Çocuklarda Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Genel sağlığımız önemli ölçüde etkileyen ağız ve diş sağlığının ilk adımı bebeklik döneminde başlımakta. Küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırılan çocuklar ileriki dönemlerde sağlıklı dişlere sahip oluyor.
Süt dişleri değişken olabilmekle beraber ortalama 6 aydan sonra genellikle alt ön bölgeden başlayarak çıkar ve yaklaşık 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde çocuğun ağzında toplam 20 adet süt dişi alt ve üst çenede simetrik olarak yerleşir. Bebeklerin diş çıkartması demek, bol kaşıntıyla beraber tükürük demektir. Bazen acı, hafif ateş ve popoda kızarma görülür. Önde 4 tane altta 4 tane üstte olacak şekilde kesici dişler bebek 15 aylık olduğunda çıkar. Çocuk 30-36 aya eriştiğinde köpek ve süt azıları da sırayla gelir. Süt dişleri minik, köksüz dişlerdir ve geçicidir. Bunlar geçici deyip dişleri fırçalamamak veya çürüse de sorun değil gözüyle bakmak doğru bir hareket olarak kabul edemeyiz. Önce önlerdeki kesici dişler çıkar sırayla. Çoğunlukla alt çenedekiler önce çıksa da ilk dişler üst çenede de olabilir. Emziren anneler bu dönemde biraz acı çeker çünkü dişi kaşınan ve acıkan bebek süt emerken annesinin canını yakabilir. Ama anne sütüyle beslenen bebeklerin süt dişlerinin gelişi daha sağlıklı olur. Hem iyi beslenmenin rolü hem de emme sırasında ağız içinde oluşan negatif basıncın etkisi diş sürümüne olumludur.
Çocuk 7 yaşına gelince de süt dişleri, önce alt ön kesici dişleri sonra üstler derken köpek ve azı dişleri dökülür. Ardından kalıcı (daimi) dediğimiz dişler dökülür. Kalıcı dişler ise sağlam, köklü ve ömür boyu sizinle beraber yaşayan dişlerdir. Süt dişlerinin çıkması nasıl ortalama zamandan önce veya sonra olabiliyorsa dökülmeler de 7 yaşından önce (5-6 yaş) olabildiği gibi 9 yaşına kadar da sarkabilir.


.alıntı.