BİR SİSTEM OLAN AİLE

Türk Ocakları Bursa Şubesi'nde gerçekleşen konferansa katılan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahşan Siviş Çetinkaya, 'etkili aile içi iletişiminin' aileyi koruyacağına dikkat çekti. Ailenin toplumsal hayatın en ufak birimi olduğuna atıfta bulunan Çetinkaya, "Aile bir sistemdir, alt sistemleri ise ailenin her bir üyesi, eşler ve kardeşlerdir. Sorunlar da çözümler de bireyler arasındaki iletişimin niteliğiyle belirlenir." dedi.

Aile yapısı içinde iletişimin önemine vurgu yapan Çetinkaya, iletişimde etkili dinlemenin önemine dikkat çekti. Etkili iletişim için çaba gerektiğini anlatan Çetinkaya, şöyle dedi: "Ailede etkili iletişim, hem iyi bir dinleyici olmayı hem de düşünerek konuşmayı gerektirir. Bu davranış, çocuklara da iyi bir model olmamıza yardımcı olur."

Dinlemenin, sadece sesleri duymak olmadığını anlatan Çetinkaya, "Konuşana tüm dikkatimizi verdiğimizde, ifade edilen sözcüklere ve duygulara odaklandığımızda, söylenenleri ya da konuşanı yargılamadığımızda doğru dinleme yapmış oluruz." diye konuştu.

Çetinkaya, iletişim sürecinde karşıdaki insana yönelttikleri soruların açık uçlu olması gerektiğini ifade etti. Sorulan sorunun, karşıdakini psikolojik baskıya sokmaması gerektiğini belirten Çetinkaya, şöyle devam etti: "Etkili iletişimde, kişinin empati kurması çok önemli. Kendisini o kişinin yerine koymalı. Gerçek iletişim sözcüklerin ötesindedir. Yani beden dili, mimiklerimiz, karşımızdaki insana çok şeyler anlatmaktadır. Bu da iletişimin sözel olmayan kısmıdır."

Etkili iletişim kuran ailelerin güçlü olduğuna işaret eden Çetinkaya, kaliteli iletişimin aileye pek çok açıdan yararlı olabileceğini belirtti. Çetinkaya, iletişimin sağlıklı bir aile oluşturmada ve sorunları çözmede güçlü bir araç olduğunu sözlerine ekledi. Ardından katımcılar, Yrd. Doç. Dr. Rahşan Siviş Çetinkaya'ya çeşitli sorular yöneltti.

Zaman