Water cooling tower soğutma kulesi çalışma prensiplerine göre karşı akışlı ve çapraz akışlı kuleler olmak üzere ikiye ayrılır. Karşı akışlı su soğutma kulelerinde su yukarıdan aşağı süzülürken hava aşağıdan yukarı hareket eder. Çapraz akışlı cooling tower su soğutma kulelerinde su yukarıdan aşağı inerken hava akımı yataydır. Son yıllarda karşı akışlı kuleler tercih edilmektedir.

CTP Su Soğutma Kulelerinde su debisi saatte 0-1450m³ arasındaki kuleler paket tip su soğutma kulesi olarak adlandırılır. Paket tip kuleler, kurulduktan sonra gerektiğinde kolayca kaldırılıp taşınabilecek modüler bir yapıya sahiptirler.
Su Soğutma Kulesi Nasıl Çalışır ?

Cebri çekişli karşı akışlı tip su soğutma kulelerinde, işletmeden ısınıp gelen su, özel olarak imal edilmiş su dağıtım sistemi ve fıskiyeler yardımı ile kulenin tüm kesitine yukarıdan aşağı doğru homojen olarak püskürtülür. Püskürtülen su kütleleri, kule dolguları arasından süzülerek parçalanır. Dış ortamın nemine sahip hava, motor fan grubu yardımı ile dolgular üzerinden aşağıdan yukarıya doğru emilir. Dolgu soğutma yüzeyinde hava ile buluşan su havaya ısı vererek soğur ve az bir kısmı buharlaşır. Soğuyan su kulenin soğuk su havuzunda toplanarak işletmeye gönderilir. Suyun buharlaşması sonucu nemi artan hava (doyma oranına yakın), kulenin en üstünde bulunan fan bacasından atmosfere atılır.


Termodinamik esaslarına göre; buharlaşan her bir gram suyun faz (hal) değişimini gerçekleştirebilmesi için yaklaşık 540 Kalori enerji sistemden emilir.

Bu yaklaşımla; sistemde dolaşan suyun her 6 ºC soğuması için yaklaşık su debisinin % 0,9’ unun buharlaşması gerekmektedir, buna su soğutma kulesi buharlaşma kaybı denilmektedir.

Kapalı sistemler soğutulacak suyun kirliliğe karşı hassas olduğu proseslerde tercih edilir. Temiz kalması istenen su kapalı tip kule içindeki borulu serpantinlerden geçerken soğur. Bu şekilde soğutmanın sağlanabilmesi için sıcak su boru içerisinden geçerken soğuk hava ve kulenin sirkülasyon suyu boru yüzeyinden içerideki suyu soğutur. Aşağıdaki şemada bu çalışma şekli animasyon ile gösterilmiştir.