Çocuğunuza 2 yaşından itibaren toplumsal kuralları öğretmek ve onun kibar bir insan olmasını sağlamak hem onun hem de sizin hayatınızı kolaylaştırır. İşte çocuğunuza bu kuralları öğretirken dikkat etmeniz gereken noktalar.
Ebeveynler sadece anne-baba değildir. Aynı zamanda çocuklarının şoförü, aşçısı, hemşiresi ve terzisi olma görevi de onlara düşer. Hatta çocuklara doğru yolu göstermeye çalışan rehber de olurlar. "Lütfen, salıncağa binmek için sıramızı bekleyelim, oyuncaklarımızı arkadaşlarımızla paylaşalım" gibi uyarıları yapmak da anne-babalara düşer.

2 yaş, terbiye ve toplumsal kuralları öğretmek için idealdir. Artık çocuğunuz aile üyelerinin dışındaki kişilerle de birlikte olmaya başladığı için terbiyeli olması onun için hayatı çok kolaylaştırır. Girdiği topluluklarda daha popüler olur ve size de gurur duymak düşer. 2 yaşına gelen çocuklar kendilerine söylenenleri dinler ve dinlediklerini anlayarak uygularlar. Aynı zamanda çok iyi birer gözlemci ve taklitçidirler. Kendileriyle konuşan kişinin ses tonundan kızgın mı, kırgın mı, sinirli mi ya da mutlu mu olduğunu çok iyi anlarlar, iyi davranmaları durumunda da istediklerine daha kolay ulaşabileceklerinin farkına varırlar.



2 yaş çocuğundan neler bekleyebilirsiniz?
Elbette ki çocuğunuz meyve bıçağı ile balık bıçağı arasındaki farkı bilemez. Ancak 2-3 yaş arasında pek çok temel terbiye kuralını öğrenir, hatta bu sürenin sonuna doğru otomatik olarak hepsini uygulamaya başlar: Sofra kurallan: Daha birkaç yıl döküp saçarak yemesi doğaldır. Ancak yemek sırasında masada herkesle beraber kısa bir süreliğine de olsa oturabilir. Oyun sırasında kibarlık: Sırasını beklemeyi ve oyuncağını paylaşmayı öğrenebilir. 3 yaşına geldiğinde bunları uygulaması için her seferinde hatırlatmanıza gerek kalmayacaktır. Çocuğunuz "Lütfen" ve "Teşekkür ederim" gibi sözcükleri ne kadar çok duyarsa o kadar kolay kullanmayı öğrenir. Aynı şekilde kötü sözcükleri öğrenmesi de çok kolay olacağından, çocuğunuzun içinde bulunduğu ortamların terbiyeli yetişmesinde çok büyük bir rolü olduğunu unutmamalısınız.