Hamile Kalmak İçin Çiftlerin Birlikte Karar Vermesi Önemli

Hamilelik tek başına, çiftlerden birinin alabileceği bir karar değildir. Bir bebeği dünyaya getirmenin sorumluluğu büyüktür ve hem anne adayının hem de baba adayının gerek hamilelik sürecine gerekse hamilelik sonrası için hazırlıklı olmaları gerekir. Bu nedenle de hamilelik hem anne adayı hem de baba adayı tarafından planlanmalıdır.

Hamilelik önemli bir süreçtir. Söz konusu dünyaya bir can getirmek olduğundan bu sürece ve sonrasına hem anne adayının hem de baba adayının hazırlıklı olması önem taşır. Bu nedenle de hamileliğe hazırlanmak için eşlerin mutlaka ortaklaşa karar almaları gerekir. Hamilelik süreci içerisinde mevcut elbiseler olmayacağı için hamile elbisesi giyilmesi gerekecektir. Hamilelik sürecinin devamında bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte ise çiftin hayatında ciddi değişiklikler olacağının kabul edilmesi gerekir. Artık hayat iki kişilik olmaktan çıkacaktır.

Gelişim içindeki bebeğin hem ruh sağlığı hem de psiko-sosyal gelişiminde aile ortamının etkisi büyüktür. İşte bu nedenle hamilelik sürecinin planlanması, eşlerin bu süreç için psikolojik açıdan hazır olmaları önem taşımaktadır.

Hamile kalmak planlandığı anda gerçekleşen bir durum değildir. Unutulmaması gerekir ki bir yıl içinde sağlıklı bir kadın toplam 12 adet yumurta (her ay bir tane) üretmektedir ve bu üretilen yumurtalar da ancak ay içinde yumurtlama dönemine denk gelen 4 gün içinde gebeliğe dönüşebilmektedir. Bu nedenle sabırlı ve sakin kalınmalı gereksiz endişe ve paniklerle beden stres altında bırakılmamalıdır.

Hamileliğin gerçekleşmesinin ardından, hamile olduğunu öğrenen anne adayı için heyecan, korku, endişe, çeşitli kaygılar gibi değişken ruh halleri vuku bulur. Bazı duyguların ve duygusal dalgalanmaların eş tarafından anlayışla karşılanması, bu süreçte baba adayının anne adayının yanında yer alması, destek olması gerekir. Hamilelik planlanırken ya da bir bebek sahibi olmak için karar alınırken eşlerin birlikte hareket etmesinin birlikte karar vermesinin önemi de burada devreye girer.



Evlilikte Sorunlar Varsa Hamile Kalmaya Çalışmayın!

Zaman zaman çevremizde duyarız çatırdamış aile yapıları içinde, boşanma sürecindeki eşlerin evliliklerini kurtarmak adına bebek sahibi olmaya karar verdiklerini… Bu çiftlerden biri tarafından planlanmış ve asla yapılmaması gereken bir şeydir. Çocuk sizin hayatınızın sigortası değildir. Çocuk sahibi olmak önemlidir. Bir evliliği birlikte tutmak ya da giden birini geri döndürmek adına çocuk ve gebeliğin kullanımı hem anne adayına hem de baba adayına hem de yeni doğan çocuğa zarar verir.

Sarsıntılı evliliklerde ve özellikle istenmeyen hamileliklerde, hamilelik süreci daha ağır ve sancılı gelişir. Anne adayı bu dönemde desteğe ihtiyaç duyar. Oysa çiftlerin kopuk diyalogları bu desteğin gelişmemesine ya da eksik kalmasına neden olur. Bunca zamandır çözülememiş sorunları, çözme görevi bir bebeğin ya da çocuğun taşıyamayacağı kadar ağır bir yüktür. Böylesi bir durum ile karşılaşıldığında (istenmeyen gebelik) bu süreç uzman doktorların, psikologların, danışmanların nezaretinde değerlendirilmeli ve destek alınmalıdır.

Hem Eşiniz Hem de Siz Bir Çocuk Sahibi Olmaya Karar Verdiğinizde…

Evliliğinizde şartların olgunlaştığına inandıktan sonra eşiniz ile birlikte ortak bir karar alarak bir bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde hamilelik sürecine hazırlanmaya başlamalısınız.

Hamile kalmak için psikolojik olarak hazır olmanın yanı sıra bedenen de hazır olmalısınız. Öncelikle gebeliği önlemek için kullanmakta olduğunu doğum kontrol yöntemlerini sonlandırmalısınız. Hamile kalmadan en az 2 ay evvelinden başlayacak ve hamileliğin üçüncü ayına kadar ihtiyaç duyacağınız folik asit alımına başlamanız hamileliğe hazırlık sürecinde önerilmektedir. Her gün 0.4 mg. folik asit alımı hamileliğin gerçekleşmesi ile birlikte bebeğin sinir sistemi gelişimi için önemlidir.

Eğer adet döngünüzde bir sorun yok ise diğer bir deyişle adetleriniz düzenli ise hamile kalmak için en uygun dönem adetin ilk gününden itibaren 13. ve 18. günler arasıdır. Bu günlerde cinsel ilişkiye girmek hamile kalma şansınızı yükseltecektir.


.alıntıdır.