ÇOCUĞUMUZ SÜREKLİ YANIMIZDA YATMAK İSTİYOR NE YAPMALIYIM?

"Anne ve baba ile beraber uyuma" denildiğinde sorulması gereken iki soru var: "Çocuk, anne baba ile beraber mi yatıyor yoksa aynı odayı mı paylaşıyor?" Bebek çok küçük olduğunda anne ve baba ile aynı odada yatması gerekiyor, çünkü bebeğin sürekli olarak hayatın devam ettiğine dair işaretler alması gerek. Örn; anneye dokunması, yatak odasındaki sesler gibi. Bebeğin yalnız kalmaması çok önemli ve bu tür işaretlere ihtiyacı var. Ama bir süre sonra anne ve baba ile beraber yatma çocuğun özgüveninin ve bağımsızlığının gelişmesini engelliyor. Bu aşamadan sonra çocuğun ana-babasından ayrı yatırılması gerekmektedir. Çocuk ayrı yatmak istemeyecek ama ana-baba taviz vermeden çocuğun yatağını ayırmalıdır. Çocuk belli bir yaşa geldiği zamanda odasının ayrılması gerekmektedir. Önce çocuğun yatağının ayrılması bir süre sonrada odasının ayrılması daha iyi olacaktır. Önce çocuk anne ve babadan ayrı yatakta yatmasını öğrenecek bu duruma alışacak sonrada odasının ayrılmasını daha kolay benimseyecektir. Çocuğun sürekli olarak anne babasının yanında yatmak istemesi, çocuğun aşırı korku hali, yalnız kalma istememe hali, uykusunda sık sık sayıklama ve korkulu rüyalar görme, anne babaya bir şey olma korkusu, iştah değişiklikleri vb. durumlarla birlikte görülebilir. (Aydınlı, 2003)
Bu ve buna benzeri korkular olmadan da çocuklar ayrı yatmak istemeyebilirler. Bunu tespit ettikten sonra ise çocuğun ayrı yatması gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır. Çocuğun ailesi ile birlikte yatmasının uygun olmadığı yaşına uygun psikolojik gelişimin iyi olması için ayrı yatakta yatması gerektiği çocuğa anlatılmalıdır. Bu şekilde çocuğun ayrı yatması sağlanmalıdır. Bu aşamadan sonra çocuğun odasına geçmesi sağlanır. Çocukaların odasının ayrılması bir anda olmamalıdır. Önce ana-babasından ayrı bir yatakta yatırılmalı. Buna uyum sağladıktan sonra odası ayrılmalıdır. Bunları yaparken her aşamadan sonra ödül verilerek çocuğu yapmış olduğu davranışlar pekiştirilir. Çocuğun yalnız kalmaktan korktuğu durumlarda anne ve baba çocuğu uyumadan önce yatağa götürür. Masal anlatarak ya da bir miktar onunla konuşarak sakinleşmesini ve ortama uyum sağlamasını kolaylaştırılmalıdır. Anne ve baba odadan çıktıktan sonra odanın kapısı açık tutulmalı ve odanın karanlık olmaması için gerekli tedbir alınmalıdır.
Çocuğun anne babanın odasında yatmasına ise sıra dışı durumlarda ve eşlik eden stres faktörleri döneminde geçici olarak izin verilebilir. Ama bu durumun geçici olduğu asıl yerinin kendi odası ve yatağı olduğu söylenmelidir.
Bazen çocukların gece korkuları ve anne babanın yanında yatmak istemeleri izledikleri uygun olmayan bir tv programının tepkisiyle de olabilmektedir. Ayrıca gündüz arkadaşları arasında ani tepkili reaksiyonlar, sesler, korku veren konuşmalar ve tepkiler olursa çocukların gerginlikleri ve korkuları artmaktadır. Bu gerginlik ve kaygı artışı akşam olunca korkulara yol açarak çocuğun özellikle yaşına uygun bir şekilde davranmasını engelleyebilir. Çocuk akşam olduğunda korkma durumuna bağlı olarak anne babanın yanında yatma gibi bir istekte bulunabilmektedir. Bu nedenle anne babanın bu türlü korku olarak etkilendiği negatif etkenlerin olup olmadığını değerlendirmesi gerekir.

ALINTI....