Çocukluk anıları

Onların her yaptıkları, hayatımızın unutulmazları arasında ilk günden itibaren yerlerini alıyor. İlk gülüşü, ilk sözü, ilk adımı, okula başladığı ilk gün gibi pek çok olay anne-babaların hafızalarında hep canlı ve taze kalıyor. Bizler yetişkin olarak çocuklarımızla ilgili olan anıları asla unutmuyoruz elbette. Peki ya çocuklar acaba bu yaşadıklarını nasıl hatırlıyorlar? Acaba çocuklarımızın anılarını unutulmaz kılmak için neler gerekiyor? Bizim bu konuda yapabileceklerimiz var mı?



Çocukların anıları olur mu?

Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre insan beyni en erken 3 yaşından sonraki olayları ve yaşantısının küçük bir kısmını hatırlayabiliyor. Bu yaştan önce hafızaya bilinçli kayıt söz konusu değil. Dolayısıyla çocukluk anıları denince 3 yaşından sonra yaşadığı olayları kapsıyoruz. Hatıralar en erken okul öncesi dediğimiz 3-6 yaşlara kadar gidebilir. Kısacası çocuklarımızın anıları tam da yuva ve ana sınıfı yaşlarına denk gelen yıllardır.
Çocukların anılarını nasıl canlı tutarız?

Doğum günleri

Gönül ister ki çocuklarımız güzel anlarının hep hatırlasınlar. Çocuklarının ilk arkadaşını ya da ilk oyuncağını pek çok anne-baba hatırlar elbette ama bazı özel şeyler var ki o anlar asla hafızlardan silinmez. İlk doğum günü, ilk yuvası, ilk olarak okula başlaması gibi. Dolayısıyla bu özel anların çocuklarımız için de hoş anılar olarak kalmalarını sağlayabiliriz. Örneğin doğum günleri kaç yaşında olursa olsun özeldir ve özellikle de ilk kez kutlanacak doğum günü çok daha önemli bir yere sahiptir. Bir yaşını dolduran çocuk bütün bu eğlencenin ve partinin niçin yapıldığını henüz kavrayacak yaşta olmasa da doğum gününden kalacak resimler ve video görüntüleri gibi her türlü anı onun gelecekteki anılarını oluşturacaktır. Bu şekilde onun anılarını canlı tutmasına yardımcı oluruz.

İlk yuvası/ilkokulu

Çocuklar için okullar da son derece önemli anılara ev sahipliği yapan yerlerdendir. Bilindiği gibi anaokulu ve yuvalarda çocukların zihinsel, fiziksel ve psikolojik olarak gelişimlerine destek olmak amacıyla birçok etkinlik yapılmaktadır. Hamur, kum, kil çalışmaları, resim yapma ve boyama, kesme ve yapıştırma, çizgi, harf ve sayı çalışmaları, müzik ve bedensel faaliyetler gibi ana başlıklarda toplayabileceğimiz etkinliklerle çocukların ürettikleri çalışmaları saklamak ve korumak aslında onları geleceğe taşımak demektir. Yaptıkları sırada hatırlamayacakları çalışmalar büyüdüklerinde onların birçok şeyi anımsamalarını sağlayacaktır.

Çocukluk anıları


Çocukların ilk yıllarına ait bazı eşyaların saklanması, ilk kıyafetlerin, ilk oyuncakların, okulda yapılan faaliyetlerin özenle korunması çocuk büyüdüğünde bu yıllara ait anılarına zemin hazırlamaktır. Büyüdüğünde çocukların özel eşyalarını gördüğünde hemen hatırladıkları, hatta hangi yaşlara ait olduğunu bile söyledikleri bilinmektedir.

Kendi geçmişimize ait küçük eşyaların aslında ne derece önemli olduğunu ve bizi geçmişimize nasıl bağladığını da bu yolla öğreniyoruz. İnsanların bir yere, bir gruba, bir şeye ait olma duygusunu desteklemesi ve pekiştirmesi bakımından da bu anılar önemlidir. Özellikle ilk çocukluk dönemine ait anılar sağlıklı oluşturulduğunda bunun yararı gelecekte anlaşılacaktır.

Özel günlere ait anılar/fotoğraflar

Bizim geçmişle olan en önemli bağımız aslında fotoğraflar ve video kayıtlarıdır. Son zamanlarda hemen hemen her şeyi ve herkesi istediğimiz anda görüntüleyebiliyoruz gelişen teknolojilerle. Özellikle fotoğraflar geleceğe taşınabilen anılarımızın başköşesinde yer alıyor. Çocuklarımızın okul öncesi dönemlerine ait anılarına büyük katkısı olacağını düşündüğümüz fotoğraflar, onların arkadaşlarını, gittikleri yuva ve okullara ait hatıralarını sürekli kılacak etkenlerdendir.

Ayrıca çocuklarımızın ilk yuva ve anaokullarına ait yılların sıcaklığını yaşatmanın bir diğer yolu da okuldaki arkadaşlarının aileleri ile sağlam dostluklar oluşturmaktır. Bu dostluklar gelecek açısından çok önemli bir kalıcılık sağlayacaktır.

Bazı eğitim kurumlarında yılın belli günlerinde ‘Anı Günü’ adıyla düzenledikleri özel günler de aslında bu mantıkla yapılmaktadır. Çocukların hayatlarının bu en masum, en güzel yıllarını unutulmaz yapmak ve bu dönemlere ait anılar oluşturmak.

Dönüp kendi geçmişimize baktığımızda da özlemle anımsadığımız yıllar hep o okul ve çocukluk yıllarıdır. Üstelik hep en uzak geçmişimizi düşündükçe içimiz sızlar, hüzünleniriz, hep o yıllara dönmek isteğiyle anımsarız. Çekilen fotoğraflar çocuklarınızın gelecekte kendi geçmişiyle ilgili net anıların kalmasını sağlayacaktır.

Öneriler

Çocuklarımız bizim geleceğe bırakacağımız yaşam izlerimiz. Onlar bizim onca emekle, çabayla, yürek çırpıntısıyla büyüttüğümüz yavrularımız. Geleceğe dönük yetiştirmeye çabaladığımız yavrularımızın kendi geçmişlerine ait güzel anılarını oluşturulması bizim çabamızla olacaktır.

O nedenle elimizdeki imkanları kullanarak, özellikle okul öncesi dönemlerine ait yaşadığı hoş anların ve arkadaşlıklarının hatırında kalması için çaba harcamak gerek. Gelecekte yavrularımızın nereden nereye geldiklerini görmek bizim için de gurur ve mutluluk verici olacaktır.

Teknolojinin inanılmaz hızla geliştiği günümüzde neredeyse her anı bile kayıt altına alabilme şansımız varken güzel anıların görüntülenmesi son derece anlamlıdır ve çaba harcamaya değer. Çocuklarla günlük faaliyetleri hakkında sohbet etmek, arkadaşlarının aileleriyle birlikte olabilmek, okul öncesi çalışmalarını saklamak, güzel ve özel olan her anı fotoğraflamak ve kayıt etmek onların hoş anılar biriktirmesini sağlayacaktır.