Çocuğunuzun Kitaplara Olan İlgisini Arttırın!

okul öncesi dönem, beyin gelişiminin en hızlı gerçekleştiği evredir. Bu evrede çocuklar hayatlarının devamında onlar için çok değerli olan yetenekleri ve becerileri de öğrenirler ya da bu beceriler için temel sayılabilecek diğer başka becerileri kazanırlar

Okul öncesi dönemde çocukların kendi kitaplarına sahip olmalarının ve onlara kitap okunmasının değerinin hiçbir şeyle ölçülemeyeceğini burada yazdığım yazılarda sık sık dile getiriyorum. Çünkü okul öncesi dönem, beyin gelişiminin en hızlı gerçekleştiği evredir. Bu evrede çocuklar hayatlarının devamında onlar için çok değerli olan yetenekleri ve becerileri de öğrenirler ya da bu beceriler için temel sayılabilecek diğer başka becerileri kazanırlar.

Bu dönemde kazanılacak olan ve okuma-yazma eğitiminin temeli sayılan bazı becerilerin gelişmesi için çocuklara kitap okumak ve onların kitaplarla farklı deneyimler yaşamasını sağlamak çok önemli. Ancak bu durum hakkında ailelerle görüştüğümde onların bir kısmı bana bu durumun hiç de kolay olmadığını, çocuklarının kitap okuma aktivitesine bazen oldukça kayıtsız kaldığını belirtti. Bu zorlukların elbette ben de farkındayım, ancak oluşan olumsuz bir durumda suçu çocukta aramak yapılacak en son şeydir. Bu nedenle ailelere tavsiyem kendi uygulamalarını tekrar tekrar gözden geçirmeleri ve bu konuda tarafsız bir değerlendirme yapmalarıdır. Çocuğunuza uygun bir okuma aktivitesi yapabilmeniz için gerekli olanlar ise...

Neler Yapabilirsiniz?

• Çocuğun bu aktiviteye olan motivasyonunu arttırmaya çalışın. Araştırmalara göre bir aktivitede motivasyonu arttırmak için 4 temel öğe var. Bunlar; kişiye seçim hakkı vermek, aktivitenin seviyesini iyi ayarlayabilmek, sosyal birlikteliğe önem vermek ve başarıya önem vermek.
Kimileriniz kitap okuma aktivitesi esnasında bu dört öğeyi nasıl kullanıcağını merak ediyordur, açıklayayım.

** Çocuğa okunacak kitaplar ya da farklı materyaller (dergi, gazete, broşür...) hakkında seçim yapabilme şansı verin. Kendi seçtiği bir kitabı ya da dergiyi daha dikkatli dinleyecektir, unutmayın.

** Motivasyonun artmasına yardımcı olan bir diğer öğe, aktivitenin seviyesini iyi ayarlayabilmek. Çocuğa okuyacağınız kitap ya da dergi onun anlama seviyesine uygun değilse çocuğun bu aktiviteye olan ilgisi azalacaktır. Bu nedenle çocuğa okuyacağınız kitapları seçerken hem çocuğunuzun ilgi alanını hem de onun anlama kapasitesini iyi değerlendirin ve seçimlerinizi ona göre yapın.

** Sosyal birlikteliğe önem verin. Sosyal birliktelik yani bir aktiviteyi birden fazla kişi ile gerçekleştirmek çocuğunuza farklı bir bakış açısı kazandırabilir, sizin ve diğer kişilerin bu aktiviteye verdiğiniz önemi çocuğunuza çok daha net anlatabilir. Örneğin ailenin tüm fertleri bir araya gelerek çocuğunuza kitap okuyabilirsiniz. Önce okumaya siz başlarsınız, sonra eşiniz devam eder, sonra da çocuğunuzun abisi ya da ablası varsa okumaya o sürdürür, böylece çocuğunuza kitap okumanın önemi hakkında çok anlamlı bir mesaj vermiş olursunuz.

** Başarıya önem vermek her türlü insan aktivitesinde çok önemli bir role sahip, bunu hepimiz biliyoruz. Çocuğunuz da kendi yaptığı aktivitelerde bu duyguya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, yaptığınız okuma aktivitelerinde onu ödüllendirmeye ve başarısını takdir etmeye çalışın. Örneğin sizi çok güzel dinlediğinde ya da okunan şeyleri çok güzel anladığında onu ödüllendirin. (Ödüllendirme bir öpücüğünüzle bile olabilir)

• Çocuğunuzun okuma aktivitesinde daha başarılı olmasını sağlamak için kitap alışverişlerinizi beraber yapmaya çalışın. Onun fikirlerine önem verin.

• Çocuğunuzun odasında onun kitapları için bir kütüphane oluşturmaya çalışın. Böylece sahip olduğu kitapların değerini daha çok anlamaya başlayacak ve okuma aktivitesine olan ilgisini arttıracaktır.

• Çocuğunuza okuma aktivitesinin önemini anlatmak için ona örnek olun. Onun çevresindeyken siz de bir şeyler okumaya özen gösterin.

İDİL SEDA AK


.ALINTIDIR.