Çocugunuz Okula Hazır mı?

Okula başlamak, bir çocuğun yaşamında en önemli geçiş dönemlerinden biridir. Çünkü çocuk sevgi, şefkat ve hoşgörünün egemen olduğu aile ortamından, kuralların ön planda olduğu yeni bir dünyaya, okula adımını atmaktadır.

Okula başlamak, bir çocuğun yaşamında en önemli geçiş dönemlerinden biridir. Çünkü çocuk sevgi, şefkat ve hoşgörünün egemen olduğu aile ortamından, kuralların ön planda olduğu yeni bir dünyaya, okula adımını atmaktadır.Bu süreçte çocuğu okula yeni başlayan ebeveynler hem endişe hem sevinç yaşıyorlar: - “Acaba tuvalete gidebilecek mi?” - “Acaba arkadaşlarını ve öğretmenini sevecek mi?”, - “Beslenmesi nasıl olacak?” gibi kaygılar yaşamaktadır. Ama asıl önemli olan miniklerin yaşamış olduğu kaygılardır. Yeni eğitim yılında alınacak birkaç tedbirle ebeveynler çocuklarını sadece fiziksel olarak değil,psikolojik olarak da eğitime hazırlayabilir. Aileler Okula Yeni Başlayan Çocuklarına Nasıl Yardımcı Olabilir?
Aileler çocuklarını ilköğretime hazırlamak için okul başlamadan önce, okula başlama hikâyeleri okuyup, şarkılar söyleyerek, birkaç kez çocuğunuzla okulu ziyaret ederek ve yol boyunca dikkat edeceği noktaları çocuğunuza ifade ederek zihinsel olarak onu hazırlayabilirsiniz.
Okul açıldığı gün ise ona, okula ne zaman gideceğini, okulda neler yapacağını eve ne zaman ve nasıl döneceğini söyleyebilirsiniz. Çocuğun sınıfını, öğretmenini ve mümkünse okulun tuvaletini görmesini sağlayın. Çünkü okulun ilk günlerinde çocuğun öncelikli sorunu tuvalete gitmek olur. Okulun tuvaletleri onu ürkütür.Yabancılarla karşılaşmaktan korkar,tuvalet ihtiyacını nasıl gidereceğini şaşırabilir.
Okulun ilk günlerinde çocuğunuzun kendini yalnız hissedebileceğini, bazı çocukların anneleri giderken ağlayabileceklerini, fakat bu durumun geçici olduğunu belirtmenizde yarar vardır. Ona karşılaşabileceği her şeyi anlatın ki bu olaylar gerçekleştiğinde şaşırıp paniğe kapılmasın.
Okula gitmekte zorlanan kimi çocuklar okula oyuncağını götürmek isteyebilir. Anaokuluna giden çocuğun oyuncağını yanında götürmesi yadırganmaz ama ilköğretime yeni başlayan çocuğun okula oyuncakla gelmesi arkadaşları arasında alay konusu olabilir. Bu durum çocuğun okula uyumunu güçleştirir. Aileler çocuğa, okula gittiğinde oyuncağının evde onu sabırsızlıkla bekleyeceğini anlatarak bu sorunu aşabilirler.
Okulun ilk günlerinde çocuğunuz kalem, silgi gibi eşyalarını kaybedebilir. Bu geçici bir durumdur. Eşyasını yerlerine yerleştirme elbise ve ayakkabısını giyip çıkarma, dişlerini fırçalama vb. gibi işleri yapmaya teşvik eder, başarılarını överseniz, çocuk beceriler kazanacaktır. Ancak kimi aileler eşyasını kaybeden çocuklarına, “dağınık”, “sakar”, “yaramaz” gibi olumsuz ifadeler kullanmaktadır. Bu tür yakıştırmalar çocuğun kendini yetersiz hissetmesine sebep olarak özgüven duygusunu zedeleyebilir.
Birçok anne okuldan gelen çocuğunu "Bugün derste başarılı mıydın?" cümlesiyle karşılıyor. Oysa bunun yerine "Günün nasıl geçti, hoş geldin" cümlesiyle çocukları karşılamak, aile için önemli olanın çocuğun sadece ders başarısı değil,kendisi olduğu mesajını verir.
· Çocuğunuzun gelişmesinde oyun çok önemlidir. Çocuk okula başladıktan sonra dersler gerekçe gösterilerek, çocuğu oyun oynamaktan alıkoymak son derece yanlıştır. Çünkü ilkokul çağı oyun çağıdır. Bu tür tutumlar çocuğu dersten ve okuldan soğutmaktadır. Ders çalışmaya, oyun oynamaya dengeli biçimde yer veren bir zaman ayarlaması sorunu çözecektir.


.ALINTIDIR.