Araçta telefon kullanmayın
Bazı sürücülerin, seyir esnasında telefonla konuşmanın yol açacağı sorunları kulaklık kullanarak önlediğini sandığı, ancak konuşma sırasında ''Beynin başka yere odaklanması'' nedeniyle bu görüşün gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

10 bin kişi üzerinde deney
İleri sürüş teknikleri uzmanı Onur Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram dönemlerinde meydana gelen trafik kazalarında büyük oranda artış gözlendiğini söyledi. Bu bağlamda, bayramlardaki trafik kazalarının nedenlerini ortaya koyan bir araştırma yaptıklarını belirten Akçay, 10 bin aday üzerinde gerçekleştikleri çalışma sayesinde söz konusu kazaların en önemli nedenlerini ortaya koyduklarını söyledi.

Sürücüler geçiş üstünlüğünü bilmyor
Akçay, elde edilen istatistiklerin çarpıcı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: ''Farklı meslek gruplarından, farklı mevki ve sosyal gruplardan eğitime gelen yaklaşık 10 bin aday üzerinden elde ettiğimiz sonuçlara göre, özellikle trafik levha ve kuralları konusunda eksiklik çok fazla. Çok temel kural ve levhalar hakkında yüksek öğrenimini tamamlamış birçok aday dahi bilgisiz durumda. Sürücülerin yüzde 88'i 'geçiş üstünlüğü' kuralını bilmiyor, uygulayamıyor. Yüzde 76'sı 'sollama' prensiplerini bilmiyor, umursamıyor ve hatalı sollama sonucu hayatını kaybediyor. Sürücülerin yüzde 72'si takip mesafesini tam olarak bilmiyor. Takip mesafesini tam olarak bilen, uygulayan sürücü oranı sadece yüzde 9. Sürücülerin yüzde 86'sı fren mesafesi konusunda tamamen bilgisiz. Yüzde 54'ü direksiyon başında telefonla konuşuyor, yüzde 38'i ise telefonla mesajlaşıyor.''

AA