Çocuklarda demir eksikliğinin zeka seviyesinde kalıcı geriliğe yol açtığı belirtiliyor. Uzmanlar demir eksikliği anemisinin, süt çocukluğu ve çocukluk çağında en sık görülen hematolojik hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
Demir eksikliği anemisinin, beslenmeyle yakından ilişkisi bulunduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esef Karakuş, bu hastalığın, ileri yaşlarda ve dünyanın her yerinde görülebildiğini kaydetti. Türkiye'nin, demir eksikliğinin en sık görüldüğü ülkelerden biri olduğunu belirten Karakuş, bunda da ekonomik sorunlar kadar bilgisizlik ve yanlış beslenme alışkanlıklarının rol oynadığını söyledi.

Yenidoğan ve süt çocuğunun temel besininin süt olduğunu vurgulayan Karakuş, anne sütü veya inek sütünün içerdikleri demir miktarının 6. aya kadar çocuklar için yeterli olacağını ancak, bu aydan itibaren yetersiz kalacağını belirtti.

Anne sütündeki demirin yüzde 49'unun emildiğini kaydeden Karakuş, ''İnek sütündeki demirin ise sadece yüzde 10'u emilebilmektedir. Bu nedenle ilk 6 aya kadar çocuklar mutlaka anne sütü ile beslenmelidir'' dedi.

Demir eksikliği olan çocuklarda solukluk, iştahsızlık, huzursuzluk ve çarpıntı gibi rahatsızlıkların görülebileceğini belirten Karakuş, şunları kaydetti:

''Demir eksikliği bulunan çocuklar buz, toprak ve odun kömürü gibi değişik maddeler yiyebilir. İştahsızlığın sonucu olarak çocuğun büyümesi geri kalabilir. Demir eksikliği olan çocukların boylarına göre kiloları düşük olur. Dikkatsizlik ve konsantrasyon güçlüğü çekerler, bu da okulda başarısızlığa neden olur. Çocuklarda demir eksikliği, zeka düzeyinde kalıcı geriliğe neden olmaktadır. Büyüklerde ise işgücünün azalmasına yol açmaktadır.''

Çocukları demir eksikliğine karşı dengeli beslemek gerektiğini vurgulayan Karakuş, şunları söyledi:

''Süt çocukları ilk 6 aya kadar anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan itibaren demir bakımından zengin meyveler, yumurta, karaciğer, et gibi ek besinler verilmelidir. Mümkün olduğu kadar demirle zenginleştirilmiş hazır unlu mamalar da verilebilir. Çocuğun diyetinde demir emilimini kolaylaştıran limon, portakal, domates gibi (C) vitamini bakımından zengin besinler de yer almalı. Demir emilimini azaltan çay gibi içecekler çocuklara verilmemeldir. Başlangıçtan itibaren anne sütü almayan, yapay besinlerle beslenen çocuklar, demir katkılı süt formülleriyle beslenmelidir."

ALINTI