SİYAM İKİZLERİ


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

SİYAM İKİZLERİ

  • #1
    yeliz81 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Aralık.2009
    Nereden
    hatay
    Mesajlar
    2,440
    @yeliz81



    SİYAM İKİZLERİ





    Yapışık ikizler tek amnion keseli (monoamniyotik) ve tek koryonlu (monokoriyonik) tek yumurta ikizleri olup, döllenmiş yumurtanın organ gelişimi (organogenesis) başladıktan sonra bölünmesine bağlı olarak tam bir ayrılma olamaması sonucunda gelişen ikizlerdir.

    Bölünme evresine göre bebekler değişik bölgelerden ve değişik derecelerde birbirlerine yapışıktırlar. Hatta bazen bir organı paylaşarak gelişmektedirler. Tek yumurta ikizi olduklarından cinsiyetleri her zaman aynıdır.

    İstatistiksel Rakamlar
    Yapışık ikizlere 40.000 doğumda bir rastlanır. Ancak canlı doğumlara bakıldığında her 200.000 canlı doğumdan biri bu şekildedir. Çünkü çoğu kısmı gebelik sürecinde tespit edilerek tahliye edilir veya kendiliğinden rahim içinde ölümle sonuçlanabilmektedir.

    Kızlarda erkeklere göre 3 misli daha fazla görülür. Etki eden faktörler arasında genetik ve çevresel faktörler suçlanmaktadır, ancak kanıtlanmış kesin bir neden bulunamamıştır.

    Bugüne kadar bildirilen yapışık üçüz ya da dördüz vakası yoktur.


    Tarihçe


    Chang ve Eng, Siyam'da 1811 yılında doğduklarında göğüslerinin alt kısmından bant şeklinde bir et parçası ile birbirlerine bağlıydılar ve karaciğerleri birleşikti. 17 yaşına gelene kadar annelerinin yanında basit bir yaşam sürdüler.1829 yılında Kaptan Coffin'in Amerika seyahati teklifini kabul ettiler ve Siyam Kralından alınan özel izin ile Amerika’ya gittiler. Siyamlı çifte oğlanlar olarak lanse edilen Chang ve Eng, kaptanın menajerliğinde gösterilere katıldılar. Bir ara İngiltere'ye giden ikizler burada soylulara teşhir edildiler ve Kraliyet ailesinden pek çok üye ile tanıştırıldılar.


    Tüm seyahatleri boyunca her gittikleri yerde durumun anlaşılması ve cerrahi olarak ayrılmaları olasılığı açısından tıbbi deneylere maruz tutuldular. Turneler esnasında, onlara bakan gebelerin benzer bebekler doğuracakları gerekçesi ile Fransa'ya kabul edilmeyince Amerika'ya geri döndüler. 28 yaşına geldiklerinde Kuzey Karolina'da bir çiftlik aldılar ve tarım ile uğraşmaya başladılar. 1840 yılında A.B.D. vatandaşlığına geçtiler. 1843 yılında Adelaide Yates ve Sarah Anne isimli iki kız kardeş ile evlendiler. Daha sonraki 31 yıl boyunca tam 21 çocukları oldu. 1850'lerde yeniden gösteri dünyasına dönen ikizlerin sağlığı kötüleşmeye başlayınca 1870 yılında yeniden A.B.D.'ye döndüler.

    17 Ocak 1874'de Eng gece yarısı garip bir his ile uyandı ve kardeşi Chang'ın öldüğünü fark etti. Birkaç saat sonra kendisi de öldü. Birkaç hafta sonra gövdeleri Philadelphia'ya getirildi ve otopsi uygulandı. Sonuçta Chang'ın beyin damarlarına giden bir pıhtı nedeni ile öldüğü anlaşıldı. O zamanlar Eng'in neden Chang'ın ölümünden hemen sonra öldüğü anlaşılamadı. Bazı hekimler korkudan hayatını kaybettiğini ileri sürdüler. Oysa bugün Eng'in kanama nedeni ile öldüğünü biliyoruz. Eng'in kanı Chang'ın ölü bedeninde göllenerek Eng'in de ölümüne neden olmuştu.

    Cahng ve Eng, toplumun yapışık ikizlere ve fiziksel açıdan farklı olan bireylere bakışlarının değişmesini sağladı. İkizler, değişik olan bireylerin de normal hayatlarının, işlerinin ve sağlıklı ailelerinin olabileceğini kanıtladılar. Chang ve Eng tıp terminolojisine "Siyam İkizleri (Siamese twins, conjoined twins)" terminolojisini kazandırdılar.

    Bilinen kayıtlı en eski yapışık ikiz vakalarından birisi Biddenden Maids olarak da tanınan Mary ve Eliza Chulkhurst kardeşlerdir. 1100 yılında İngiletere'de doğan bebekler tam 34 yıl bu şekilde yaşamışlardır. Kalça ve omuzlarından yapışık olan kızlar muhtemelen "pyopagus" türü yapışık ikizlerdi. Kardeşlerden birinin ölmesi üzerine doktorlar cerrahi olarak gövdeleri ayırmak sureti ile diğer kardeşe yaşama şansı tanımayı umut ederken, o bunu kabul etmemiş, birlikte geldik birlikte gideriz diyerek birkaç saat sonra ölmüştür.

    16. yüzyılda yaşayan Fransız Cerrah Ambroise Pare yapışık ikizlerin doğanın kurallarına aykırı olduğunu düşünüyordu ve bu anormal durumu açıklamak için değişik teoriler ortaya atmıştı. O'na göre yapışık ikizler Tanrı'nın kızgınlığını, Şeytanın ele geçirmesini, Tanrı'nın güç gösterme isteğini yansıtıyordu. Yine Pare'e göre kadının gebe iken çok sıkı kıyafetler giymesi, rahminin küçük olması veya uygun olmayan şekilde oturması bu acayip duruma yol açıyordu.

    ALINTI
    Hiçbir zaman hata değil;her zaman ders...

  • #2
    TURKUAZ-E - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    BURSA
    Mesajlar
    3,548
    @TURKUAZ-E







    allah kimsenin başına vermesin
    Benim sana verebileceğim
    çok şey yok aslında...
    çay var içersen
    ben var seversen
    yol var gidersen...





    ...ßen ßeni ßırakırsam
    Sen ßeni ßırakma YARAB...
    ♥ ♥ ♥ ♥

  • #3
    DarkMagic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Ağustos.2010
    Mesajlar
    3,636
    @DarkMagic







    Siyam ikizleri denilince aklıma Stephan King in romanı geliyor.Ana rahminde kardeşini yiyen bebek...Psikopata bağladık gece gece.

    Nedense eskiye nazaran bu tür doğumlar arttı!Ya önceden haber kaynakları kısıtlı olduğundan duyulmuyordu ya da günümüzde gerçekten fazlalaştı.GDO-soya vs derken zaten doğal ne yiyoruz ki?
    Bazen birisine güveneceğim zaman, Geçmişteki hayal kırıklıklarım ensemden tutar ve kulağıma fısıldar;
    "Ne Çabuk Unuttun''

  • #4
    yeliz81 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Aralık.2009
    Nereden
    hatay
    Mesajlar
    2,440
    @yeliz81







    Alıntı DarkMagic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Siyam ikizleri denilince aklıma Stephan King in romanı geliyor.Ana rahminde kardeşini yiyen bebek...Psikopata bağladık gece gece.

    Nedense eskiye nazaran bu tür doğumlar arttı!Ya önceden haber kaynakları kısıtlı olduğundan duyulmuyordu ya da günümüzde gerçekten fazlalaştı.GDO-soya vs derken zaten doğal ne yiyoruz ki?

    Allah sonumuzu hayır etsin diyelim..
    ben de az önce böyle bir film izledim,merak ettim bakındım nedeni neymiş diye..bakmışken de konu açayım dedim..ilginç gerçekten ve üzücü..
    Hiçbir zaman hata değil;her zaman ders...

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş