sadece dökülme aşamasına 2-3 ay önce gelmiş olan saçlar atılır.

Saç her gün yıkanmalı mı?
Eğer saç derisi yağlıysa saçı her gün yıkamak gerekir. Saç derisinin sağlıklı işleyişine destek olmak için deride biriken yağ, kepek, bakteri, günlük toksin, tuzun arındırılması gerekir.

Jöle ve saç spreyleri saçı döker mi?
Bunlar saçı dökmezler çünkü sadece saçın yüzeyinde kalan şekillendiricilerdir. Ancak 2-3 gün saçta jöleyle dolaşmak doğru değildir.

Saç boyaları zararlı mı?
Boya işlemleri saçta kimyasal bir yıpranma yaratır. Saç telinde, saçın üst yapısında kuruma- kırılma olabilir.

BİR ÜRÜNÜ KULLANMADAN ÖNCE UZMANA DANIŞIN!

Sarımsak saç için yararlı mı?
Antiseptik olan sarımsağın deri altına inme özelliği veya saç derisinde herhangi bir şekilde iyileştirici etkisi yoktur. Antiseptiktir ama saçı tedavi edici bir etkiye sahip değildir.

Şampuan ve saç kremi kullanmak zararlı mı?
Saçın yüzeyinin ve saç tellerinin temizlenmesi için kesinlikle şampuan kullanılması gerekir. Kimyasal işlem yapan bayanlar saç uçları için mutlaka saç kremi kullanmalı ve saçın dış tabakasını korumalıdır.

Kepek saçı döker mi?
Zaman içerisinde deri üzerinde biriken atık maddeler ve kepek, saç derisinin gözeneklerini tıkayıp, saçın sağlıklı işleyişini bozabilir ve aksatabilir. Bu nedenle kepek oluşuyorsa arındırılması ve derinin sağlıklı işler hale getirilmesi gerekir.

Saç için doğru ürün nasıl seçilir?
Saç dökülme sebebini tam olarak bilmeyen biri kişi doğru ürünü seçip kullanamaz. Rastgele iyi bir ürünün denk gelme şansı da çok düşüktür. Tek bir ürün herkesin problemini çözemez. Herkesin saç dökülme problemi de farklıdır. Elbette piyasada iyi ürünler vardır. Ama bu ürünlerin kişiye iyi gelip gelmeyeceği kişinin saç dökülme sebebine bağlıdır. O yüzden bir ürünü kullanmadan önce mutlaka uzmana danışmak gerekir. Özelikle saç konusunda uzmanlaşmış bir hekim veya trikoloji lisanslı kişilerden yardım alınmalıdır.

Burcu Çayözü, saç bakımının bu konuda eğitimli kişiler tarafından yapılmasının önemini vurguluyor ve saç bakımının kişiye özel olduğunu hatırlatıyor: “Herkesin saç dökülme sebebi farklı olduğu için, öncelikle kişiye özel analizler yapılmalı ve özel programlar oluşturulmalı. Farklı ürün grupları oluşturarak kişinin en etkili çözümü alması sağlanmalı. Trikolojik olarak formüle edilmiş, deri altına kadar inen, nano moleküler yapıya sahip, saçı kökünden itibaren onarma ve yapılandırma özelliğine sahip ürünlerle saç bakımı gerçekleştirilmelidir.”

SAĞLIKLI SAÇLARA SAHİP OLMAK İÇİN BUNLARI YAPIN!
Çayözü, sağlıklı ve güzel saçlara sahip olmak isteyenler için şu önerilerde bulunuyor: “Saçın temiz tutulması çok önemli. Çok fazla fön çektirmek, çok sık boya yaptırmak doğru değildir, çünkü bunlar saçı yıpratan işlemlerdir. Saç her zaman kişinin görüntüsü için çok önemli bir aksesuardır. Bu nedenle saça çok iyi bakmak gerekir. Uzun süre saç olmayan bir alandan bir daha saç çıkmaz. Saçta bir problem hissedildiğinde zaman kaybetmeden bir uzmana danışmak ve profesyonel destek almak, yapılması gereken uygulamalar varsa bunlara bir an önce başlamak çok önemlidir.”



NTV