‘Toxic Phthaletes’ Kullanımı Yasaklanıyor!
Oyuncaklarda ve çocuk bakım ürünlerinde kullanılan “Toxic Phthaletes” yasaklanıyor!
Avrupa parlamentosu geçtiğimiz hafta aldığı bir kararla oyuncaklarda ve çocuk bakım ürünlerinde kullanılan 6 çeşit toksik phthaletes maddesini yasakladı.
1999 yılında benzer karar komisyon üyelerinin reddi nedeniyle, geçici bir süreyle alınabilmişti. Ancak bu kez 90 red cevabına karşılık 487 oyla kabul edildi. Başta Greenpeace olmak üzere çevreci kuruluşlar kararı memnuniyetle karşıladılar. Oysa ki oyuncak sanayi sert tepki gösterdi.
Bu kimyasal ürünler normalde oyuncakların içinde bulunan platik materyali yumuşatmak amacıyla kullanılmakta ancak tamamıyla (karsinogenik) kanser yapıcı özellik göstermektedir. Bu maddeler oyuncakların yanı sıra, sağlık ekipmanları, boyalar, mürekkep, vinil, saç spreyi, deodorant, kozmetik ürünler, jelatin, yer kaplama ürünleri yapımında da yer almaktadır.
Normalde bu maddelerin oyuncaklardaki konsantrasyonu 1/1000 oranında olması gerekirken şu an %20-30 oranında bulunmakta ve çocuklar bu kimyasal madddeleri ağızlarına alıp oynarken yüksek konsantrasyonda toksik ekstratlar vücuda girmekte, yıllar sonra özellikle üreme sistemine zarar vermekte ve kanserojen etki gösterebilmektedir.
Önümüzdeki günlerde yasak kapsamının genişletilmesi beklenmektedir.


.ALINTIDIR.