Anaokulunda Bulmaca Oyunları


Bulmaca çözmek bazılarımız için çok zevkli bir aktivite olduğu kadar bazılarımız içinse oldukça sıkıcı ve duran bir aktivite olma özelliğine sahip. Kişilerin bu konuya bakış açıları farklı olsa da uzmanlar bulmaca çözmenin çocuklar için kesinlikle çok yararlı olduğunu savunmakta ve özellikle küçük yaşlarda bu aktivitenin desteklenmesinin çocuğun ilerki yaşlarında okul başarısının yükselmesini sağladığını belirtmekteler.

Bu nedenle çocuğunuza olabildiğince çok bulmaca çözme aktivitesi sağlamalısınız ve onu bu aktiviteyi yapması konusunda teşvik etmelisiniz. Bulmaca aktivitesinde sizin çocuğunuza sağladığınız destek çok önemli, çünkü yapı olarak bu aktivite kendi içinde mücadele etme, düşünme ve sabretme gibi öğeleri içerir. Ancak çocuk bu öğelerin hepsini aynı anda karşılayamayabilir ve bu nedenle pes edebilir. Siz çocuğunuzun pes etme ihtimali göz önüne alarak ona ihtiyaç duyduğu anda gerekli yardımı sağlamalı ve bulmacayı tamamlaması konusunda onu cesaretlendirmelisiniz..

Bulmaca çözmenin çocuklar için yararları neler?

● Çocuğun okuma ve yazma becerilerinin gelişmesini sağlar, çünkü çocuklara bütünü görmeyi öğretir ve küçük parçaların bir araya gelmesiyle anlamlı bir bütüne ulaşılacağını anlatır.

● Problem çözebilme yeteneklerini geliştirir, bir sorunla karşılaştıklarında çözüme farklı yöntemlerle ulaşılabileceğini çocuklara gösterir.

● Çocuklara düşüncelerini koordine etme, organizasyon yapabilme ve planlı hareket etme gibi beceriler kazandırır.

● Çocuğa farklı açılardan bütünü görebilme yeteneği kazandırarak onun boyulara odaklanma ve soyut düşünme yeteneği geliştirir.

● Çocuğun el kaslarının kontrolünü güçlendirir, ayrıca el-göz koordinasyonu yapabilmesine yardımcı olur.

Neler yapabilirsiniz?

● Çocuğunuzun yaşına ve yeteneğine uygun olarak dizayn edilmiş bulmacalardan evinize almaya çalışın. “Bulamam” diye endişe etmeyin çünkü artık bu tip oyuncaklar çocukların gelişimi için daha uygun bulunduklarından dolayı her oyuncak mağazasında bu bulmacalara rastlamak mümkün.

● Bulmaca seçimi yaparken küçük yaştaki çocuklarınız için (2-3.5 yaş arasındakiler için) büyük parçalardan ve tahtadan yapılmış bulmacaları almaya çalışın, büyük yaştaki çocuklarınız için (3.5 ve üstü için) ise daha küçük ve çok parçalı bulmacaları tercih edin. Çünkü küçük yaştaki çocuklar küçük ve çok parçalı bulmacaları yaparken hem parçaları yutabilirler hem de parça sayısı arttıkça dikkat süreleri o bulmacayı tamamlamaya yetmeyebilir. Ama büyük çocuklarda böyle bir olumsuz durumun görülme olasılığı çok daha düşüktür.

● Çocuklara aldığınız bulmacaların eksik parçalı olmadığından emin olun.

● Bu aktivite esnasında onların düşünme sistemlerini anlamaya çalışın, sorular sorarak aktiviteleri hakkında konuşmalarını sağlayın.

alıntı