ÇOCUKLAR ÂŞIK OLUR MU?

Çocuklar âşık olur mu sorusuna? Birçoğumuzun yanıtı 'evettir!' Özellikle kendi cinsiyetlerini fark ettikleri, karşı cinsi merak ettikleri 3- 7 yaş arasında çocuklar birbirlerine âşık olabilirler. Bunda anormal bir durum olmadığı gibi ailelerin bunu abartmasına gerek yok. Anne-baba bu duyguları nasıl karşılamalı? 'Ben aşığım, Can, Burcu'ya âşık şeklindeki sözler, çocukların çevreden öğrendikleri kalıplardır. Kavram olarak yetişkinlerin kullandığı anlamda aşk değildir. 'Çocukların aşk dedikleri duyguları okul öncesi 5- 6 yaş ve ilköğretim başlangıcında daha sık görülüyor. Okul öncesi dönemde 3 yaş civarında çocuklar yetişkinleri taklit ederler. Annecilik, babacılık, gelin-damat olma sık gözlenen oyunlardır. Peki, kız ve erkek çocuklar arasında fark var mı? 'Aslında gelişimsel olarak bu yaş çocuğu birbirine benzer özellikler gösteriyor. Ama gözlemler bu sözleri erkek çocukların daha çok kullandığı yönünde. Bunun nedeni de çevre tarafından erkek çocuklara bu konuda daha çok soru sorulması ve erkek egemen bir toplum olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çocukların âşık olmaları aslında gerçek aşk değildir. Burada öğretmenlere, anne ve babalara bazı önemli ipuçları verilerek nasıl âşık olduğunu söyleyen çocuklara nasıl davranacakları konusunda yardımcı olmakta fayda vardır.

Çocukların Aşkı Başka:
Benzer olaylar birçok ailede yaşanıyor. Peki, anne-baba bu duyguları nasıl karşılamalı? İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği uzman psikologu Derya Toparlak, 'Ben aşığım, Can, Burcu'ya aşık şeklindeki sözler, çocukların çevreden öğrendikleri kalıplar. Kavram olarak yetişkinlerin kullandığı anlamda aşk değil' diyor. Toparlak, 'Çocukların aşk dedikleri duyguları okul öncesi 5- 6 yaş ve ilköğretim başlangıcında daha sık görülüyor. Okul öncesi dönemde 3 yaş civarında çocuklar yetişkinleri taklit ederler. Annecilik, babacılık, gelin-damat olma sık gözlenen oyunlar' diyor. Peki, kız ve erkek çocuklar arasında fark var mı? 'Aslında gelişimsel olarak bu yaş çocuğu birbirine benzer özellikler gösteriyor. Ama gözlemler bu sözleri erkek çocukların daha çok kullandığı yönünde. Bunun nedeni de çevre tarafından erkek çocuklara bu konuda daha çok soru sorulması olabilir.

Öğretmenlere Çok İş Düşüyor:
Okula gitmeyen çocuklarda da görülse anaokulu ve okul çocuklarında bu tip davranışlar daha sık gözleniyor. Çocuklar birbirlerinden duydukları ve izledikler bu tür davranışları daha kolay öğrenip, taklit ediyorlar. 'Bu konuda öğretmenlere daha çok iş düşer. Çocukla tüm gün birlikte oldukları ve olayın gelişiminin nasıl olduğunu bildikleri için daha kolay müdahale ederler. 3-6 yaşında çevresine merak duymaya başlayan çocuğun, çevresindeki grup içinde bir seçim yapmasını doğaldır. Bazen çok belirgin davranışları göz ardı etmek, üzerinde çok fazla durmamak, ilgiyi dağıtmak da gerekebilir. Dudaktan öpüşme isteği sık rastlanıyor bu yaşta. “Dudaktan öpüşme hasta olursun. Yanağını, elini öp” demek daha doğru olur.
“Âşık oldum” dediğinde, 'tabii arkadaşını seveceksin' denmeli. 'Farklı' derse de 'Çünkü o senden farklı' diye açıklamalı. Yasaklama ve özendirmeden kaçınmak önemli. Bu davranış problem haline geliyorsa okul- aile işbirliği ve gerekirse bir uzmandan yardım alınabilir.

Anne-Baba Nasıl Davranmalı:

ØTutarlı, abartısız ve anlayışlı bir yaklaşımla onları dinleyin.” Bu yaşta aşk olmaz, ayıp değil mi” tavrı ile kendisini suçlamasına neden olmayın.
ØArkadaşını diğer kişilerden daha çok sevdiğin ve beğendiğin için âşık olduğunu söylüyor olmalısın' gibi bir yaklaşım, çocukta anlaşılmış olmanın rahatlığını yaratır.
ØÜstünde durulmaz normal seyrine bırakılırsa kısa bir süre sonra düzelecek ya da en azından şiddeti azalacaktır.
ØBazı durumlarda çocuğun aşırı huzursuz olduğu, bu olayı takıntı haline getirdiği görülebilir veya çocuklar birbirini bunaltıyor olabilir. Bu durumlarda daha dikkatli olmalı.
ØCinsellikle ilgili taklit davranışlarının geçici olduğu ve çocuğa özenle yaklaşılması gerektiği unutulmamalıdır.

alıntıdır.