Peynir nedir? Peynir nasıl elde edilir ve peynir türleri nelerdir ve peynirin genel özellikleri hakkında bilgi.

Sütün mayalanması yoluyla yapılan ve çeşitli türleri olan bir besin. Kullanılan süt, tam yağlı, yarı yağlı ve yağsız olabildiği gibi, tuzlu ve tuzsuz peynirler de vardır. Peynir mayası (kazein) geviş getiren hayvanların işkembesinden elde edilir.

Pek az çeşit bir kenara bırakılırsa, peynir bir endüstri ürünüdür. Peynir yapımında üç önemli işlem vardır: Sütün peyirpıhtılaşması (kesilmesi) kazeinle işlenmesi ve peynire biçim verilmesi. Bu işlemler sonunda peynir tuzlanır, peynirin rengini, kokusu nu ve kendisine has tadını veren onu kurutan bir dizi işleme geçilir.

Peynirler çeşitli ölçülere göre sınırlandırılır. İçlerindeki yağ ve su oranı, emme kabiliyeti, hamurun nitelikleri ve eskilik bu ölçülerin başlıcalarıdır. %42’den fazla yağlı olanlar yağlı, %20-42 arasında yağlı olanlar yarı yağlı, %20’nin altında yağlı olanlar ise yağsız peynir sınıfına girerler. Peynirler eskiliklerine göre de taze, tuzlu ve bekletilmiş diye, hamur bileşimi bakımından ise eritilmiş ve eritilmemiş diye ayrılırlar.