Pedagog Kimdir? Pedagog Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pedagog, bir çocuğun zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi konusunda danışmanlık veren uzman doktora verilen addır. Pedagog kelimesi eski Yunanca ve Latince bir kelime olan Paidagogos kelimesinden türemiştir. Paidagogos kelimesinin anlamına bakıldığında, “çocuklara eğitim verecek öğretmene götüren, ulaştıran köle” tanımı ile karşılaşılır. Bir hayli garip bir kelime anlamı olmasına rağmen bu tanımdan benim anladığım pedagogların bir nevi aracı olduklarıdır. Amacı; çocuk psikolojisini anlamak ve çocuk için en uygun eğitim araçları ile çocuğun doğru bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlarken, bu yolda anne ve babaya da gerekli danışmanlığı vererek onları da çocuk gelişimi konusunda bilgilendirmektir.

Ebeveyn olmak ya da diğer bir deyişle çocuk sahibi olmakla birlikte yepyeni bir süreç başlar anne-baba adayının hayatında… Ailenin yeni bireyi anne-baba sorumluluğu ile yetişecek ve gelişimindeki her aşama anne-baba tarafından öğretilecektir. Buradaki sorumluluk boyutunun en zorlayıcı noktası hiç kuşku yok ki “insan” yetiştirme sorumluluğudur. Ebeveyn olmak, çocuk sahibi olunması ile öğrenilen bir olgudur. Dolayısıyla kulaktan dolma bilgiler, eskilerin deneyimleri, çevre nasihat ve önerileri bir çocuğun yetiştirilmesinde referans kabul edilemeyecek kadar ciddi bir durumdur.

Tam da bu noktada çocuk psikolojisini sizden ve çevrenizden çok daha iyi tanıyan, konusuna hakim, sizin çocuğunuz gibi en az yüzlerce çocuğu etüt etmiş, anlamış, yönlendirmiş bir danışmana gitmek, çocuk gelişiminde karşılaşılabilecek süreçleri daha iyi kavramaya, olayla ve durumlar karşısında sergilenmesi gereken tutumun ne olduğu bilmeye yardımcı olacaktır. İşte bu danışmanın adı; pedagogdur.

Pedagog ile birlikte bir çocuk yetiştirmek, çocuğunuzun davranışlarını, tepkilerini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Pedagog sadece çocuğun değil ailenin de ihtiyaç duyduğu/duyacağı bir danışmandır. Sonuçta çocuğunuzun psikolojisini anlarken ve sizinle paylaşırken, size de danışmanlık hizmeti veriyor olacaktır. Türkiye’deki genel yargı bir sorun karşısında danışmanlık alma yönündedir. Oysaki sorunlar oluşmadan önlem almak kalıcı psikolojik sorunların ortadan kalkmasını sağlar.

Özetle pedagog, sadece mevcut sorunları çözmek için değil, olası sorunların oluşma ihtimalini ortadan kaldırmak için de ebeveynleri yönlendiren bilgilendiren kişidir.

Pedagog Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuğunuzun psikolojisini emanet edeceğiniz ve önergeleri ile hareketlerinizi belirleyeceğiniz uzmanı seçerken çok dikkatli olunmalıdır. Yukarıda da belirttiğim üzere bir pedagogla yol almak kalıcı psikolojik sorunların oluşmadan önlenmesi amaçlamaktadır.



İyi bir pedagog hem psikoloji hem de gelişim – eğitim konularına hakim olmalıdır. Bu uzun soluklu bir eğitim sürecini gerektirir. Sadece psikoloji eğitimi pedagog olmak için yeterli değildir. İyi bir pedagog psikoloji eğitiminin yanı sıra çocuk gelişimi ve eğitimi alanında da eğitim almalıdır.

Çocuğunuz için pedagog seçerken, pedagogla bir ön görüşme yapıp eğitim bilgilerini almaya dikkat edin. Hatta mümkünse ön randevu alarak pedagogu muayenehanesinde ziyaret edin ve eğitim belgelerini, eğitim geçmişini, kaç yıldır mesleğin içinde olduğunu ve benzeri konuları size belgeleri (diploma, eğitim sertifikaları) ile sunmalarını isteyin.

Bazen hassasiyet göstererek bu tarz sorgulamalardan kaçınırız ancak unutmayın ki günümüzde kendini pedagog olarak tanıtan ancak ne yazık ki psikoloji eğitimi bile almamış birçok kişi ile karşılaşabiliyoruz. Çocuğunuzu böylesi bir yanlışa emanet etmek istemezsiniz öyle değil mi?

Bir pedagog seçeceğiniz zaman mutlaka internetten araştırma yapın. Uygun bulduğunuz isimlerin bir listesini hazırlayın. Eğer daha önceden size önerilen bir isme karar verdiyseniz o kişiyi de internetten araştırmanızda fayda var. Hakkında çıkan haberleri okuyun, varsa yazdığı makalelere bakın… İçinize sinen kişilerle birebir görüşmek için randevu alın. Ve gittiğinizde internette yazdıkları bilgilerin doğruluğunu sorgulayın.

Akıl ve zeka oyunları, bağlantısal düşünmeye yardımcı oyunlar, görsel zeka ve hafıza oyunları, konsantrasyon ve hayal gücünü geliştiren oyunlar, strateji oyunları vb. dünyanın en popüler oyunları için tikokupon IQ Oyuncak sayfasına bakabilir, mevcut indirim kuponu kampanyalarını değerlendirebillirsiniz.


.alıntıdır.