İKİZ ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALIDIR?

İkizler diğer kardeşlerden farksızdır, fiziksel olarak ayrı beden ve beyne sahiptir. Bireyselleşme ebeveynlerin ikizlere sonradan kazandırabileceği bir olgu olmayıp zaten var olan bir durumdur. İkizleri kesinlikle tek bir birey olarak düşünmeli ve buna göre davranmalıyız. Onların ayrı ayrı birer birey olduğunu kabul etmeli onlara da bunu kabul ettirmeliyiz. Bunun için temelde basit ancak bireyselleşmeye yardımcı olacak aşağıdaki bir kaç küçük ama çok önemli bireyselleştirme önerilerine dikkat etmeliyiz. İkizlerin yetenekleri ve gelişimleri de birbirinden çok farklı olabilir. Fakat aile bireyleri ve çevre benzer gelişim beklediğinden, özellikle gelişimi daha geriden olan ya da bazı yetenekleri daha kısıtlı olan ikizi diğeri ile karşılaştırılarak onun psikolojik olarak kötü etkilenmesine neden olabilirler. İkizlerden birinin hissettiğini diğerinin de hissedeceği inancıda yanlıştır Çünkü ikiz çocukta duygu, düşünce, gelişim özellikleri bakımından birbirinden farklıdır.
İkizlerin birbirini kıskanması:
Tüm kardeşlerde görülen kıskanma ikizlerde de görülür. Anne-baba başta olmak üzere, erişkinlerin sevgi ve ilgisini paylaşma, daha fazla pay alma endişesi kıskançlığın temelini oluşturur. İkizler arasında görülen gelişim farklılıkları da kıskançlığı arttırabilir. Daha becerikli ve gelişmiş olan ön plana çıkarak veya daha zayıf olana fazla ilgi gösterilmesi diğerinin kıskanmasına neden olabilir.
Sınıflar ve kıyafetler ayrılmalı mı?
İkizlere aynı kıyafetler ve eşyalar alınması anne-babanın bir çeşit eşitlik sağlamaya çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Kişilikleri, gelişimleri birbirinden farklı olan çocukların seçimlerinin de farklı olması çok doğaldır. Aynı giysiyi giymek ikisinin karıştırılmasına, ayırt edilememelerine neden olur. Kıyafetlerin ayrılması, kendi kıyafetleri olmasını sağlamak, aynı giyimleri engellemek, aynı şeylere sahipseler ayrı günlerde giymelerini sağlamak gereklidir. Aynı okul ve sınıfa gönderilmeleri gelişimleri açısından sakıncalıdır. Sınıf içinde kıyaslama ikizlerden zayıf olanın kendini yetersiz görmesine, özgüveninin düşmesine neden olur. Koşullar uygunsa ayrı okula, değilse ayrı sınıfa verilmeleri birey olmalarının desteklenmesi açısından gereklidir.
Bireysel gelişimin desteklenmesi:
İkizlerin bireysel gelişimi desteklenmeli, her ikisi de kendi yeteneği doğrultusunda desteklenmelidir. Doğumun ilk aylarından itibaren onlarla ayrı ayrı konuşmak, tek tek beslemek ve bireysel ilgi göstermek faydalı olur. Birbirlerinden ayrı aktivitelere katılmaları rekabet ve yardım olmadan diğer insanlarla etkileşim fırsatı yaratır. Özellikle birinin daha konuşkan, etkileyici ve daima diğeri adına konuştuğu eşlerde ayrılık diğeri için 'kendi adına konuşmayı öğrenme fırsatı yaratır. İkizlerin aynı hobileri, sporu ve dersleri takip etmek istemeleri de engellenmemelidir, bazı konularda diğer insanlar gibi benzer şeyden de hoşlanabilirler. Her birinin kendi istediği alana (aynı ya da farklı) yönelmesi desteklenmelidir.
Bireyselleştirmeyi Destekleyici Öneriler:
Onlara ikizler demektense isimleri ile hitap edilmesini sağlayın.
Kendi oyuncakları olmasını sağlayın.
Eşyalarını ayrı dolaplara yerleştirin.
Doğum günleri için pastaları ayrı hazırlayın.
Doğum günü şarkısını iki kez ayrı söyleyin.
Onlara ayrı hediyeler verilmesini sağlayın.
Çocukları baba-anne paylaşmayın.
Evde ilginizi ve zamanınızı her ikisine eşit olarak bölmeye çalışın.
İşiniz olduğunda onları ayrı yerlere bırakın.
Ayrı zamanlarda ayrı gezmeye yada alışverişe götürün.
Birine kızdıysanız diğerine de kızmayın.
İkisine ayrı albüm hazırlayarak verdiğiniz "özel" önemi pekiştirin.

Yukarıdaki sayılan bireyselleştirme eğitimi sayesinde ikiz çocukta kendini ikizinden ayrı bir birey olarak kabul edecek, kendi kendine kararlar almasını bireysel davranmasını öğrenecek ve özgüven gelişimini daha iyi tamamlayacaktır. Aksi taktirde birbirine bağımlı ikizler yetişmesi engellenemeyecektir.

ALINTI.........