Türkiye, 'cep'ten iletişimde çığır açacak 3. Nesil (3N) teknolojik uygulamalarla 30 Temmuz'da tanışacak. Görüntülü ve sesli haberleşme imkânı sağlayan hizmet için geri sayım başladı. Turkcell, Vodafone ve Avea teknolojik altyapısını hazırladı, ancak hâlâ kendi aralarında 'ara bağlantı' sözleşmelerini imzalamadılar.

Anlaşma sağlanamaması sebebiyle kullanıcılar, farklı operatörden hizmet alan biriyle görüntülü konuşamayacak. Örneğin Turkcell abonesi, Avea'lıyı cepten görüntülü arayamayacak. Ara bağlantı sorunu 30 Temmuz'a kadar çözülemezse, Vodafone abonesi yalnızca Vodafone abonesiyle, Turkcell abonesi Turkcell abonesiyle, Avea'lı da Avea'lıyla 3N üzerinden görüşebilecek. Özetle, görüşmeler sadece operatör içi yapılabilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, üçüncü nesil ara bağlantı sözleşmesi üzerine operatörler arası görüşmenin tüm hızıyla sürdüğünü açıkladı. Acarer, süre bitimine kadar anlaşmaların imzalanmasını beklediklerini aktardı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe, ara bağlantı konusunda operatörler arasında bir sorun olmadığını öne sürdü. Çataltepe, operatörler fiyat konusunda anlaşamasa bile, görüntülü konuşmayı engelleyemeyeceklerini kaydetti. Çataltepe, "Turkcell olarak, protokolleri hazırladık. Pazartesi günü diğer operatörlere göndereceğiz. Şunu açıkça söyleyeyim; görüntülü konuşma her durumda yapılacak." değerlendirmesinde bulunuyor. Çataltepe, kendi ara bağlantı fiyat tekliflerinin diğer operatörler tarafından kabul edilmemesi halinde BTK hakemliğinde uzlaşmaya gidileceğini kaydetti.

30 Temmuz'da başlayacak 3N hizmeti, cep telefonu kullanıcılarına pek çok kolaylık sağlayacak. Yeni hizmete abone olan kullanıcılar, internetten cep telefonlarına birkaç saniye içinde şarkı indirebilecek. Halen bu işlem dakikalar sürüyor. Öte yandan maçlar ve diziler 'cep'ten izlenebilecek. Üçüncü neslin dört gözle beklenen asıl özelliği ise kişilere karşılıklı görüşme imkânı sunacak olması. Ancak tüm bu hizmetleri alabilmek için kullanılan cep telefonunun 3N teknolojisine uyumlu olması gerekiyor.

ZAMAN