Çocuğumla Tatili Nasıl Değerlendirebilirim?

Psk.Bige Rüya Yıldız Milenyum Anaokulu


Sözlüklere göre tatil; dinlenmek, eğlenmek amacıyla çalışmaksızın geçirilen süre veya çalışma yaşamında, yasa gereğince çalışmaya ara verilen süre olarak tanımlanmaktadır. Ancak tatil; öğrencinin öğretim yılı boyunca zihinsel, duygusal ve bedensel olarak yorgunluğunun sonucunda hak ettiği aktif dinlenme sürecidir. Aktif dinlenme süreciyle; tatilin yalnızca eğlence ve dinlence olarak algılanmaması, kişisel olarak üretkenliğe, zamanı iyi değerlendirmeye, kendine, aileye ve topluma artı değer katan etkinliklerle zamanı geçirmeye dönüklük kastedilmektedir.

Ülkemizdeki eğitim sistemi gereği öğrencilerimiz uzun bir süre tatile çıkmaktadır. Tatil ayları içinde nerede, nasıl, kimlerle neler yaptıkları onları çok etkiler. Çocuklar kendilerini saran her nesneden, olaydan, kişiden; izleyerek, gözleyerek, konuşarak, dinleyerek ve yaparak öğrenirler. Çevrelerindeki olaylar, nesneler ve kişiler bireyde; olumlu ve olumsuz düşünceler, davranışlar oluşturur.

Yaz tatilini aynı zamanda çocukların, yaşıtları ile daha uzun süre bir arada oldukları ve sosyal beceri geliştirdikleri ortamlardır.
Bu nedenle ;

•Çocuklarınıza daha çok yaşıtları ile bir arada olma ortamları hazırlayabilirsiniz. (Örnek: seçeceğiniz yerleri bu açıdan da değerlendirebilirsiniz.) Çünkü çocuklar, aynı zamanda birbirlerinin sosyal beceri öğretmenleridir.

•Yaşıtları ile yaşadığı sorunları eğer sizinle paylaşıyorsa, onu dinleyebilir, anladığınızı belirtebilirsiniz. Çözümü birlikte üretebileceklerini söyleyebilirsiniz. Çünkü çocuklar yaşıtları ile yaşadıkları olumsuzluklardan bile çok şey öğrenebilir. Ona ne yapabileceğini sorabilirsiniz. Ama asla onun adına kararlar vermeyiniz. Çünkü kararı kim alırsa irade onda kalır. Yaşıt ilişkilerinde ise iradenin sizde kalması hiç istenmeyen bir tutumdur.

Tatil süresini eğitimin ve öğretimin kesilmediği bir süreç olarak görmek gerekir. Tatilde öğrencilerimizin yaşamında yalnızca bir süre okul olmadığını unutmamalıyız. Çocuklar, bütün diğer etkilenmelere açıklar. Bu etkilenmelerin öğrencilerimizde olumlu davranışlara dönüşmesi de ebeveynlerin, çocukları için oluşturacağı tatil programları ile doğrudan ilgili olacaktır. Çocuklarımıza açtığınız her pencere onlara yeni bir öğrenme ortamı yaratacaktır.

Yaz tatili koşulları, çocuğun öz bakım ve günlük yaşam becerileri ile ilgili rutininde değişikliklere neden olabilir. Örneğin, günlük temizlik alışkanlıkları farklılıklar gösterebilir, uyku saatleri değişebilir. Tatil için bu farklılıklar ve değişiklikler konuşulabilir. Ama tatilin de günlük yaşam ve öz bakım becerileri açısından bir düzeni gerektirdiği çocuğa fark ettirilmelidir.

Çocukla tatil rutinlerini tartışmak için aile toplantılarını kullanabilirsiniz. Uyanma vakti, iş vakti, yemek vakti, yatma vakti ve özel planlar konusunda onların fikirlerini alın. Daha ufak çocuklar için sınırlı tercih hakkı kullanın. “Şimdi tatilde olduğuna göre, her zamanki vaktinde mi yatmak istersin, yoksa yarım saat daha geç yatmayı mı tercih edersin?” gibi.

Tatilde, evde kalındığı süreler içinde çocuğunuzla birlikte bir günlük plan taslağı yapabilirsiniz. (Örneğin okulda edindiği sabah jimnastiği alışkanlığını kaybetmemesi için programa jimnastik saati koyabilirsiniz.) Günlük planda TV seyretme, okuma, oyun, bilgisayar v.b. detaylandırınız.
Hangi CD’lerle ya da oyuncaklarla oynanacak? Evde tatil süresince, o yapmazsa kimsenin yapmayacağı, hangi sorumlulukları alabilecek? (Bu sorumluluklar onun yaşına ve gücüne uygun olarak belirlenmelidir.)

Çocuğunuzla birlikte tatil döneminde okumak için birlikte kitap seçebilir ve birlikte belirli zamanlarda kitap okuyabilirsiniz. Bu hem ebeveyn hem de çocuk için oldukça keyifli olacaktır.

Yine çocuklar görerek daha iyi öğrenirler, çocuğunuzu doğa ile tanıştırarak öğrendiklerini pekiştirmesini ve yeni şeyler öğrenmesini aynı zamanda keyif almasını sağlayabilirsiniz.

.ALINTIDIR.