ÇOCUĞUMU NE ZAMAN VE NASIL SÜNNET ETTİRMELİYİM?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

ÇOCUĞUMU NE ZAMAN VE NASIL SÜNNET ETTİRMELİYİM?

  • #1
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)



    ÇOCUĞUMU NE ZAMAN VE NASIL SÜNNET ETTİRMELİYİM?





    ÇOCUĞUMU NE ZAMAN VE NASIL SÜNNET ETTİRMELİYİM?

    Sünnet Ne Zaman Yapılmalı?

    Sünnet yaşı çok çeşitli bilimsel kaynaklarda değişik rakamlarla ifade edilmiştir. Sünnet; çocuğun ruhsal yönden zarar görmemesi için ya iki yaşından önce ya da yedi yaşından sonra yapılmalıdır. 2-7 yaş arasında çocuğun cinsel organına yönelik bir uygulama iğdiş edilme korkusuyla önemli psikolojik zararlara yol açma tehlikesini taşır.

    Son zamanlarda yeni doğan çocukluk döneminde yapılması gerektiğini savunan bilim adamlarının sayısı giderek artmaktadır. Bununla birlikte genel kabul ya da görüş, çocuğun 2 yaş altında veya 6 yaş üzerinde yapılması gerektiği yönündedir. İki yaş altı çocukların gerek ağrı kontrolü ve gerekse sünnet sonrası bakımı nispeten daha kolay olmaktadır. 3-6 yaş arası çocuklarda özellikle psikolojik sarsıntı oluşturacağı endişesi ile sünnet önerilmemektedir ancak tıbbi zorunluluk varsa her yaş grubunda yapılabilmektedir. Altı yaş sonrası çocukla iyi diyalog kurulabileceğinden ve sünnetin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, kim tarafından yapılması gerektiği konusunda çocuğa bilgi verilebileceğinden bu yaşlar daha uygun olacaktır Aksi halde çocukta korku meydana gelecek ve psikolojik olarak olumsuz etkilenecektir.

    Sünnetin Sakıncalı Olduğu Durumlar

    Eğer çocukta hipospadias denilen idrar çıkış deliğinin penisin alt kısmına açılması durumu varsa, çocuğun cinsel organı çok küçükse ya da doğuştan başka bir bozukluk varsa, ileride yapılabilecek düzeltme ameliyatında sünnet derisi kullanılacağı için sünnet yapılmaması uygun olur. (Özkan,2006)

    Sünnet Öncesi Çocuğa Neler Yapılmalıdır?

    Sünnet öncesi çocuk psikolojik yönden mutlaka hazırlanmalıdır. Bu nedenle çocuğun konuşulanları anlayabilir yaşta ve olgunlukta olması idealdir. Çocuğa sünnet hakkında doğru tıbbi bilgilendirme yapılmalıdır. Sünnet ile penisinin tamamının kesileceği, bıçakla kesileceği, şiddetli ağrı duyacağı, sünnet sırasında ağzına lokum tıkılarak boğulacağı gibi korkuların yersiz olduğu aktarılmalıdır. Çocuğun sünnet ile ilgili zihninde oluşturduğu imaj anlaşılmalı ve burada yanlış bilgilenme varsa mutlaka düzeltilmelidir. Sünnet kararı çocuğun rızası alınarak yapılmalıdır. Sünnet öncesi bir ürolog muayenesi uygun olacaktır. Doğuştan görülen penis bozukluklarının bir kısmında sünnet yapılması sakıncalıdır. Bu nedenle doğuştan bir bozukluk olup olmadığı, çocuğun yumurtalarının torbada olup olmadığı, penis derisinin yapışıklığı gibi pek çok durum muayene sırasında anlaşılmakta ve gerekirse ailenin sünnet talebi reddedilerek mevcut hastalığın tedavisi önerilmektedir. Çocuğun muayene esnasında ürologla kuracağı diyalog da önemlidir. Sevgi ve hoşgörü ile çocuk bir yandan bilgilendirilirken öte yandan muayene edilmelidir. Aşırı çırpıntı, korku ve saldırganlık gösteren çocuklar için düşük dozlarda sakinleştirici ilaçlar kullanılabilmekle birlikte buna nadir durumlarda ihtiyaç duyulmaktadır.

    Sünnet Nasıl Ve Nerede Yapılmalı?

    Sünnet önemli bir ameliyattır. Toplumuzda oldukça önem verilen bir organ için yapılacak cerrahi işlemin, hastane koşullarında ve hatta ameliyathanede yapılması en doğru seçim olacaktır. Sünnet pek çok sağlık kurumunda yerel ve genel anestezi ile yapılmaktadır. Ancak son yıllarda kullanılacak anestezi şeklinin de genel anestezi olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur. Eskiden, özellikle ilk bir ay içinde yeni doğanın ağrı duymayacağı düşüncesiyle anestezisiz sünnet yapan cerrahlar mevcutken, yoğun klinik araştırmalar bu tezin yanlışlığını ortaya koymuş ve bugün, anestezisiz sünnet yapma görüşü bilimsel olarak reddedilmiştir.

    Sünnetle ilgili diğer bir olayda toplu sünnetlerdir. Toplu sünnetler bazı yerel yönetimlerce veya bir takım kurum ve kuruluşlarca maddi durumu zayıf ailelere yardım olması amacıyla yapılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır Her çocuğa gerekli duygusal ve teknik özenin gösterilmesi, her çocuk için ayrı arınık alet temini zordur. Kargaşa ortamında hatalı sünnet, enfeksiyon ve diğer komplikasyonların oluşma ihtimali daha fazladır. Bu sebeplerle, toplu sünnet uygulamasından kaçınmak gereklidir.

    Sünneti Kim Yapmalı?

    İdeal olanı; sünnetin çocuk cerrahları ya da çocuk ürologları tarafından yapılmasıdır. Ancak pratik uygulamadaki zorluklar ve bazı toplumsal gerçekler dikkate alınarak, sünnet konusunda eğitimli ve deneyimli hekimler tarafından bu işlemin yapılabileceği kanaatindeyiz. Halen ülkemizde bazı kırsal kesimde kendisini sünnetçi olarak tanıtan kimselere çocuklar sünnet ettirilmektedir. Bu da birtakım olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Aileler şunu iyi bilmelidirler. İnsan yaşamında oldukça önemli olan bir organı mutlaka bir uzman tarafından ve hastane koşullarında yapılmasa gerekmektedir.

    Sünnet Sonrası Bakımı Nasıl Olur?

    Sünnet sonrası yapılması gereken sadece üç gün süreyle, penisin iç çamaşır ya da alt bezine yapışmasını önlemek amaçlı doktorun vereceği kremi sürmek olacaktır. Hiçbir hareket kısıtlamasında bulunulmayacaktır.

    ALINTI

  • #2
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler

  • #3
    altın yıldız - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17.Nisan.2011
    Mesajlar
    3
    @altın yıldız







    paylaşımınız için teşekkürler.

  • #4
    adıyaman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2010
    Nereden
    Hatay-Adıyaman
    Mesajlar
    8,532
    @adıyaman







    güzel bilgiler için teşekkürler bizde 7 yaşını bekliyoruz


    BAK GÜZEL GÜNLER YOLA ÇIKMIŞ GELİYORLAR
    MEVLANA

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Sünnet ne zaman yapılmalı?
      Konu Sahibi MeganeCC Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 09.Aralık.2011, 01:44
    2. Çocuğumu Kaç Yaşında Kreşe Göndermeliyim?
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 22.Şubat.2011, 20:00
    3. Çocuğumu Sigaradan Nasıl Korurum?
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Aralık.2009, 02:12
    4. ÇOCUĞUMA EVLATLIK OLDUĞUNU NE ZAMAN VE NASIL SÖYLEMELİYİM?
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 24.Kasım.2009, 22:16
    5. FİZİKSEL CEZA ÇOCUĞUMU NASIL ETKİLER?
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 24.Kasım.2009, 21:13

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş