"İçine kapanık teyzesi!"


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

"İçine kapanık teyzesi!"

Like Tree1Likes
  • 1 Post By Seda_

Konu: "İçine kapanık teyzesi!"

  • #1
    Seda_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Nisan.2009
    Nereden
    Bursa
    Mesajlar
    5,043
    @Seda_



    "İçine kapanık teyzesi!"





    Uzman Psikolog Nilüfer Devecigil, çocuklardaki içedönük davranışlar ve bunlara sebep olabilecek ebeveyn tutumlarını anlatıyor.





    Özel okullardan birinin bahçesindeyim. Bahçede öğrenciler beden eğitimi dersindeler. Minderin üzerinde sırayla takla atıyorlar. İçlerinden bir öğrenci dikkatimi çekiyor. Biraz ürkek, biraz utangaç yaklaşıyor mindere.

    Öğretmen tüm iyi niyetiyle motive ediyor yedi sekiz yaşlarındaki bu kızı. Yanakları al al oluyor. Belli ki yapmak istemiyor. Arkadan gülüşmeler geliyor. Küçük kız olduğu yerde donup kalıyor sanki. Öğretmenin çabaları sonucu küçük kız eğiliyor ve atıveriyor taklayı.

    Öğretmen sevinçten zıplıyor ve küçük kızı, “Harikasın, müthiş bir takla attın” gibi sözcüklerle övgü yağmuruna tutuyor. Öğretmen yaptığı tezahürat içinde öylesine kayboluyor ki, söylediklerinin küçük kıza ne hissettirdiğinin farkında değil. Küçük kızın yanakları gittikçe kırmızılaşıyor ve bacaklarındaki titreme yürümesini etkiliyor. Derken, diğer çocuklar takla atıyor ve sıra yine küçük kıza geliyor. Öğretmenin söylediklerini, arkadaşlarının tezahüratlarını duymuyor artık küçük kız. Ağlayarak, oradan uzaklaşıyor. Öğretmen şaşkın, küçük kızın arkadaşlarından birini yolluyor peşinden.

    İçeri gidip küçük kıza bir şeyler söylemek istedim. Hatta bütün o zamanı geri alıp, o ilk taklayı attığında ona, “Taklayı atmak istedin ve attın, kendinle gurur duymalısın” diyen ve kendi sevincimin coşkusunda onun duygusunu kaybetmeyen öğretmen olmak istedim. Sonra düşündüm, aslında tüm hayatımızın ne kadar; Nefis bir resim, bak amcası nasıl güzel çizdi’lerle; Kızım bugün tuvalete ilk çişini yaptı, aferin kızıma, hadi ananeye, teyzeye haber verelim’lerle; Aferin harika bir not aldın, bak Ahmet alamadı’larla dolu olduğunu düşündüm.

    Çocuğun yaptığı şeye aldığı övgüler ebeveynin duygu yoğunluğu içinde kaybolduğunda, çocuğun bir sonraki performansının ilki kadar iyi olamayacağı korkusuyla, denemekten nasıl vazgeçtiğini düşündüm. Takla atan küçük kız ile öğretmeninin başına gelen de buydu aslında. Hele konu daha hassas ve içedönük çocuklar olduğunda.

    “İçedönük çocuk utangaç çocuk demek değildir” diyor Marti Olsen Laney, The Hidden Gifts of an Introverted Child/İçedönük Çocuğun Gizli Hazineleri adlı kitabında. İçedönük çocuk enerjisini kendi başına olduğu sakin ortamlar aracılığıyla yeniden toplar. Dışadönük çocuğu ise devamlı hareket halinde bir aktiviteden diğerine koşarken bulursunuz. Çünkü onun enerjisini ilişkiler ve sosyal ortamlar doldurur.

    İçedönük çocuk daha yavaş yer, düşüncelerini toplaması zaman alır, ödevlerini daha geç bitirir. Cümlesini bitirmeden tamamlamaya çalışmak, yemeğini geç bitiriyor diye azarlamak bu tür çocukları zamanla utangaçlığa sürükler.

    Bazen parklarda görürüm okul formasıyla anaokulu sonrası oynamaya getirilen içedönük çocukları. Onları tanımak çok zor değildir: kimi zaman öfke nöbetine girer, kimi zaman diğer çocukları iter, kimi zaman ellerindekini fırlatmaya başlarlar etrafa. Annelerini “Bir daha getirmeyeceğim seni parka!” ya da “Yeter artık niye böyle yapıyorsun!” derken görürüm. Oysa çocuğun ne anneyi üzmeye niyeti vardır ne de yaptıklarını durduracak fren mekanizması. Tek ihtiyacı olan “Biliyorum oğlum bugün çok şey yaşadın, artık yorgunsun, hadi eve gidelim” diyen sakin bir anne ya da daha olayın başında okul sonrasında onu eve götürecek bir anlayıştır.

    Bazen diyorum ki, anne baba olarak şöyle bir dursak, kafamızdaki “çocuğum şöyle olmalı, böyle olmalı” beklentilerini bir kenara koysak. Şımarık, inatçı gibi tüm öğrenilmiş kavramları da bir anlığına silsek zihnimizden. Bir şeyi ne zaman çok tutturuyor, ne zaman ellerindekini fırlatıyor, ne zaman öfke nöbeti geçiriyor, ne zaman korkuyor; sadece izlesek. Derken kendi sevinçlerimiz, heyecanlarımız içinde kaybolmadan, önce onların duygularını anlamaya zaman harcasak. İşte o an, içedönük dışadönük kavramlarına bile ihtiyaç duymayacağımız bir alan yaratacağız çocuğumuzla olan ilişkimize. Ve tek kalan çıplak gözle gördüğümüz, şartsız sevgiyle sevdiğimiz, her şeyiyle sarıp sarmaladığımız kendi çocuğumuz olacak…

    .....
    ....
    ...
    ..
    .

  • #2
    okyanus75 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Mart.2011
    Nereden
    DENİZLİ
    Mesajlar
    1,338
    @okyanus75







    teşekkür ederim güzel ve öğretici bir paylaşım
    Gözlerimi kör et kulaklarımı sağır,
    Nefsime değil aşkına kul et beni,
    Tövbe ateşinde yak küllerimi savur,
    Rabbim sakın bırakma sımsıkı tut ellerimi.

  • #3
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK







    Teşekkürler paylaşım için.
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • #4
    LL_MeraL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Mart.2009
    Nereden
    Bursa ;)
    Mesajlar
    2,166
    @LL_MeraL







    ''Çocuğun yaptığı şeye aldığı övgüler ebeveynin duygu yoğunluğu içinde kaybolduğunda, çocuğun bir sonraki performansının ilki kadar iyi olamayacağı korkusuyla, denemekten nasıl vazgeçtiğini düşündüm. ''

    Hiç bu şekilde düşünmemiştim. Teşekkürler güzel bir paylaşım.



    Batı Aşığı !

    @sevgininsinifi

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. """UNUTKAN AMCA""" slayt hikaye
      Konu Sahibi tm43 Forum SESLİ ve SLAYT HİKAYELER
      Cevap: 18
      Son Mesaj : 31.Ekim.2012, 15:28
    2. işte bizim """gece-güdüz""" etkinliğimizzz:))
      Konu Sahibi alanyaa Forum PROJE-GRUP ETKİNLİKLERİ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 08.Ocak.2012, 14:11
    3. Cevap: 3
      Son Mesaj : 06.Mayıs.2011, 20:10
    4. "güleda" ve "filiza" doğum gününüz kutlu olsun...
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum DOĞUM GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 02.Haziran.2009, 13:57

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş