Uçaklar nasıl uçarlar, Uçakların uçması için ne gereklidir, Hakkında bilgi.

Uçakların nasıl uçtuğunu görmeden önce bir uçağa etki yapan kuvvetleri gözden geçirmek gerekir. Uçakları etkileyen kuvvetlerin başında yer çekimi gelir. Havaya atılan taşı yere düşüren yer çekimi, uçağı da aşağı doğru çeker. Bu kuvveti yenmedikçe yani uçağa bu kuvvete ters yönde, ama daha büyük bir kuvvet uygulamadıkça uçağın havada durması imkansızdır.

ucak_nasil_ucarYer çekimi kuvveti, uçağın, cisimlerin ağırlığıyla doğru orantılıdır. Ağır cisimler, hafif cisimlerden daha büyük bir kuvvetle aşağı doğru çekilirler. Bu yüzden, ağır uçakları havada tutmak için daha büyük kuvvet gerekir.

Uçuş için gerekli ikinci kuvvet ise uçağı ileri doğru götüren kuvvettir. Bu kuvveti motorun döndürdüğü pervane doğurur. Pervanenin dönmesi uçağın önündeki havayı geriye doğru iter. Böylece uçağın önünde bir boşluk doğar, uçak da bu boşluğa kayar ve ilerlemiş olur. Uçağı ileri götüren bu kuvvet, pervanenin büyüklüğüne, biçimine, dönme sayısına bağlıdır. Bu üç büyüklük değiştirilerek uçağı ileri götüren kuvvetin oranı değiştirilebilir. Uçak ilerlemeye başlayınca haava kanatların alt ve üstünden akmaya başlar. Aerodinamik biçiminden ötürü kanatların üst yüzünün mesafesi alt yüzünün mesafesinden daha uzundur.

Bu yüzden hava, kanatların üst yüzünden daha hızlı akarak burada bir alçak basınç meydana getirir. Kanatların alt yüzündeki basınç üst yüzündekinden fazla olduğu için de uçak yukarı doğru kalkar.